Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Szkoła promująca zdrowie
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE W CODZIENNYM ŻYCIU DZIECI I MŁODZIEŻY
Jesteś tym co jesz.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Witaminy Jakub Dorobisz.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Niezdrowe odżywanie. Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy.
1.Konserwanty w pożywieniu
Substancje dodatkowe w żywności
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wykonała: Martyna Wasilewska
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego żywienia
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?

Autorki projektu Paulina Kinga Bogusia

"Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść"

!!UNIKAJMY!! KONSERWANTÓW (środków konserwujących) Są to związki chemiczne (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych Najczęściej dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia KONSERWANTY DZIELIMY NA: PRZECIWUTLENIACZE ANTYBIOTYKI

E 100…. E 200…. E 300…. E 400…. BARWNIKI KONSERWANTY ANTYUTLENIACZE Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol „E” E 100…. BARWNIKI E 200…. KONSERWANTY E 300…. ANTYUTLENIACZE E 400…. ZAGĘSZCZACZE

BARWNIKI I KONSERWANTY RAKOTWÓRCZE E131, E132, E142, E 210 – E 219

BARWNIKI NIEBEZPIECZNE Powodują: E102 - wysypki, nerwowość, problemy z oddychaniem E 110 – wysypki i bóle głowy E 124 - kłopoty z oddychaniem E 127 - Światłowstręt, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy

Tak więc nie należy zapominać o spożywaniu produktów mlecznych, warzyw i owoców oraz ryb, bo w nich zawarte są ważne źródła witamin i minerałów, mające wpływ na odporność naszych organizmów. Witaminy wspomagające nasz układodpornościowy to przede wszystkim witaminy C, A, B6 i E.