dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ELEMENTY WSPÓŁCZESNEJ TEORII PRODUKCJI I PODZIAŁU Neoklasyczna teoria produkcji i podziału Trzy główne sposoby interpretacji interpretacji kapitału/zysku.
Advertisements

Analiza progu rentowności
KONKURENCJA DOSKONAŁA
W.9 ANALIZA KOSZTÓW PRODUKCJI
Próg rentowności.
Wprowadzenie do ekonomii
Ceny cz.II 1. Formuła kosztowa
Funkcja produkcji.
Gra kierownicza WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I ZARZĄDZANIA
Równowaga przedsiębiorstwa w różnych strukturach rynkowych
Teoria kosztów.
Produkt narodowy: produkcja, podział i równowaga w długim okresie
Wpływ systemu rachunku kosztów na wynik finansowy
gdzie: P-cena jednostkowa sprzedaży K-koszt całkowity produkcji
Scenariusz lekcji Marlena Zaborniak.
PRÓG RENTOWNOŚCI.
Monopol pełny występuje wówczas, gdy spełnione są następujące warunki:
Analiza relacji „koszty-wielkość sprzedaży-wynik”
KONTA WYNIKOWE Konta wynikowe – powstają w wyniku pionowego podziału konta „Wynik finansowy”. Informują o przebiegu procesów kształtujących wynik finansowy.
Opłacalność przedsięwzięcia - próg rentowności
Nazwa projektu Osoba Projekt finansowany ze środków Miasta Gdańsk Sponsor.
Model klasyczny. Gospodarka zamknięta.
Formuły cenowe.
Pułapki analizy kosztów przedsiębiorstwa
Analiza wyniku finansowego
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Ekonomika ochrony zdrowia (III)
Podstawowe funkcje ekonomiczne
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
przedmiot i metody analizy
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Rynek wolnej konkurencji
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Elastyczność popytu.
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Elastyczność popytu.
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Rachunkowość zarządcza
ANALIZA PRODUKCJI I PRZYCHODÓW
1 WADY KALKULACJI DOLICZENIOWEJ Sztuczność związku przyczynowego i przypadkowość wyboru klucza podziałowego wpływają na wzrost skali błędu i stopień zdeformowania.
ANALIZA ZYSKU I RENTOWNOŚCI
PRÓG RENTOWNOŚCI – BEP (Break- Even- Point)
Sprawność systemu rynkowego
1 DŹWIGNIA OPERACYJNA. 2 Zjawisko dźwigni operacyjnej oznacza, że przedsiębiorstwo uzyskuje procentowo większy wzrost zysków (strat), przy mniejszym procentowym.
Analiza CPV analiza koszty - produkcja - zysk
ANALIZA CVP KOSZT-WOLUMEN-ZYSK.
Monopol oferenta Założenia modelu:
Decyzje cenowe (ceny zewnętrzne). Cena wstępnie ustalona zapłata za określone świadczenia, koszt, który musi być poniesiony w momencie zakupu,koszt wyrzeczenie.
BIZNES PLAN część II © Aleksander Kusak X.2015.
Próg rentowności. Krzywa Popytu 15 zł10 zł 3030 Cena (c) Sprzedaż (S) zł5995 zł 6000 zł5995 zł15zł10zł Sprzedaż (S) Cena (c)
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Katedra Ekonomii WSPiZ
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Próg rentowności w produkcji jednoasortymentowej
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
MIKROEKONOMIA – program przedmiotu
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
Teoria kosztów.
Opracowanie: Janina Godłów-Legiędź
Modele konkurencji rynkowej – konkurencja doskonała
Zapis prezentacji:

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty produkcji a przychody ze sprzedaży /utargi/ Koszty całkowite, utarg całkowity, całkowity wynik finansowy Koszty przeciętne, utarg przeciętny /cena/, przeciętny wynik finansowy Koszty krańcowe, utarg krańcowy dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty a utargi KC – koszty całkowite to nakłady poniesione na wytworzenie określonej ilości produktów UC – utarg całkowity to przychód uzyskany ze sprzedaży wytworzonych produktów dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty a utargi KP – koszty przeciętne to nakłady poniesione na wytworzenie jednego produktu KP = KC/q UP – utarg przeciętny to przychód uzyskany ze sprzedaży jednego produktu /jest to cena/ UP = UC/q dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty a utargi UK – utarg krańcowy to zmiana utargu całkowitego wywołana sprzedażą dodatkowej jednostki produktu UK = dUC/dq KK – koszty krańcowe to dodatkowe nakłady poniesione na wytworzenie dodatkowego produktu KK = dKC/dq dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty całkowite, utarg całkowity, globalny wynik finansowy KC < UC – dodatni wynik finansowy: zysk globalny KC > UC – ujemny wynik finansowy: strata globalna ********************* KC = UC – wynik finansowy = 0 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty przeciętne, utarg przeciętny, jednostkowy wynik finansowy KP < UP – dodatni wynik finansowy: jednostkowy zysk globalny KP > UP – ujemny wynik finansowy: jednostkowa strata globalna ********************* KP = UP – jednostkowy wynik finansowy = 0 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty krańcowe a utarg krańcowy KK < UK – dodatkowo wytworzony produkt przyniesie zysk /wzrost produkcji – uzasadniony/ KK > UK – dodatkowo wytworzony produkt przyniesie stratę /rozszerzenie produkcji – nieuzasadnione/ KK = UK – punkt równowagi przedsiębiorstwa dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW