Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Advertisements

PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Złote zasady odżywiania.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Matematyka jest wszędzie !!!
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Zasady zdrowego odżywiania!
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim Składniki na 10 porcji: Kapusta Biała 0,400kg=116kcal Cebula 0,080kg=24kcal Olej 0,020l=176,8kcal Ryż długoziarnisty KNORR 0,150kg=523,5kcal Mięso mielone wieprzowe 0,900kg=2403kcal Marchew 0,080kg=21,6kcal Seler zwykły 0,040kg=8,4kcal Cukinia 0,080kg=12kcal Jajka 2szt.=134kcal Sól Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg=0kcal Sos śródziemnomorski KNORR 0,080kg=464kcal Woda 0,500l=0kcal Por 0,150kg=22,5kcal Śmietana 30% 0,070l=200,9kcal Masło 0,030l=220,5kcal Curry 0,005kg=0kcal Wykonanie -Kapustę sparz, wytnij twarde końcówki. -Ugotuj ryż i pozostaw do przestudzenia. Mięso przesmaż -Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na tarce i zasmaż na maśle. -Wszystkie składniki połącz z ryżem, jajkami i dopraw do smaku. Następnie farsz nałóż na środek liścia i zawiń. Gołąbki paruj około 20 minut. -Sos śródziemnomorski rozprowadź w wodzie i zagotuj. -Por pokrój w pół plasterki i delikatnie zasmaż z curry na maśle następnie dodaj do sosu razem ze śmietaną i dopraw do smaku. -Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem. 10 porcji = 4327,2 kcal 1 porcja = 432,72 kcal

Gołąbki rybne z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim – „receptura po uzdrowieniu” Składniki na 10 porcji: Kapusta Biała 0,400kg=116kcal Cebula 0,080kg=24kcal Olej 0,050l=442kcal Ryż długoziarnisty KNORR 0,150kg=523,5kcal Ryba dorsz 0,900kg=702kcal Marchew 0,080kg=21,6kcal Seler naciowy 0,040kg=5,2kcal Cukinia 0,080kg=12kcal Jajka 2szt.=134kcal Przyprawa do ryb Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg=0kcal Sos śródziemnomorski KNORR 0,080kg=464kcal Woda 0,500l=0kcal Por 0,150kg=22,5kcal Śmietana 12% 0,070l=93,1kcal Curry 0,005kg=0kcal Wykonanie -Kapustę sparz, wytnij twarde końcówki. -Ugotuj ryż i pozostaw do przestudzenia. Rybę upiecz. -Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na tarce i zasmaż na oleju. -Wszystkie składniki połącz z ryżem, jajkami i dopraw do smaku. Następnie farsz nałóż na środek liścia i zawiń. Gołąbki paruj około 20 minut. -Sos śródziemnomorski rozprowadź w wodzie i zagotuj. -Por pokrój w pół plasterki i delikatnie zasmaż z curry na oleju następnie dodaj do sosu razem ze śmietaną i dopraw do smaku. -Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem. 10 porcji = 2559,9 kcal 1 porcja = 255,99 kcal

Zmiany w daniu : -Mięso mielone wieprzowe zamieniłyśmy na rybę Dorsz, ponieważ zawiera dobre wielonienasycone kwasy tłuszczowe. -Sól zamieniłyśmy na przyprawę do ryb, ponieważ zbyt duża ilość soli prowadzi bezpośrednio do nadciśnienia. -Śmietanę 30% zamieniłyśmy na śmietanę 12%, ponieważ ma mniej kalorii. -Masło zamieniłyśmy na Olej roślinny, ponieważ olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe zdrowsze dla naszego organizmu. Ewelina Abramczyk, Olimpia Kwiek kl.1G2