Zdrowe odżywianie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Szkoła promująca zdrowie
Szkoła promująca zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Składniki diety zbilansowanej
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Zdrowe odżywianie

Wybraliśmy taki temat projektu, ponieważ z naszych obserwacji wynika, że uczniowie często zapominają o zasadach prawidłowego odżywiania.

Co wybierze przeciętny uczeń? ???

Owoce czy słodycze ?????????????

Oczywiście, że ……….. słodycze!!!

Wyniki ankiety o zdrowym odżywianiu przeprowadzonej w naszej szkole przedstawiają się następująco: 50 ankietowanych uczniów na pytanie, ile posiłków spożywasz w ciągu dnia ? dwa (5 osób), trzy (12 osób), cztery (17 osób), pięć (15 osób), sześć (3 osoby).

2. Czy codziennie jesz śniadanie? a) tak (32) b) nie (15) 3. Czy uważasz, że powinno się jeść drugie śniadanie? tak (38) b) nie (15) 4. Czy do szkoły zabierasz drugie śniadanie? zawsze (25) czasami (19) nigdy (23)

5. Co zabierasz do szkoły na drugie śniadanie? kanapkę (39) owoce (14) słodycze (8) inne 6. Jeżeli otrzymujesz pieniądze na drugie śniadanie, to co za nie kupujesz? bułkę drożdżową (18) słodycze (22) chipsy, chrupki (7) inne picie, nic

7. Czy podjadasz między głównymi posiłkami? a) tak (24) b) nie (22) 8. Co głównie jesz między głównymi posiłkami? słodycze (16) owoce (25) warzywa (5) inne „co się da”

9. Jak często jesz owoce i warzywa? 1 raz dziennie (16) 2-3 razy dziennie (26) 4-5 razy dziennie (7) nie jem owoców 10. Jak często jesz słodycze? 1 raz dziennie (14) 2-3 razy dziennie (20) 4-5 razy dziennie (11) nie jem słodyczy (2)

11. Jak często jesz ryby? kilka razy w tygodniu (10) raz w tygodniu (18) rzadziej niż raz w tygodniu (15) 12. Czy jesz produkty typu Fast-food (np. hamburgery, hot dogi, pizze) a) tak (37) b) nie (9) 13. Jeśli tak, to jak często jesz produkty typu Fast-food? kilka razy w tygodniu (13) raz w tygodniu (14) raz w miesiącu (18) rzadziej niż raz w miesiącu (5)

14. Jak często jesz pieczywo ciemne? jem tylko ciemne pieczywo (4) kilka razy w tygodniu (16) Rzadko (17) 15. Jak często jesz produkty mleczne? często, 5 osób odpowiedziało nigdy 16. Czy uważasz, że się powinno pić mleko w szkole? a) tak (38) b) nie (9)

17. Na ile godzin przed snem spożywasz ostatni posiłek? bezpośrednio przed snem (7) godzinę przed snem (20) dwie godziny przed snem (15) 3-4 godziny przed snem (6) 18. Ile litrów płynów wypijasz w ciągu dnia? mniej niż litr (4 szklanki) (16) 1-2 litry (24) powyżej 2 litrów (7)

19. Jakie napoje pijesz najczęściej? woda niegazowana   (6) herbata   (12) soki owocowe   (26) napoje gazowane  (20) soki owocowo- warzywne   (3) soki warzywne   (1) inne   coca-cola 20. Czy pijesz napoje typu coca-cola, pepsi? a) tak (39) b) nie (10) jeśli tak, to jak często 1-2 razy w tygodniu

Wnioski: Jedna trzecia uczniów naszej szkoły nie jada śniadań codziennie. Większość uważa, że powinno jeść się drugie śniadania. Do szkoły zabierają najczęściej kanapkę. Jeżeli otrzymują pieniądze na drugie śniadanie to najczęściej kupują słodycze. Między posiłkami głównie jedzą owoce. Owoce i słodycze jedzą 2-3 razy dziennie. Zdecydowana większość je produkty typu Fast-food. Rzadko natomiast jedzą pieczywo ciemne. Większość osób spożywa ostatni posiłek godzinę przed snem. Często piją coca-cole.

To, co jemy teraz, decyduje o tym jak będziemy wyglądali w przyszłości

Dlatego na drzwiach prowadzących do naszego szkolnego sklepiku wisiał plakat, który skłaniał do myślenia na temat tego, co wybieramy do jedzenia.

22 KWIETNIA DNIEM ZDROWEGO ODŻYWIANIA W NASZEJ SZKOLE

Witaminy „Witaminy to substancje egzogenne, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu a jednocześnie muszą być podawane z zewnątrz, gdyż organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Należy zaznaczyć, że witaminy przyjmowane w naturalnej postaci (np. z owoców czy warzyw) są dużo bardziej wartościowe niż te podawane z pomocą suplementów. Witaminy wpływają na wiele procesów zachodzących w organizmie, regulują i współuczestniczą w: Przemianie tłuszczów i węglowodanów (energia), Działaniu enzymów (regulacja metabolizmu), Odnowie uszkodzonych tkanek (funkcja budulcowa), Tworzeniu hormonów, przeciwciał, krwinek (układ odpornościowy)”. Źródło: http://www.witaminka.info/  

Kalorie  Kaloria [cal] to historyczna jednostka ciepła (energii) Mówimy, że produkt ma ileś kalorii, natomiast wartość energetyczna jest wyrażana w kcal czyli kilokaloriach. Kilokaloria [kcal] to jednostka o tysiąc razy większa niż kaloria [cal]. Dzięki używaniu kilokalorii [kcal] zamiast kalorii [cal] nie ma potrzeby dopisywania 3 zer na końcu wartości energetycznej – poza tym kaloria [cal] jest bardzo małą jednostką – kilokaloria [kcal] lepiej nadaje się do określanie wartości energetycznej pokarmu. Zwracajmy uwagę na jaką ilość produktu podana jest wartość energetyczna – zawsze na opakowaniu powinna być podana na 100 gram lub 100 mililitrów produktu, czasem również na porcję.

Poznajmy ulubieńców młodzieży, napoje typu Cola lub Pepsi: - „przeciętna puszka to ok. 150 kcal i aż 38 g dodanych substancji słodzących! Taki nadmiar słodzików powoduje uszkadzanie szkliwa zębów oraz sprzyja rozwojowi próchnicy! - według badań amerykańskich naukowców, napoje są w 50 % odpowiedzialne za nadmiar kalorii w naszej diecie! Wiele osób nie traktuje wypitego napoju jako źródła kalorii, a jest to przecież tyle kalorii, co posiłek! - kofeina - w małych dawkach korzystna, jednak przy dawce 100 mg/dziennie uzależnia (jedna puszka Coli to 41 mg kofeiny) - jest to szczególnie niekorzystne dla dzieci i młodzieży! - dwutlenek węgla, zawarty w napojach, powoduje wzdęcia, - napoje gazowane zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy (osoby, które regularnie piją Colę, mają zwiększoną ilość tłuszczu brzusznego, podwyższone ciśnienie krwi, zmniejszoną ilość dobrego cholesterolu), - kwas ortofosforowy (regulator kwasowości) - wypłukuje z organizmu magnez, wapń oraz żelazo! Osłabia więc nasz układ kostno-mineralny! - benzoesan sodu - najbardziej niebezpieczny konserwant, - aspartam - słodzik, nie może być spożywany przez osoby cierpiące na fenyloketonurię. Nadmiar w diecie powoduje: depresję, drażliwość, zmęczenie, palpitacje serca, nudności, problemy z oddychaniem... etc. - karmel amoniakalno-siarczynowy (Cola Light) - u zwierząt powoduje nadmierne skurcze mięśni i zmiany we krwi"[1]. [1] http://kobiecyporadnik.pl/advid,3759,cid,3,porada.html?smjtticaid=6108a5

Uważaj na konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, aromaty, regulatory kwasowości itd. ! Są to składniki naszego pożywienia, które uzyskuje się w chemicznych laboratoriach, a nie na polach, w ogrodach czy w sadach. Spotykamy je praktycznie wszędzie. Wystarczy poczytać dokładnie etykiety na opakowaniach produktów, które wkładamy do koszyka w supermarkecie. Znajdziemy na nich wiele trudnych nazw lub znak "E" z przyporządkowaną odpowiednią liczbą. To właśnie one oznaczają konserwanty, barwniki lub inne sztuczne substancje zawarte w produkcie. E-100 - E-180 - barwniki E-200 - E-283 - konserwanty E-290 - E-385 - przeciwutleniacze, stabilizatory, regulatory kwasowości E-400 - E-495 - zagęszczacze i stabilizatory E-500 - E-1518 - regulatory kwasowości, środki spulchniające, przeciwzbrylające, klarujące, wzmacniacze smaku Źródło: http://www.konsumenckieabc.pl/konserwanty.html

GMO to Genetycznie Modyfikowany Organizm, Co to jest GMO? GMO to Genetycznie Modyfikowany Organizm, którego kod genetyczny został sztucznie zmieniony dzięki zastosowaniu inżynierii genetycznej. Tego rodzaju zmiany nie zachodzą w sposób naturalny w środowisku. Najwięcej kontrowersji towarzyszy modyfikacjom genetycznym polegającym na wprowadzeniu do danego organizmu roślinnego genu pochodzącego z innego gatunku. Tak powstają „rośliny transgeniczne” używane m.in. do produkcji żywności i pasz dla zwierząt. Produkty zawierające składniki modyfikowane genetycznie znajdują się praktycznie w każdym sklepie i my – konsumenci, często nie wiedząc o tym, kupujemy je i spożywamy. Warto zapoznać się z problematyką GMO, aby wiedzieć, czym jest żywność modyfikowana genetycznie i dokonywać świadomych wyborów. Źródło: http://www.farmio.com/gmo?gclid=CPbY7LHiubcCFTTJtAodTHkA1w

Odżywiaj się zdrowo!!!