SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
La Chandeleur.
Gotowanie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Matematyka jest wszędzie !!!
Program „Mój własny chleb!”
Zdrowa dieta Europejczyków
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Do chleba rano wstawać trzeba.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koszyczek wielkanocny
Ciasto Drożdżowe.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI CIASTA PODSTAWOWE DODATKOWE MĄKA PŁYN SÓL ok.1% DROŻDŻE ok.1,5%- 10% TŁUSZCZ CUKIER JAJA SUBSTANCJE SMAKOWO- ZAPACHOWE

ROLA SKŁADNIKÓW CIASTA Mąka -podstawowy składnik ciasta, powinna być wysokoglutenowa, warunkuje uzyskanie właściwej struktury i objętości ciasta Płyn- umożliwia pęcznienie skrobi i glutenu Drożdże- odpowiadają za spulchnienie ciasta Sól-poprawia właściwości smakowe ciasta, nabiera ono odpowiedniej elastyczności, utrzymuje nadany kształt, poprawia zabarwienie skórki

ROLA SKŁADNIKÓW DODATKOWYCH Jaja-ubijane z cukrem napowietrzają, wzmacniają strukturę glutenu, łączą składniki, nadają barwę i smak Cukier-nadaje smak Tłuszcz-zmniejsza lepkość ciasta, ułatwia formowanie, przedłuża świeżość Substancje smakowo- zapachowe- poprawiają cechy organoleptyczne

ETAPY SPORZĄDZANIA CIASTA W METODZIE: -JEDNOFAZOWEJ -DWUFAZOWEJ SUROWCE CIASTO WŁAŚCIWE SUROWCE ROZCZYN CIASTO WŁAŚCIWE

METODA JEDNOFAZOWA BEZPOŚREDNIA dobrać składniki wg receptury przesiać mąkę utrzeć jaja z cukrem (do ciast słonych bez cukru) drożdże rozpuścić w podgrzanym płynie połączyć wszystkie składniki dodać rozpuszczoną w płynie sól wyrabiać aż ciasto będzie odstawało od naczynia i rąk dodać podgrzany, o luźnej konsystencji tłuszcz, krótko wyrobić pozostawić do wyrośnięcia uformować półprodukty i pozostawić do wyrośnięcia posmarować rozbitym jajem poddać obróbce cieplnej BEZPOŚREDNIA

METODA DWUFAZOWA POŚREDNIA dobrać składniki wg receptury przesiać mąkę sporządzić rozczyn: drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości podgrzanego płynu, dodać mąkę, trochę cukru pozostawić do rozrostu ubić masę jajeczno-cukrową upłynnić tłuszcz sporządzić ciasto właściwe: do dojrzałego rozczynu dodać podgrzaną masę jajeczno-cukrową, mąkę, rozpuszczoną sól składniki wymieszać i wyrobić ciasto do prawie wyrobionego ciasta dodać upłynniony tłuszcz krótko wyrobić i pozostawić do fermentacji uformować półprodukty i pozostawić do wyrośnięcia posmarować rozbitym jajem poddać obróbce cieplnej POŚREDNIA

TEMPERATURY temperatury wypieku ciasta 180°C -200°C 22°C - 28°C -temperatura rozrostu drożdży ok. 35°C -temperatura rozrostu rozczynu 180°C -200°C 22°C - 28°C -temperatura rozrostu ciasta 22°C-28°C

WYROBY DROŻDŻOWE MOGĄ BYĆ : -GOTOWANE -SMAŻONE -PIECZONE

WYROBY GOTOWANE PAMPUCHY ( pyzy na parze, kluchy na łachu, buchty) podajemy na słodko ze śmietanką lub z owocami podajemy na ostro z sosami można nadziewać farszem słonym lub słodkim

PAMPUCHY PROCEDURA -z mleka, drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki przygotować rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany -pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia -do miski wsypać mąkę, wbić jaja, dodać wyrośnięty rozczyn -do prawie wyrobionego ciasta dodać stopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli -wyrabiać aż będzie odstawało od ręki -pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia -formować kluski wielkości pączków, pozostawić do wyrośnięcia -gdy kluski zaczną rosnąć gotujemy je na parze ok. 10-15 minut, aż będą puszyste PAMPUCHY SUROWCE: - 500 g mąki -250 ml mleka -2 jaja -3 łyżki stopionego masła -30 g świeżych drożdży -sól -cukier

WYROBY SMAŻONE RACUCHY smażone w małej ilości tłuszczu PĄCZKI smażone w dużej ilości tłuszczu

PIEROGI na słodko: z makiem, z owocami na słono: z kapustą, z grzybami, z kapustą i grzybami, z mięsem

PĄCZKI PROCEDURA Surowce: -1 kg mąki tortowej -100 g drożdży -8 żółtek -do kubeczka wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wlać pół szklanki mleka, dobrze rozetrzeć -pozostawić do wyrośnięcia -mąkę przesiać, żółtka oddzielić od białek -do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego, utrzeć na białą, puszystą i kremową masę -wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, dodać utarte żółtka -ciasto wyrabiać dodając ciepłe mleko, szczyptę soli -ciasto powinno być pulchne i sprężyste -gdy ciasto jest prawie wyrobione dodać ciepłe masło, alkohol -wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk -odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia -gdy ciasto podwoi swoją objętość z porcji wielkości jaja kurzego robić placuszki -na placuszek nakładać po odrobinie konfitury i zlepiać formując pączki -układać na stolnicy posypanej mąką do wyrośnięcia -smażyć na rozgrzanym tłuszczu -pączki można posypać cukrem pudrem, wykończyć glazurą, polewą czekoladową Surowce: -1 kg mąki tortowej -100 g drożdży -8 żółtek -2 szklanki mleka -0,5 kostki stopionego masła -0,5 szkl. cukru -cukier waniliowy -100 ml alkoholu -szczypta soli -konfitura różana -cukier puder do posypania -olej lub smalec do smażenia

WYROBY Z CIASTA DROŻDŻOWEGO PIECZONE SŁODKIE SŁONE bułeczki chałki bułeczki nadziewane rogaliki babki placki strucle różne gatunki pieczywa spody do pizzy paszteciki

WYROBY SŁODKIE

bułeczki

bułeczki nadziewane: -prażonymi jabłkami, jagodami i innymi owocami -masą makową -twarożkiem

chałki

rogaliki Procedura -miękkie masło rozetrzeć z przesianą mąką -do kubka z ciepłym mlekiem wkruszyć drożdże, wsypać szczyptę cukru, pozostawić do rozrostu -jajo ubić z cukrem pudrem, dodać do mąki z masłem -wlać drożdże i dodać cukier waniliowy -wyrobić, aż nie będzie się kleiło do ręki -kulę ciasta przykryć folią -pozostawić w lodówce na 2 godziny cdn. Surowce: -500 g mąki tortowej -0,5 kostki masła -0,25 szkl. mleka -25 g drożdży -1 jajo -2 łyżki cukru pudru -cukier waniliowy Do nadziewania: konfitura różana , wiśnie , czekolada Do posypania : cukier puder

rogaliki z ciasta uformować 3 kule rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką każdy placek pokroić na 8 trójkątów na każdym trójkącie, z szerszej strony, położyć nadzienie zwijać od szerszej strony formując rogaliki piec przez 25 min. na złoty kolor

babki placki z kruszonką placki z owocami

strucle makowe serowe orzechowe migdałowe owocowe

WYROBY SŁONE

różne gatunki pieczywa - bułki - rogale - chleb

paszteciki z mięsem z grzybami z kapustą z kapustą i grzybami z serem z warzywami cdn.

Paszteciki Sposób wykonania Sporządzić ciasto drożdżowe wybraną metodą. Przygotować farsz. Ciasto rozwałkować w formie placka; nadajemy pasztecikom wybrany kształt: -pokroić placek jak na rogaliki, nałożyć farsz, zwijać jak rogaliki -na rozwałkowany placek nałożyć farsz, zwinąć podobnie jak struclę, kroić na skos, długości ok. 5 cm -rozwałkowany placek kroić w prostokąty, nałożyć farsz, zwinąć w zamknięty rulon pozostawić do wyrośnięcia - upiec na złoty kolor Surowce: - mąka 570 g drożdże 30 g cukier 30 g mleko 200 g masło 120 g - jaja 2 szt. sól 3 g pieczarki 630 g smalec 40 g masło 20 g jaja 1 szt. pieprz, sól do smaku

PREZENTACJĘ WYKONAŁA JANINA WYSZOMIRSKA JAKO POMOC DYDAKTYCZNĄ NA PRZEDMIOTACH ZAWODOWYCH W ZESPOLE SZKÓŁ r.szk.2008/2009