Poznajemy składniki żywności.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Podstawowe składniki odżywcze
BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Wykonała Paulina Bielajewa
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
Zasady Odżywiania.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Poznajemy składniki żywności. Chemia jest obecna w naszym życiu codziennym, ponieważ występuje w żywności i w organizmie człowieka.

Źródła najważniejszych składników odżywczych-tłuszcze i białka. Pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka, sacharydy, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. TŁUSZCZE. Dostarczają organizmowi energii, a więc siły napędowej, potrzebnej do pełnienia wszystkich funkcji życiowych.

TŁUSZCZE, pochodzenia roślinnego m.in. Margaryna i oliwa.

TŁUSZCZE, pochodzenia roślinnego OLEJE ROŚLINNE (m.in. sojowy, słonecznikowy, rzepakowy)

TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Masło i śmietana.

TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Smalec i boczek.

TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m. in TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Sery (żółte, pleśniowe, topione)

BIAŁKA Białek nie może zastąpić żaden inny składnik pokarmowy, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.

BIAŁKA, pochodzenia roślinnego m.in. Makarony i orzechy.

BIAŁKA, pochodzenia roślinnego KASZE

BIAŁKA, pochodzenia roślinnego WARZYWA STRĄCZKOWE (m.in. Groch, fasola, bób, soja)

BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego MIĘSO CZERWONE

BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego RYBY

BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego DRÓB

BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego NABIAŁ

BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego JAJA

Źródła najważniejszych składników odżywczych-sacharydy. Sacharydy są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.

Sacharydy to m.in. Pieczywo i płatki śniadaniowe.

Sacharydy to m.in. Czekolada i cukierki.

Sacharydy to m.in. Lody i ciastka.

Sacharydy to m.in. Ziemniaki i kasze.

A woda? Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest składnikiem krwi, płynów komórkowych i limfy. Chroni organizm przed przegrzaniem (wyparowana, wydalona) Prawie wszystkie produkty spożywcze zawierają wodę, np. chude mięso i warzywa.

Skład chemiczny organizmu człowieka.

Witaminy i metabolizm. Przemiana materii (metabolizm) -to wszystkie procesy chemiczne i związane z nimi przemiany energetyczne zachodzące w każdej żywej komórce. Witaminy, czyli związki organiczne występujące w niewielkiej ilości w pożywieniu, bez których przemiana materii nie może przebiegać prawidłowo.

Dziękuję ślicznie za uwagę. Wykonał: Mateusz Gapiński. Kl. III aG. Bibliografia. : Podręcznik. ,,Chemia Nowej Ery 3’’ Grafika Google.