„Na tropie tarninowych smaków”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Advertisements

Pory Roku.
Edukacja środowiskowa
PSZCZOŁY.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Zwierzęta pola i goście na polu.
Piżmak należy do zwierząt ziemno-wodnych żyjących w koloniach
Grzyby jadalne i niejadalne
Fauna regionu zawiera zarówno gatunki górskie, jak i nizinne
Opracowała: Anna Rybarczyk
LAS.
Las równikowy.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Magiczne Zioła i Rośliny
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
JESIEŃ.
ZIOŁA.
Liście Piątnica, r..
Kwiaty wiosny Julia Lewandowska.
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
Na terenie gminy Częstochowa
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Wilgotne lasy równikowe -Strefa bez pór roku
Wiosenne kolorowe kwiaty
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
LAS A LEŚNY BANK GENÓW.
Kto jest przyjacielem lasu ?
Lasy w mojej okolicy Osowa Góra, Bydgoszcz.
LASY W MOJEJ OKOLICY Opracowanie: Mateusz Czołomiej, kl. III G Data urodzenia: r. Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Kawalerów Orderu.
Polskie ptaki drapieżne
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
OWOCE i ich właściwości.
Lasy w mojej okolicy Obejrzyj i przyjedź :D Wykonał: Arkadiusz Mańko.
Przyjaciel lasu Prezentację przygotowała Agnieszka Szczerba kl. V
Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Teratynie Marek Pokrywka kl.V.
KSIĘGA ZIÓŁ.
Różnorakie działania proekologiczne w naszym gimnazjum mają swoją inspirację w osobie patrona szkoły profesora Władysława Szafera oraz czynne wsparcie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
KRAJOBRAZY ŚWIATA LASY RÓWNIKOWE.
Kto jest przyjacielem lasu?
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Przyjaciel lasu to osoba która: - Umie czytać mapy i posługiwać się kompasem, ale bez nich też da sobie radę, bo wie, że w dzień kierunek mogą wskazać.
OPRACOWAŁA : Martyna Gruczyk Publiczne Gimnazjum im. gen. Edwarda Żółtowskiego w Mochowie.
Historia życia jednej rośliny
Energia wody.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
Hubert Syperek 6a Jakub Susoł 5a Jakub Sulkowski 6a
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Warzywa i owoce
Nadleśnictwo Tomaszów Lubelski. Nie każdy z nas wie- co to jest nadleśnictwo? Nadleśnictwo to tereny zalesione. Znajduje się w nim wiele ciekawych miejsc.
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Zasady zdrowego odżywiania!
Warsztaty przyrodnicze w Leśnym Kompleksie Promocyjnym „Lasy Doliny Baryczy” w Żmigrodzie Uczestnicy warsztatów – uczniowie klasy IIa i IIIa Szkoły Podstawowej.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Przyprawy ciasteczek korzennych
GMO.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Zapis prezentacji:

„Na tropie tarninowych smaków”

Tarnina w herbie Współczesność i dzieje naszej gminy wiążą się z rośliną, która znalazła się w herbie Tarnowa Opolskiego. Zwyczajny powszechnie występujący na tym terenie krzew, bliski krewny śliwy nie tylko dał swą nazwę miejscowości lecz stanowił i nadal stanowi ważny element miejscowej historii.

Z tarninowymi zaroślami związana jest opowieść o Księżym Dole. To miejsce w tarnowskich lasach, gdzie podczas wojny trzydziestoletniej ludność wraz ze swoim proboszczem znalazła schronienie przed wielokrotnie plądrującymi okolice najeźdźcami. Owoce tarniny miały wówczas ochronić uciekinierów od głodu, a gęste cierniste krzaki maskowały miejsce ukrycia.

W legendzie różnych krajów tarnina pojawia się także jako krzew chroniący przed czarami. Z drugiej strony uważano cierniste tarninowe gałązki za przeklęte, gdyż to właśnie z nich miała jakoby być zrobiona korona cierniowa Chrystusa. Legenda głosi, że mimo to krzew zwinął swe ciernie, by nie kaleczyły skroni Jezusa.

W magiczne właściwości tarniny dawniej wierzono dość powszechnie. Ogólnie roślina ta miała być ochroną przed różnego rodzaju złem. Była także krzewem wróżebnym. Świadczą o tym przysłowia: „ Dopiero gdy zakwitnie cierniak, zima ostatecznie opuści kraj”, „Jeśli kwiat tarniny obrodzi, obrodzi i wino jesienią”, „Bogactwo kwiatów tarniny na wiosnę, wiele urodzeń w ciągu roku”.

Tarnina w przyrodzie

Śliwa tarnina – to niewysoki krzew wyrastający do trzech metrów. Należy do rodziny różowatych. Tak jak w całej Polsce i w naszej gminie roślinę można spotkać w środowisku naturalnym na skrajach lasu, na polach, brzegach rzek i łąkach. Tarnina ma małe wymagania glebowe, jednak najlepiej rozwija się na podłożu z dużą zawartością wapnia. Może rosnąć w półcieniu, jednak preferuje stanowiska nasłonecznione – przy niedostatecznej ilości światła nie owocuje. Jest odporna na suszę i mróz.

Białe niewielkie kwiaty pojawiają się na krzewie jeszcze przed rozwinięciem małych owalnych liści. Kwitnie niezwykle obficie, choć krótko, w kwietniu i maju. Kwiaty są wonne i wydzielają obfity nektar wabiąc różne owady.

Tarnina owocuje od października do grudnia wytwarzając kuliste pestkowce o ciemno niebieskiej skórce (przypominające nieco duże borówki). Tarki są jadalne lecz mają kwaśny ostry smak. Dopiero po pierwszych mrozach stają się smaczniejsze i delikatniejsze. Pestek tarniny nie wykorzystuje się do celów kulinarnych. Zawarte w nich substancje są toksyczne i mogą spowodować zatrucie.

Trasa rowerowa po najbardziej atrakcyjnych zakątkach gminy Tarnów Opolski, największe skupiska tarniny na terenie gminy

oraz wzdłuż drogi krajowej 94. W każdej miejscowości na terenie gminy Tarnów Opolski występują skupiska tarninowych zarośli. Przede wszystkim są to miejsca tj. obrzeża lasu, brzegi strumieni i zbiorników wodnych. Liczne kępy tarniny rosną po obu stronach linii kolejowej Opole – Strzelce Opolskie oraz wzdłuż drogi krajowej 94.

Kwitnące tarniny wczesną wiosną

Zarośla tarniny latem

Gąszcz tarninowy a w stanie bezlistnym

Tarnów Opolski: wzdłuż szlaku pieszo -rowerowego za boiskiem sportowym, od skrzyżowania ul. Nowej z drogą leśną w kierunku torów. Od skrzyżowania ul. Klimasa z drogą krajową w kierunku Raszowej na obrzeżu lasu z prawej strony. Na przedłużeniu ul. Leśnej w kierunku Nakła, po lewej stronie obrzeża lasu.

Kosorowice: ul. Leśna (początek szlaku Św Kosorowice: ul. Leśna (początek szlaku Św. Jakuba), na odcinku Rajskiej Drogi od mostka do torów kolejowych. Od przejazdu kolejowego na trakcie leśnym w kierunku Miedzianej i Przywór. Nad rowami odprowadzającymi wodę. Przywory: wzdłuż szlaku rowerowego w kierunku Maliny oraz na brzegu lasu i okolicznych polach w kierunku hodowli pstrągów.

Walidrogi: na drodze od Nakła do Walidróg. Od skrzyżowania drogi krajowej z linią leśną , przed Walidrogami, w kierunku starego młyna (stanowiska na obrzeżu lasu oraz w polu). Kąty Opolskie: nad rowami melioracyjnymi, bok od ulicy Odrzańskiej, na wałach oraz wyrobiskach po żwirowni (kople).

Walory uzytkowe tarniny

Wycinanie kęp tarniny przynosi dużą szkodę ekologiczną i przyrodniczą. Tarnina ma duże znaczenie jako element ekosystemu. Oprócz pożytku przynoszonego człowiekowi stanowi pokarm dla zwierząt. Jej kolczaste gałązki stanowią skuteczną ochronę przed drapieżnikami dla bażantów i kuropatw oraz gniazdujących w jej koronie ptaków śpiewających. Wycinanie kęp tarniny przynosi dużą szkodę ekologiczną i przyrodniczą. Ze względu na swoje walory i łatwość pielęgnacji może być nasadzana jako krzew użytkowy. Jej zwarte zarośla doskonale nadają się do tworzenia żywopłotów.

Dawniej służyło także do sporządzania raków. W sadownictwie tarnina wykorzystywana jest w postaci naturalnej, a także jako podkładka do szczepień. W hodowli roślin przez skrzyżowanie tworzy się odmiany śliw uprawnych o szczególnej odporności. Ze względu na wyjątkową twardość tarninowego drewna produkuje się z niego laski. Dawniej służyło także do sporządzania raków. Wiązki tarniny wykorzystywane są do budowania tężni solankowych. Kora tego krzewu jest dobrym źródłem tanin potrzebnych przy garbarskiej obróbce skór. W średniowieczu wytwarzano z niej atrament.

Ze względu na dużą twardość drewna, tarnina jest doskonałym materiałem do produkcji lasek.

Wiązki tarniny są podstawowym materiałem do budowy tężni solankowych, wypełniając konstrukcję i służąc do tworzenia aerozolu z solanki.

Do wykorzystania kulinarnego przeznaczone są owoce świeże Do wykorzystania kulinarnego przeznaczone są owoce świeże. Po przemrożeniu należy je szybko przetworzyć. Można je także długo przechowywać w stanie zamrożonym. Innym sposobem przechowywania jest ich suszenie. Należy to czynić bardzo ostrożnie. Można świeże tarki rozsypać cieką warstwą na płótnie lub papierze i suszyć w pomieszczeniu ciepłym i przewiewnym ( np.. na strychu). Bardzo dobrze do tego rodzaju obróbki nadają się specjalne suszarki do grzybów, owoców i warzyw. Możliwe jest także suszenie w piekarniku. Wymaga to jednak ostrożności i cierpliwości. Należy stosować temperatury 50 – 89 stopni i uchylić drzwiczki piekarnika.

Zdrowotne znaczenie tarniny

W kosmetyce miąższ z owoców służy do sporządzania maseczek ściągających. W XIX wieku owoców tarniny używano do zatrzymania procesu psucia się (octowienia) wina, a kory jako skutecznej substancji przedłużającej świeżość serów.

Przeciwbakteryjne właściwości owoców i kory tarniny znalazły zastosowanie w medycynie. Od starożytności wykorzystywano ich przeciwzapalne i regulujące układ trawienny działanie. Stosowane były jako napary do picia oraz płukania. Kwiatom tej rośliny przypisuje się właściwości słabo przeczyszczające, wykrztuśne, napotne i moczopędne. Oprócz herbatek z kwiatostanu rośliny używano także suszonych liści.

Miąższ owoców jest ceniony ze względu na walory odżywcze, aromat i smak (po przemrożeniu). Są bogate w witaminę C, flawonoidy i kwasy organiczne i sterole. Mają bardzo niską kaloryczność.

Walory kulinarne tarniny

Z niedojrzałych owoców można przyrządzać marynaty w occie. Chociaż na terenie regionu zachowała się pamięć o kulinarnym wykorzystaniu w przeszłości owocu tarniny, nie istnieją przepisy na potrawy z jej użyciem. Wiemy, że można z nich robić kompoty, konfitury, wina, nalewki, soki, syropy. Połączone z innymi owocami, warzywami oraz stosowane jako dodatek do potraw nadają im delikatny aromat i pikantny smak. Z niedojrzałych owoców można przyrządzać marynaty w occie.

Gotujmy zdrowo i smacznie, wykorzystując dary natury! Projekt „Na tropie tarninowych smaków” powstał z myślą o ponownym wprowadzeniu tej cennej rośliny do lokalnej kuchni. Zachęcając do twórczych poszukiwań, życzymy uczestnikom warsztatów wiele inwencji i powodzenia w tworzeniu oryginalnych przepisów. Gotujmy zdrowo i smacznie, wykorzystując dary natury!