Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Metody NMR stosowane w badaniach biopolimerów
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Cukry (sacharydy, węglowodany)
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
CUKRY.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
SACHARYDY W PRZYRODZIE
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mieszanina a związki chemiczne
CUKRY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Fenole.
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Doświadczenie o cukrze
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
węglowodany, cukrowce, sacharydy
Dr inż. Hieronim Piotr Janecki
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +

Budowa, właściwości i znaczenie węglowodanów Ewelina Malińska Joanna Paćkowska

RÓŻNE OBLICZA CUKRÓW….. Cukier jest słodki i sprawia nam wiele przyjemności, tymczasem... Jest postrzegany jako jedna z najważniejszych przyczyn plagi, jaka zalała świat, czyli nadwagi i otyłości. O tym problemie dyskutuje się pod każdą szerokością geograficzną. Warto zadać pytanie, jaką rolę w tym wszystkim odgrywają węglowodany. http://www.alejakobiet.pl/zdrowie/1560.html

CO ROZUMIEMY POD POJĘCIEM „CUKIER”? Cukier stołowy – inaczej sacharoza; otrzymywany z buraków lub trzciny cukrowej, wykorzystywany do słodzenia produktów (np. herbaty, ciast) http://urodaizdrowie.pl/czym-zastapic-bialy-cukier-2

TYMCZASEM CUKRY TO… Węglowodany, czyli składniki pokarmowe, które powinny stanowić główne źródło energii w diecie człowieka; 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal energii (to mniej niż tłuszcze 1 g = 9 kcal ); Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, co najmniej połowa dostarczanej energii powinna pochodzić z węglowodanów, w większości z węglowodanów złożonych.

JAK POWSTAJĄ CUKRY? W przyrodzie powstają głównie w wyniku fotosyntezy przeprowadzanej przez rośliny. Stanowią ok. 80% suchej masy roślin i jedynie ok. 1% suchej masy zwierząt. http://www.przyroda.zs2poznan.pl/?p=234

WĘGLOWODANY Węglowodany (inaczej cukry lub sacharydy) to organiczne połączenie węgla, wodoru i tlenu, przy czym stosunek wodoru do tlenu jest taki, jak w wodzie ─ stąd nazwa Cn (H2O)n. (glukoza ─ C6H12O6).

PODZIAŁ WĘGLOWODANÓW http://www.szkolnictwo.pl/test,10,2507,4,W%C4%99glowodany

MONOSACHARYDY - NOMENKLATURA Monosacharydy zawierają od 3 do 7 atomów węgla w cząsteczce. 3 C TRIOZY 5 C PENTOZY MONOSACHARYDY 6 C HEKSOZY

MONOSACHARYDY - NOMENKLATURA TRIOZY aldehyd glicerynowy dihydroksyaceton http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/1076/monosachardy/

MONOSACHARYDY - NOMENKLATURA PENTOZY deoksyryboza ryboza http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/1076/monosachardy/

MONOSACHARYDY - NOMENKLATURA HEKSOZY glukoza fruktoza galaktoza http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Cukry-proste/

MONOSACHARYDY - NOMENKLATURA Każdy z cukrów prostych ma kilka grup hydroksylowych (-OH) i dodatkowo grupę: - Aldehydową (-CHO) - nazywamy aldozami - Ketonową (-CO) - nazywamy ketozami

substancje bezbarwne, bezwonne MONOSACHARYDY substancje bezbarwne, bezwonne przeważnie odznaczają się słodkim smakiem bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie wykazują aktywność osmotyczną odczyn obojętny

W roztworach wodnych cząsteczki niektórych monosacharydów tworzą pierścienie. Między grupą aldehydową lub ketonową a jedną z grup hydroksylowych tworzy się mostek tlenowy, powodujący zamknięcie cząsteczki. http://www.zsnr2chemia.cba.pl/Nauka/Organiczna/organiczna11.html

WYSTĘPOWANIE I ZNACZENIE http://www.nature.com/scitable/content/an-atp-molecule-14747828 RYBOZA DEOKSYRYBOZA GLUKOZA FRUKTOZA https://www.edukator.pl/Sklad-chemiczny-komorki,459,offset,2,object,7296.html http://stressfree.pl/miod-na-zdrowie-akacjowy-skarb/ http://matura-biol.blogspot.com/2013_03_01_archive.html

OLIGOSACHARYDY Powstają przez połączenie od 2 do 10 cząsteczek cukrów prostych wiązaniem O- glikozydowym. Łącząc się z białkami lub lipidami tworzą związki wchodzące w skład błon komórkowych. Determinują grupy krwi, odgrywają rolę przy rozpoznawaniu się komórek.

To produkty kondensacji dwóch cząsteczek cukrów prostych. Przykłady: disacharydy To produkty kondensacji dwóch cząsteczek cukrów prostych. Przykłady: Sacharoza= glukoza + fruktoza Laktoza = glukoza + galaktoza Maltoza = glukoza + glukoza http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/3052/disacharydy/

WYSTĘPOWANIE I ZNACZENIE SACHAROZA LAKTOZA MALTOZA http://kolumber.pl/photos/show/golist:1530/page:15 http://www.cukier-krolewski.pl/o-cukrze http://weglowodany-info.pl/co-robic-gdy-cierpimy-na-nietolerancje-laktozy/ http://dermajetics.ultra.pl/herbanet/weglowodany.html

Mogą tworzyć łańcuchy proste lub rozgałęzione. POLISACHARYDY To związki zbudowane z dużej liczby monosacharydów połączonych wiązaniami O- glikozydowymi. Mogą tworzyć łańcuchy proste lub rozgałęzione. Wielocukry są nierozpuszczalne w wodzie – dzięki temu mogą pełnić w organizmie funkcję zapasową lub budulcową. POLISACHARYDY ZAPASOWE BUDULCOWE SKROBIA GLIKOGEN CELULOZA CHITYNA

SKROBIA AMYLOZA + AMYLOPEKTYNA 250-1000 reszt glukozowych Mostki tlenowe zwrócone w tę samą stronę Tworzy spiralnie zwinięty łańcuch Ponad 600 cząsteczek glukozy Łańcuch posiada liczne odgałęzienia boczne http://mymen3.w.interia.pl/cukry/11.html

SKROBIA http://mymen3.w.interia.pl/cukry/11.html http://www.bio-forum.pl/messages/3280/87084.html

Budowa chemiczna podobna do budowy amylopektyny. GLIKOGEN Budowa chemiczna podobna do budowy amylopektyny. Tworzy go od 500 do 50 000 reszt glukozy. http://www.scholaris.pl/zasob/71154

CELULOZA Cząsteczka utworzona z kilkuset do kilkutysięcy reszt glukozowych połączonych w długie, nierozgałęzione, równoległe do siebie łańcuchy. Sąsiadujące ze sobą cząsteczki glukozy są zwrócone mostkami tlenowymi raz w jedną, raz w drugą stronę – odporność na rozciąganie. http://www.edulandia.pl/edulandia/1,118533,7864333,Matura_2010___biologia__odpowiedzi__poziom_rozszerzony.html

CELULOZA http://e-skola.biol.pmf.unizg.hr/odgovori/odgovor311.htm

CHITYNA Monomerem chityny jest glukozamina, której cząsteczka różni się od glukozy tym, że przy drugim atomie węgla zamiast grupy –OH znajduje się grupa aminowa – NH2 NH2

WYSTĘPOWANIE I ZNACZENIE SKROBIA GLIKOGEN http://www.kulinaria-subiektywnie.pl/tag/ziemniaki.html http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/zboza-na-stabilnym-poziomie-cenowym,41183.html http://www.ebicep.com/how-to-measure-your-biceps.html http://abcwatroba.pl/ http://www.chojnice.com/wiadomosci/teksty/A-gdyby-...-na-grzyby/4697 http://www.ebicep.com/how-to-measure-your-biceps.html

WYSTĘPOWANIE I ZNACZENIE CELULOZA CHITYNA http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,395576,bawelna-najlepszym-remedium-na-wycieki-ropy-naftowej.html http://www.drewno.pl http://www.tapeciarnia.pl/181641_zrosniete_grzyby_borowik_szlachetny.html http://www.przyrodniczek.pl/2013/06/biedronka-siedmiokropka.html