ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE
WSZYSTKIE OSOBY, KTÓRE ŁATWO NAWIĄZUJĄ KONTAKTY Z LUDŹMI, SĄ CHĘTNE DO POMOCY INNYM, MAJĄ POGODNE USPOSOBIENIE I CHCĄ PRACOWAĆ W HOTELACH ZAPRASZAMY DO TECHNIKUM HOTELARSKIEGO.
Celem nauki w technikum jest nie tylko zdobycie wiedzy na temat funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego, ale przede wszystkim kształtowanie postaw i wzorców zachowań w kontakcie z klientem.
organizacji pracy w hotelarstwie działalności recepcji marketingu w hotelarstwie obsługi konsumenta w restauracji hotelowej obsługi informatycznej w hotelarstwie geografii i języka angielskiego w zakresie rozszerzonym
Przedmioty zawodowe odbywają się w nowocześnie wyposażonej pracowni z programami użytkowymi umożliwiającymi rezerwację usługi w hotelu.
Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają podczas miesięcznych praktyk zawodowych w klasie drugiej i trzeciej w najlepszych hotelach w Częstochowie.
Miesięczne praktyki zagraniczne odbywają się w ramach programów Leonardo da Vinci w Rimini we Włoszech.
Uczniowie technikum hotelarskiego wraz z nauczycielami zawodu poznają działalność wielu hoteli w Polsce. Odwiedziliśmy: Najstarszy, działający bez przerwy hotel w Polsce – Hotel ”Grand” w Łodzi Nowoczesny hotel „Sheraton” w Krakowie Zabytkowy hotel „Czarny Las” i wiele innych obiektów. Rodzinny hotel „Gołębiewski” w Wiśle
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie TECHNIK HOTELARSTWA
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji Egzamin odbywa się pod koniec klasy drugiej i obejmuje: Rezerwacja usług hotelarskich Obsługa gości przyjeżdżających i wyjeżdżających
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie Egzamin odbywa się pod koniec pierwszego semestru klasy czwartej i obejmuje: Utrzymywanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych Przygotowywanie i podawanie śniadań Organizacja usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie