Eksperyment z jajecznicą

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE JAKO PRODUKT REAKCJI WODNYCH ROZTWORÓW KWASÓW I ZASAD
Advertisements

Sposoby określania odczynu roztworów
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Mangan (Mn).
Sprawozdanie z doświadczenia
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Groch z kapustą i grzybami
ANALIZA OBJĘTOŚCIOWA (= analiza miareczkowa), dział analizy chemicznej którego podstawą jest miareczkowanie.
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
Mangan i jego charakterystyka
Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
MINIMALIZACJA BŁĘDÓW W RECEPTURZE APTECZNEJ
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Przygotowanie doświadczenia:
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sok z czerwonego buraka
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Zapraszamy na obejrzenie
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Przygotowanie doświadczenia:
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Doświadczenie z atramentem
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Skala ph.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Kwasy Będę potrafił/a: definiować pojęcie: kwasu;
MY i nasze śmieci.
Aromaty i barwniki spożywcze Spotkanie z mamą Oli
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Kwasy.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wodorotlenki.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Reakcje utlenienia i redukcji
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
PROJEKT EDUKACYJNY: PIĘKNY UŚMIECH WIZYTÓWKĄ KAŻDEGO CZŁOWIEKA.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Odczyn roztworu Skala pH
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
WSKAŹNIKI.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Eksperyment z jajecznicą Angelika Wójcik 2E

Do wykonania eksperymentu potrzebne mi było : jajko wywar z czerwonej kapusty patelnia łyżka

Na rozgrzaną patelnie wbijamy jedno jajko.

Później dodajemy 4-5 łyżek wywaru z czerwonej kapusty.

Następnie mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.

efekt końcowy

Jajecznica zmieniła barwę na zieloną. Wywar z czerwonej kapusty może służyć jako wskaźnik kwasowo – zasadowy, ponieważ w zależności od odczynu roztworu przyjmuje różne zabarwienie: w kwaśnym jest czerwony, w obojętnym - fioletowy, a w zasadowym - zielony.

KONIEC