Obróbka wstępna surowca

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

GHP- mycie i dezynfekcja
PPTOK Projektowanie Procesów Technologicznych Obróbki Skrawaniem
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Środowiskiem jest ogół elementów przyrodniczych : powierzchnia ziemi, kopaliny, wody, powietrze, świat roślinny i zwierzęcy, krajobraz a także klimat.
LASY.
Małgorzata Szymla klasa V B
Ochrona środowiska naturalnego
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Kucie metali Kucie - proces technologiczny, rodzaj obróbki plastycznej, polegający na odkształcaniu materiału za pomocą uderzeń lub nacisku narzędzi. Narzędzia.
Prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski – Wydział Nauki
Magiczne Zioła i Rośliny
Ekonomia w pigułce.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Dzikie wysypiska śmieci
AQUANET Pracę wykonała
Podstawy przetwórstwa spożywczego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Oszczędzaj energię!!! Pracę wykonała: Paulina Wiśniewolska Kl. I b nr.23 Gimnazjum w Poświętnem.
ODPADY A ŚRODOWISKO.
T52 Automatyzacja transportu wewnętrznego
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU. CO TO JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ? Przypomnieliśmy sobie czym jest Piramida Żywienia. Dowiedzieliśmy się co to.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Z ekologią na co dzień.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
JAK CZIPSEK I ŻELEK STALI SIĘ OWOCKIEM I JOGURCIKIEM.
Światowy dzień zdrowia 2015
Metody obróbki termicznej
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Bezpieczeństwo biologiczne pracy strażaka-ratownika
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Owoce.
Przetwórnie warzyw liściastych
Problemy w opracowaniu narzędzi stomatologicznych
ŚNIADANIE DAJE MOC KLUBY ŚNIADANIOWE KL. I, KL.II, KL.III SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII.
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
MY i nasze śmieci.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
ODPADY TO NIE MUSI BYĆ KONIEC
Znaczenie wody w życiu człowieka
Ekologia Prezentacja.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zagospodarowanie odpadów
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Czyszczenie oraz konserwacja urządzeń i instalacji elektro- energetycznych.
Proces produkcyjny i technologiczny
Warzywa i owoce
Ekologia wokół nas..
Brak wody może być najważniejszą kwestią, z którą ludzkość będzie miała do czynienia w najbliższej przyszłości... Nie wystarczy myśleć o dzisiejszych.
Wpływ obróbki termicznej osadów nadmiernych na udział azotu w hydrolizatach Sylwia Myszograj Uniwersytet Zielonogórski, Instytut Inżynierii Środowiska,
EKOLOGIA.
Fizyka a ekologia.
„Pij wodę”.
Zdrowy posiłek każdego dnia
SEGREGUJEMY ŚMIECI.
Urządzenia do Oczyszczania Wody i Ścieków
Sposoby na oszczędzanie wody.
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Światowy dzień zdrowia 2018
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Obróbka wstępna surowca mgr inż. Luiza Kezwoń

Temat: Obróbka wstępna surowca Pojęcie obróbki wstępnej. Etapy obróbki wstępnej warzyw i ich charakterystyka. Obróbka wstępna a wartość odżywcza półproduktów. Obróbka ręczna i mechaniczna. Przegląd urządzeń do obróbki wstępnej. Ćwiczenia tematyczne.

PROCES TECHNOLOGICZNY OBRÓBKA WSTĘPNA + OBRÓBKA TERMICZNA

Obróbka wstępna ma na celu usunięcie z surowca zanieczyszczeń, części niejadalnych, zepsutych oraz nadanie mu odpowiedniego kształtu.

Etapy obróbki wstępnej warzyw: sortowanie mycie oczyszczanie płukanie rozdrabnianie i formowanie

Sortowanie oddzielenie sztuk zdrowych od nadpsutych podział według wielkości i stopnia dojrzałości usunięcie grubszych zanieczyszczeń, np. słomy, liści itp.

Mycie usunięcie z warzyw resztek ziemi, brudu, jaj pasożytów, pozostałości pestycydów uniknięcie wtórnego zabrudzenia oczyszczonych warzyw zmniejszenie strat składników odżywczych zmniejszenie ilości odpadów

Oczyszczanie warzyw usunięcie części niejadalnych (skórka, zdrewniałe części łodygi, suche liście) usunięcie uszkodzeń surowca i nadpsutych części warzyw

Płukanie krótko (aby ograniczyć straty składników odżywczych) warzywa w całości pod bieżącą wodą

Sposób rozdrabniania uzależniony od rodzaju potrawy i struktury warzywa szatkowanie krajanie tarcie wydrążanie siekanie

Zabiegi ograniczające straty składników odżywczych: zawsze myć warzywa przed obraniem, obierać cienko, nie przetrzymywać obranego surowca, nie płukać rozdrobnionego surowca, używać narzędzi nierdzewnych, rozdrabniać bezpośrednio przed dalszą obróbką, obrane warzywa i owoce chronić przed dostępem światła i tlenu

Przegląd urządzeń do obróbki wstępnej

Dziękuję Hurtowni „ROBIN” robin@robin.pl za udostępnienie zdjęć sprzętu gastronomicznego

Bibliografia: A. Procner „Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem” podręcznik dla technikum część I, Warszawa 1994. Praca zbiorowa pod redakcją S. Zalewskiego „Podstawy technologii gastronomicznej”, Warszawa 2003