Zupa grzybowa zabielana

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
[Aleksander Dziedzic]
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Potrawy Irlandzkie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kuchnia tajska.
Kulinarne smaki Francji
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Krem warzywny z lanymi kluskami
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Zupa grzybowa zabielana Składniki na 10 porcji : Bulion grzybowy Knorr 0,055kg Woda 2,5 l Borowiki mrożone 0,5 kg Cebula 0,1 kg Masło 0,08 kg Mąka 0,04 kg Śmietanka 30% 0,1 l Pieprz czarny 0,001 kg Natka pietruszki 1,5 pęczka Łazanki Knorr 0,2 kg Wykonanie : Bulion rozpuścić w wodzie i zagotuj. Łazanki ugotuj. Borowiki pokrój w cząstki, cebulę w kostkę i zasmaż na maśle. Następnie dodaj mąkę i chwilkę zasmażaj. Całość zalej bulionem i chwilę gotuj. Następnie zblenderuj, dodaj śmietankę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawaj z łazankami. Wartość kaloryczna na dziesięć porcji –1995kcal / na jedną porcję –199,5 kcal

Grzybowa delicja – receptura po uzdrowieniu Składniki na 10 porcji : Bulion grzybowy Knorr 0,055kg Woda 2,5 l Borowiki mrożone 0,25 kg + 0,1 grzyby suszone Cebula 0,1 kg Olej rzepakowy 0,08 kg Pieprz czarny 0,001 kg Natka pietruszki 1,5 pęczka Łazanki Knorr 0,2 kg Wykonanie : Bulion rozpuścić w wodzie i zagotuj. Łazanki ugotuj. Borowiki i grzyby suszone pokrój w cząstki, cebulę w kostkę i zasmaż na oleju. Całość zalej bulionem i chwilę gotuj. Następnie zblenderuj i dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawaj z łazankami. Wartość kaloryczna na dziesięć porcji – 1903 kcal/ na jedną porcję – 190,3 kcal

Zmiany jakie dokonałam Zmniejszyłam porcję borowików mrożonych z 0,5 kg do 0,1 kg i dodałam grzyby suszone 0,25 kg by zyskać lepszy aromat. Masło zastąpiłam olejem rzepakowym gdyż ma lepsze wartości odżywcze, zlikwidowałam tłuszcze trans a zyskałam nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąkę i śmietankę usunęłam z przepisu bo to zbędne dodatkowe kalorie i źródło nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Aleksandra Godlewska 1g2