Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
Zakupy.
Czy wiesz co jesz?.
Aspekty toksykologiczne
Zanieczyszczenia biologiczne
Szkoła promująca zdrowie
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE W CODZIENNYM ŻYCIU DZIECI I MŁODZIEŻY
Racjonalne Odżywianie
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Zasady Zdrowego żywienia.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Młodzieży zdrowie się należy!
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Niezdrowe odżywanie. Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy.
1.Konserwanty w pożywieniu
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Substancje dodatkowe w żywności
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Barwniki Spożywcze.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Wyk. Przemysław Dubiński
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu

Wiem, co jem Wszystkie dostępne na rynku produkty spożywcze zawierają tzw. substancje dodatkowe Substancje dodatkowe nie są typowymi składnikami żywności Ich użycie w procesie powstawania żywności powoduje zmiany w smaku, wyglądzie, trwałości produktu

Mimo, że dozwolone…… ……..budzą wiele kontrowersji Coraz częściej odnotowuje się ich niekorzystny, a nawet szkodliwy wpływ na organizm człowieka Występują w wielu artykułach spożywczych, kumulując się i wchodząc we wzajemną interakcję np. kwas askorbinowy (witamina C – E 300), w połączeniu z benzoesanem potasu E 212, wykazuje działanie rakotwórcze

Szkodzą…… ……..niemowlętom, dzieciom, osobom starszym i chorym Wchodząc w reakcję ze składnikami żywności w czasie procesu technologicznego, tworzą związki chemiczne, stanowiące zagrożenie dla zdrowia Przyczyniają się do powstawania szkodliwych produktów przemian metabolicznych

Dzielą się w zależności od pełnionych funkcji na: Barwniki Substancje konserwujące Przeciwutleniacze Substancje stabilizujące, zagęszczające Substancje słodzące Substancje wypełniające Skrobie modyfikowane

Wypowiedzmy wojnę najbardziej szkodliwym, ograniczając barwniki i cukry

Żółte, niebieskie, czerwone, pomarańczowe…….. ………cieszą jedynie oko Spośród 11 używanych w przemyśle barwników, tylko trzy nie mają właściwości kancerogennych Ta „nieszkodliwa” trójka powoduje w zamian reakcje alergiczne, nudności, wymioty, choroby przewodu pokarmowego

Tymczasem…….. E-104 żółcień chinolinowa – wywołuje raka wątroby (napoje gazowane, żelki, galaretki, lody) E-110 żółć pomarańczowa - wywołuje raka nerek (gumy do żucia) E-123 amarant – działanie mutagenne (ciasta w proszku, płatki śniadaniowe)

Kolor, zapach, smak Mają niebagatelny wpływ na potencjalnego nabywcę Im młodszy\ mniej świadomy odbiorca, tym trudniej mu się oprzeć feerii barw, słodkiemu smakowi, wymyślnym kształtom

Cukier krzepi? Jedynie ten nieoczyszczony \nierafinowany (bogaty w minerały i witaminy), spożywany w umiarkowanych ilościach (kilku łyżeczek dziennie) Niestety cukier znajduje się nie tylko w słodyczach; spożywamy go w mleku i jego przetworach, pieczywie, serach Jest w pożywieniu zamykanym w puszkach, słoikach i torebkach

Niewielka ilość cukru wzmacnia i odpręża organizm, wspiera zdolność koncentracji Nadmierna ilość cukru przeciwnie – prowadzi do silnego pobudzenia, niemożności skupiania uwagi, w połączeniu z niektórymi ww. barwnikami dezorganizuje funkcjonowanie dziecka, eskaluje reakcje emocjonalne Prowadzi do licznych chorób metabolicznych, jest podstawową przyczyną otyłości dzieci w Polsce

W młodych organizmach powoduje dramatyczny rozwój pasożytów i grzybów, które zagnieżdżając się w ludzkim ciele, zatruwają je swoimi odchodami

Proponujemy dziecku mniejsze zło… Zastąpienie produktów kolorowych (żelków, cukierków): -zamiast nich prażone ziarna, orzechy oraz owocowe chipsy -zamiast bogatych we wszelkie E chipsów, prażynki ziemniaczane i „wiejskie ziemniaczki” -zamiast napojów mocno słodzonych, wodę niegazowaną, gazowaną, soki i przeciery owocowe -zamiast batonów z orzechami arachidowymi, batoniki czekoladowe z większą zawartością kakao, batoniki z ziarnami zbóż lub ziarnami zbóż i czekoladą Poza tym: -utrzymanie lub rozszerzenie oferty owocowej o gruszki i śliwki

Zamiast zapomnianej kanapki

Paradoksalnie zdrowiej oznacza drożej. Jednak jesteśmy tym, co jemy. Warto zatem dać dziecku wybór. Prezentacja stanowi kompilację treści zawartych w pracy dyplomowej Sylwii Zakrzewskiej i Anny Mężyńskiej oraz artykułu Kazimierza Kłodawskiego „Cukier w diecie dziecka”. Zdjęcia aut. Oraz internet