Kuchnia polska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
[czyli jak matki wspominają kuchnie swoich matek]
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
UCHO W KUCHNI.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Ku ch ni a Po ls ka Dania Obiadowe Przekąski nakażdą okazje DaniaŚwiąteczne SłodkieNiespodzianki.
Autor: Adrianna Szalonka
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
W restauracji.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
SPRAWOZDANIE Z PRAKTYKI ZAWODOWEJ ODBYTEJ NA LITWIE
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Zdrowy styl życia Zdrowie jest bardzo ważne, gdy jesteśmy zdrowi czujemy się dobrze. Jak być zdrowym?
Kuchnia śródziemnomorska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zdrowa dieta Europejczyków
Regionalne Potrawy Podkarpacia
Od Połtawy do Warszawy albo co jest wspólnego między Polakami
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Nasze praktyki odbywały się Nasze praktyki odbywały się : W zakładzie mięsnym : Macelleria Walter e Angelo w Rimini Macelleria Walter e Angelo w Rimini.
Śniadanie daje moc !!.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
American Food.
LODÓWKI.
Kipi kasza, kipi groch……
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycje Bożonarodzeniowe
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
OBIAD dla uczestników szkolenia
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Dania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia polska

Tradycyjne polskie specjały to prawdziwe bomby kaloryczne, na które warto jednak się skusić. Kuchnia polska obfituje w potrawy mięsne przyrządzane na wiele sposobów. Szczególnie polecamy takie dania jak: bigos, kotlet schabowy, pierogi czy gołąbki.

Bigos W bigosach Polacy gustowali od bardzo dawna. Była to potrawa uniwersalna podawana w każdym polskim domu. Warto pamiętać czym różni się prawdziwy bigos od potrawy zwanej kapustą. Zasadnicza różnica jest w proporcjach mięsa i warzyw. W bigosie musi być więcej mięsa niż kapusty. Bigos jest bardzo polską potrawą. Ogromnie pasuje do naszego charakteru. Jesteśmy przecież narodem indywidualistów. Chciałoby się powiedzieć: gdzie dwóch Polaków tam trzy bigosy.

KOTLET SCHABOWY Standardowy element polskiej kuchni - prosty, zawsze się udaje i smakuje świetnie z ziemniakami i surówką. Jest to plaster schabu (np. wieprzowego) usmażony na tłuszczu w panierce z mąki lub bułki tartej.

PIEROGI Słowo "pierogi" oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso, kiszona kapusta z grzybami , owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi).

GOŁĄBKI To potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty . Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem gołąbki są duszone/smażone na tłuszczu. Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.

To już wszystkie najpopularniejsze tradycyjne potrawy kuchni polskiej, te które Polacy lubią najbardziej. Zachęcamy do ich posmakowania. 

Dziękujemy za uwagę poświęconą naszej prezentacji  - Nicol Barlik, Zuzanna Janik, Paulina Luśnia, Izabela Wąchała.