BARTEK KOSIŃSKI klasa III E

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krok 1 Przygotowujemy miseczki z rozpuszczonymi w wodzie barwnikami (naturalnymi lub sztucznymi) . Jeśli jest to barwnik naturalny musimy poczekać, aż.
Advertisements

Czy kwasy reagują z solami?
Doświadczenie z wodą i atramentem
Napięcie powierzchniowe
Wyrób masła..
Gimnazjum im. Królowej Jadwigi w Działdowie
Sprawozdanie z doświadczenia
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Plan Jak wygląda szczelina skalna?
Doświadczenie fizyczne
Doświadczenia chemiczne
Zjawisko dyfuzji obserwujemy codziennie,
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Opiekun: Elżbieta Kozłowska
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
1.
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Zablokowana woda.
Otacza nas woda i powietrze
Mali odkrywcy Dokonania podczas pracy nad realizacją projektu w roku szkolnym 2012/2013.
GRZYBKI.
Biologia, jako nauka eksperymentalna
GĘSTOŚĆ.
Zespół Szkół w Potęgowie Budowa cząsteczkowa materii.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko?
Doświadczenia.
„Zaczarowany Świat Chemii”
WIEM,CO JEM !.
Otrzymywanie wodoru.
Z MANGANIANU (VII) POTASU (KMnO4)
,,Zdrowa ekologiczna żywność’’
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
FIZYKA-DOŚWIADCZENIE
Poradnik dla mężczyzn ceniących sobie wolność * * Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten poradnik może uratować wam życie...
 Zimą jest wesoło  Jedną ręką pomachajmy,  tańczą płatki śniegu wkoło ,
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
Klub Śniadaniowy klasa III. Największą radość sprawiały doświadczenia, poprzez które uczniowie mogli poznać między innymi: „zasadę bąbelkową” czy też.
Świąt Wielkanocnych-między
Chromatografia bibułowa
Most Cieczy W dwóch stykających się zlewkach znajduje się ciecz (np. woda dejonizowana). Po przyłożeniu wysokiego napięcia między cieczą w jednej i w drugiej.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Projekt biologiczno-chemiczny
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Doświadczenia w wykonaniu klasy III SP w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Smólniku. ZAPRASZAMY NA POKAZ!!!
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Julia, Leon i Adam O..  Czy ciężkie przedmioty spadają najszybciej?
Kwaśne opady Wybuchowi Naukowcy.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Chromatografia bibułowa
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Czy substancje można mieszać?
JAJKO czy KURA ?.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Legenda litwińskich potraw
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Tarcie statyczne i dynamiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1.
Jak korzystać z komunikacji miejskiej ?
Zapis prezentacji:

BARTEK KOSIŃSKI klasa III E GUMOWE JAJKO BARTEK KOSIŃSKI klasa III E

Do przeprowadzania doświadczenia potrzeba: 1 jajko (surowe), ocet szklanka.

Jak to zrobić ??? Do szklanki wlewamy ocet.

Następnie do octu wkładamy surowe jajko.

Od razu zauważamy, że na powierzchni skorupki jajka pojawiają się bąbelki gazu.

Po 1 godzinie obserwujemy, że jajko podnosi się w górę.

Po 5 godzinach widzimy kolejne zmiany…

Po 24 h widzimy, że skorupka się rozpuszcza.

Musimy wyjąć jajko z octu i umyć wodą.

Efekty które widzimy Przejrzystość jajka.

Elastyczność jajka (odbija się).

Dzięki temu doświadczeniu możemy dostrzec: jak mocno ocet działa na skorupkę jajka (rozpuszcza ją), jak surowe jajko zachowuje się bez skorupki.

Dziękujemy za uwagę 