O Slow Food i trendach kulinarnych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Potrawy w Unii Europejskiej
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Kulinarne smaki Francji
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kasze - bogactwo właściwości
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

O Slow Food i trendach kulinarnych

Slow Food – organizacja założona w 1986 r w Rzymie: dziś działa w ponad 50 krajach i ma ponad 80 tys. członków. W Polsce istnieje od 1999 r. Slow Food to przede wszystkim sieć, skupiająca ludzi zainteresowanych dobrym jedzeniem : rolników i producentów kucharzy, restauratorów, ludzi w różny sposób związanych z gastronomią smakoszy.

Czym zajmuje się Slow Food ? Promocją unikatowych, tradycyjnych produktów Ochroną różnorodności żywności: owoców, warzyw , ziół, zwierząt hodowlanych Promocją zrównoważonego, zróżnicowanego systemu produkcji żywności Edukacją kulinarną Dążeniem do zmian prawnych na rzecz poprawy sytuacji małych i średnich gospodarstw, oraz małych lokalnych producentów

W 2012 r. powstał młodzieżowy oddział Slow Foodu ;-) działa z nami m W 2012 r. powstał młodzieżowy oddział Slow Foodu ;-) działa z nami m.in. Grzegorz Łapanowski, znany z programu Top Chef

Niewątpliwie- jedzenie i gotowanie jest bardzo modne Stacje telewizyjne mają po kilka programów kulinarnych na portalach społecznościowych króluje temat jedzenia do tej pory postało ponad 6 000 tys polskich blogów o tematyce kulinarnej W ramach Slow Foodu współpracujemy z telewizją, prasa, blogerami kulinarnymi

Młodzieżowy Slow Food: nasze działania w ramach aktualnych trendów kulinarnych Wspólne gotowanie Wycieczki do lokalnych producentów żywności Zakupy na bazarach i targach

Wspólne gotowanie - przetwory - kolacje

Wycieczki do producentów tradycyjnej żywności - nauka i smakowanie produktów

Zakupy na bazarach - Sezonowa Akcja Zakupowa: wycieczki po bazarach

Na Święta Dorada faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami Zamiast dorady można użyć innej ulubionej ryby, np. karpia lub pstrąga Składniki, 2 porcje (nadzienia wystarczy też na 3 ryby): • 2 całe dorady • sól morska i świeżo zmielony pieprz • 1 cytryna lub limonka • 2 łyżki masła • 2 gałązki natki pietruszki • 1/2 szklanki białego wina Farsz z kaszy gryczanej i suszonych grzybów: • 1/2 szklanki suszonych podgrzybków lub borowików • 50 g (1/2 woreczka) kaszy gryczanej, ugotowanej • 2 łyżki masła • 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane • 4 gałązki natki pietruszki • 2 łyżki tartego Parmezanu (niekoniecznie) • 1 małe jajko * w przypadku większych ryb (np. karpia), ilość nadzienia trzeba odpowiednio zwiększyć

Na Święta Przygotowanie: Przygotować farsz z kaszy gryczanej i grzybów: Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, na małym ogniu zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na małym ogniu, nie rumieniąc, przez około 5 minut. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, dodać usmażone grzyby, posiekane listki z 4 gałązek natki pietruszki, Parmezan oraz jajko. Farsz wymieszać, doprawić ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Naczynie lub naczynia żaroodporne posmarować oliwą lub masłem. Rozciąć rybie brzuchy, łyżeczką wyjąć wnętrzności, dokładnie opłukać. Na jednym boku zrobić kilka nacięć nożem "na krzyż". Ryby skropić sokiem z połowy cytryny lub limonki, oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem (może pozostać trochę nadzienia). Ryby ułożyć w naczyniu lub naczyniach żaroodpornych ponacinanym bokiem do góry. Ułożyć wiórki z 2 łyżek masła, obok ryby położyć drugą połowę cytryny lub limonki (przekrojoną jeszcze na pół) oraz wcisnąć 2 gałązki natki pietruszki. Do naczynia wlać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, jak ryba się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20 minut, aż będzie upieczona w środku

Na Święta Śledzie w przyprawach korzennych z cebulką Marynowane w whisky, z olejem lnianym Składniki, 4 porcje: • 400 g (6 sztuk) filetów śledziowych w oleju • 2 łyżki whisky lub brandy • 2 łyżki musztardy • 1 łyżeczka miodu • 2 łyżeczki soku z cytryny • 2 łyżki sosu sojowego • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu • 3/4 szklanki (180 ml) oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego) • 1 mała cebula np. cukrowa lub 2 - 3 szalotki Przyprawy: • listek laurowy • 2 gwiazdki anyżu • 5 goździków • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 2 łyżeczki mielonej kolendry • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku • 2 łyżeczki mielonego kardamonu (+ 4 całe nasiona jeśli mamy) • opcjonalnie - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Na Święta Przygotowanie: Śledzie wyjąć z oleju (nie będzie potrzebny), pokroić na kawałki. Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju lnianego. Odstawić. Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kardamonu jeśli je mamy i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski jeśli używamy. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale nie przypalą się. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać w półmisku lub w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszać śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni.

Dziękuję za uwagę. Iza Strzeszewska slowfoodyouthpl@gmail Dziękuję za uwagę. Iza Strzeszewska slowfoodyouthpl@gmail.com źródło przepisów: www.kwestiasmaku.pl