Zakwaszenie to dzisiaj bardzo poważny problem Zakwaszenie to dzisiaj bardzo poważny problem. Szacuje się, że na dolegliwości przez nie wywołane cierpi 85 proc. Ludzkości. Dla prawidłowego funkcjonowania ciała niezbędne jest utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej. Niestety, takie czynniki jak zła dieta czy nadmiar stresów powodują, że zostaje ona zachwiana. W organizmie pojawiają się kwaśne pozostałości przemiany materii, z którymi organizm sobie nie radzi. Odkładanie się tych trucizn w organizmie powoduje poważne zmiany w metabolizmie i upośledza układ odpornościowy. Objawy zakwaszenia organizmu: bóle stawów i mięśni bóle i zawroty głowy ogólne złe samopoczucie zmiany nastroju częste infekcje wirusowe spadek odporności organizmu Do czego prowadzi zakwaszenie: miażdżyca cukrzyca zapalenia stawów choroby serca nowotwory kamienie nerkowe osteoporoza
NIE LEKCEWAŻ OBJAWÓW! Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie. 1. Przewód pokarmowy Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego. 2. Mięśnie – stawy Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm. 3. Skóra - włosy – zęby Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą. 4. Układ metaboliczny Nadwaga, napady głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu. 5. Układ sercowo-naczyniowy Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca. 6. Cały organizm Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, szybkie męczenie się. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Oto lista produktów zakwaszających organizm: Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona zawierająca dużo soli - to one zakwaszają nasz organizm. Chcąc zrównoważyć poziom kwasów, czerpiemy minerały z naszych tkanek. Ale gdy spożywamy dużo produktów zakwaszających, te minerały przestają nam wystarczać i zaczynamy niszczy własny organizm. Oto lista produktów zakwaszających. Oto lista produktów zakwaszających organizm: Produkty wysoko kwasotwórcze: Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina Cukier i produkty zawierające cukier Sztuczne słodziki Biała mąka pszenna i produkty pochodne Biały ryż Sery żółte Kawa Czarna herbata Kakao i czekolada Sól Produkty średnio kwasotwórcze: Ryby Jaja Chleb żytni Płatki zbożowe Makaron pełnoziarnisty Ryż brązowy Orzeszki ziemne Piwo
Produkty słabo kwasotwórcze: Twaróg Kasza gryczana Makaron sojowy Orzechy laskowe i orzechy nerkowca Otręby Fruktoza A oprócz tego: przetworzone mieszanki miodów pszczelich potrawy smażone rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd. niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki) napoje alkoholowe wszelkiego typu tytoń (zarówno papierosy jak i fajka) stres
Lista produktów o silnych właściwościach alkalizujących, czyli odkwaszających Produkty neutralne: Masło świeże Śmietana Serwatka Jogurt naturalny Oleje roślinne Produkty wysoko zasadotwórcze: Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew Soki warzywne świeże bez cukru Owoce: kiwi, arbuz, ananas Soki owocowe świeże bez cukru Owoce: daktyle, figi, rodzynki Grzyby: prawdziwki, kurki Produkty średnio zasadotwórcze: Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany) Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Produkty słabo zasadotwórcze: Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki Oliwa z oliwek Migdały Maślanka Wytrawne wino A oprócz tego: Kawa zbożowa olej rzepakowy, lniany, kokosowy sól morska świeże mleko kozie mąka orkiszowa dziki ryż gryka kasza jaglana **** stewia ksylitol (cukier brzozowy) organiczny miód pszczeli, prosto od pszczelarza woda z cytryną umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu np.: marsze, gimnastyka itp.,
Stewia jest rośliną wykorzystywaną w przemyśle spożywczym, w medycynie oraz w przemyśle kosmetycznym. W przemyśle spożywczym, stewia znalazła zastosowanie między innymi przy produkcji słodkich produktów o obniżonej wartości kalorycznej (np. wyroby cukiernicze, śniadaniowe przetwory zbożowe, nektary owocowe i warzywne, lody, fermentowane przetwory mleczne). W temperaturze do 200°C stewia nie ulega rozpadowi, może być stosowana do produkcji dżemów, galaretek, marmolad (o zredukowanej wartości energetycznej), a także do pieczenia ciast i ciasteczek. Stewia znalazła szerokie zastosowanie w żywieniu ludzi chorych, a zwłaszcza: w żywieniu chorych na cukrzycę. Pomimo słodkiego smaku, stewia nie podnosi stężenia glukozy we krwi, może zatem być bezpiecznie stosowana przez osoby chore na cukrzycę. Zarówno pacjenci z cukrzycą typu 1, jak również z cukrzycą typu 2 mogą słodzić napoje i potrawy stewią, bez obawy o wzrost glikemii