Poznajemy składniki żywności. Chemia jest obecna w naszym życiu codziennym, ponieważ występuje w żywności i w organizmie człowieka.
Źródła najważniejszych składników odżywczych-tłuszcze i białka. Pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka, sacharydy, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. TŁUSZCZE. Dostarczają organizmowi energii, a więc siły napędowej, potrzebnej do pełnienia wszystkich funkcji życiowych.
TŁUSZCZE, pochodzenia roślinnego m.in. Margaryna i oliwa.
TŁUSZCZE, pochodzenia roślinnego OLEJE ROŚLINNE (m.in. sojowy, słonecznikowy, rzepakowy)
TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Masło i śmietana.
TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Smalec i boczek.
TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m. in TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Sery (żółte, pleśniowe, topione)
BIAŁKA Białek nie może zastąpić żaden inny składnik pokarmowy, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.
BIAŁKA, pochodzenia roślinnego m.in. Makarony i orzechy.
BIAŁKA, pochodzenia roślinnego KASZE
BIAŁKA, pochodzenia roślinnego WARZYWA STRĄCZKOWE (m.in. Groch, fasola, bób, soja)
BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego MIĘSO CZERWONE
BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego RYBY
BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego DRÓB
BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego NABIAŁ
BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego JAJA
Źródła najważniejszych składników odżywczych-sacharydy. Sacharydy są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.
Sacharydy to m.in. Pieczywo i płatki śniadaniowe.
Sacharydy to m.in. Czekolada i cukierki.
Sacharydy to m.in. Lody i ciastka.
Sacharydy to m.in. Ziemniaki i kasze.
A woda? Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest składnikiem krwi, płynów komórkowych i limfy. Chroni organizm przed przegrzaniem (wyparowana, wydalona) Prawie wszystkie produkty spożywcze zawierają wodę, np. chude mięso i warzywa.
Skład chemiczny organizmu człowieka.
Witaminy i metabolizm. Przemiana materii (metabolizm) -to wszystkie procesy chemiczne i związane z nimi przemiany energetyczne zachodzące w każdej żywej komórce. Witaminy, czyli związki organiczne występujące w niewielkiej ilości w pożywieniu, bez których przemiana materii nie może przebiegać prawidłowo.
Dziękuję ślicznie za uwagę. Wykonał: Mateusz Gapiński. Kl. III aG. Bibliografia. : Podręcznik. ,,Chemia Nowej Ery 3’’ Grafika Google.