Wykorzystywanie roślin przez człowieka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
CUKRY.
LAS ZIELONE PŁUCA ZIEMI.
Rośliny uprawne i chwasty
Wykorzystywanie roślin w życiu człowieka
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Akcja Sprzątania Świata Zespół Szkół nr2 im.A.Świętochowskiego
WITAMINY W NASZYM OGRÓDKU KLASOWYM
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
Wykorzystanie roślin przez człowieka
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Warto dbać o zdrowie.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Poznajemy składniki żywności.
Materiały Włókiennicze
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Znaczenie ziół dla człowieka
Polisacharydy.
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Autorzy: Adrianna Przybylska
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Zastosowanie soli.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Rys historyczny Działy współczesnej chemii Podstawowy sprzęt chemiczny
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
ABC – zdrowego odżywiania
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Temat: WYROBY WŁÓKIENNICZE I ODZIEŻOWE.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Wykorzystywanie roślin przez człowieka Maciej Puławski, Jakub Zabłocki

w wielu gałęziach przemysłu. W dzisiejszych czasach ludzie włączeni w nurt cywilizacji technicznej, często zapominają lub nie zdają sobie sprawy, jak bardzo są uzależnieni od wszelkiego rodzaju roślin. Są one wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu.

Rośliny lecznicze Przez wiele lat leki naturalne, przede wszystkim zaś rośliny lecznicze, były główną, a nawet jedyną bronią w ręku lekarza oraz jedynym surowcem do wyrobu leków. Na początku XXI wieku rozwój chemii i odkrycie złożonych procesów syntezy organicznej doprowadziły do produkcji leków i rozwoju przemysłu farmaceutycznego. Nigdy jednak nie zrezygnowano całkowicie z roślin leczniczych i leków, które można z nich otrzymać. Rośliny lecznicze bowiem stanowiły i stanowią nadal źródło niezastąpionych surowców Podobnie lecznictwo ludowe i fitofarmacja nie przestały nigdy korzystać z ziół, a nawet starały się podtrzymać tradycję terapeutyczną znaną od zarania ewolucji człowieka. Z biegiem lat można było obserwować ogromne rozszerzanie się zakresu użytkowania oraz zwiększanie się liczby poznanych roślin leczniczych.

Gorczyca biała Melisa lekarska przeciwdziała wzdęciom; musztarda sporządzona z gorczycy białej, jako łagodna, pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i działa bakteriobójczo na cały układ trawienny. Melisa lekarska Melisa ma w ziołolecznictwie szczególne zastosowanie jako środek wzmacniający, uspokajający nasz system nerwowy i obniżający próg wrażliwości ośrodkowego układu nerwowego, przy bezsenności, neurastenii i wyczerpaniu nerwowym.

Rośliny spożywcze Rośliny spożywcze, zwane też roślinami alimentacyjnymi są wykorzystywane przez człowieka jako pożywienie. Należą do nich: rośliny cukrodajne, miododajne, oleiste, owocowe, warzywne, zbożowe.

Brokuły Brokuły to popularne warzywa często widywane na naszych stołach. Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza, duże ilości wapnia, potasu i żelaza. Wspomagają ogólną odporność organizmu i działają antynowotworowo. Ryż Ryż dostarcza witamin z grupy B i składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia i magnezu.

Rośliny w przemyśle włókienniczym Ludzie znają i wykorzystują włókna pochodzenia roślinnego od tysięcy lat. Obecnie włókna naturalne produkowane są niemal na całym świecie, a handel nimi stanowi pokaźną część międzynarodowej wymiany handlowej. Do włókien pochodzenia roślinnego należy bawełna, len, konopie, juta, sizal, manila i kapok.

Len Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) – należący do rodziny (Linaceae). Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Występuje także w Polsce. Bawełna

Rośliny w przemyśle papierniczym

Inne Lutnictwo (wytwarzanie instrumentów) przemysł meblarski produkcja sprzętu sportowego budownictwo produkcja gumy ogrodnictwo winiarstwo

Dziękujemy za uwagę