Standard obsługi to podstawa sukcesu Prezentacja: Daria Bosek i Damian Pławski Projekt numer: ESF01-2013 – 1 – PL1 – LEO01 – 37042 „Uczniowie z Malborka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wymiana doświadczeń w zakładzie pracy.
Advertisements

Człowiek najlepsza inwestycja Jaworznickie Szkolne Kluby Przedsiębiorczości - Marzenia – Wiedza – Sukces Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
W kierunku podnoszenia kwalifikacji zawodowych – konferencja podsumowująca kampanię Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
Hotel Sheraton Poznan Witamy w Poznaniu, stolicy Wielkopolski. Hotel Sheraton Poznan położony jest w samym centrum miasta, przy Międzynarodowych Targach.
„Organizacja przyjęć okolicznościowych – obsługa konsumenta”.
Technik Hotelarstwa Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową.
Staż zawodowy w Wielkiej Brytanii Londyn
Technik organizacji usług gastronomicznych
usług gastronomicznych
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
STAŻ ZAWODOWY W NIEMCZECH – OSTSEEBAD BAABE
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Praktyka zawodowe we Włoszech
Temat projektu "Zrównoważona architektura krajobrazu w przestrzeni miejskiej na włoskich przykładach"
NAWOJOWA – RENDE – r. Staż został zrealizowany w ramach projektu systemowego Staże i praktyki dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
NAWOJOWA – RENDE/Kalabria – (POLSKA – ITALIA) Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
NAWOJOWA – RENDE/Kalabria –
SKUTECZNIE DO CELU POPRZEZ EUROPEJSKĄ PRAKTYKĘ NR PROJEKTU PL1-LEO CZYLI MY W BERLINIE.
Model gościnności w Hotelu Stadt Neustadt***
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Projekty mobilności polegają na organizowaniu wyjazdów zagranicznych dla uczniów, pracowników, absolwentów i bezrobotnych, a także szkoleniowców. Celem.
Karolina Iciek „Podniesienie umiejętności zawodowych technika obsługi turystycznej na europejskim rynku pracy” realizowanego przez FRSE w ramach Europejskiego.
„Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego.
LONDYN  Praktyka zawodowa trwała od r do r  W praktykach w Anglii uczestniczyło 15 uczniów oraz 2 opiekunów.
Holiday Inn Elstree – czyli gastronomia hotelowa od kuchni
Podsumowanie projektu Prezentacja: Michalina Mościszko Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”, realizowany.
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Zak up współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
Informatyk w Londynie Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże i praktyki.
Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób.
Wykonanie – Karina Suchecka Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże.
Praktyki zawodowe w Londynie r.
HOTEL 55 – relaks FENG SHUI Prezentacja: Joanna Przybysz, Agata Moszczyńska Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących.
Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez.
Equity Point London - RAJ DLA TURYSTY W SAMYM SERCU LONDYNU JULITA JÓŹWIAK Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają.
Hotel Travelodge Tower Bridge*** - blisko historii
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Jedynymi elementami przemieszczania się między kolejnymi slajdami są ikony umieszczone w prawym dolnym rogu każdego slajdu. lub Zdjęcia: Po kliknięciu.
Pijacka Agnieszka Profesja Centrum Kształcenia Kadr Hotelarstwo Rok, Semestr II Wrocław 2010.
Profesja Centrum Kształcenia Kadr Hotelarstwo Rok I, Semestr II Wrocław 2010.
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
College for vocational training and occupational re-training.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Lindau im Bodensee Termin praktyki: – Aleksandra Wójtowicz Nikola Flor.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
Novotel Katowice Centrum **** Oferta pokoje 2016 „Idea” Danuta Bujak.
Strategiczny plan rozwoju Przedszkola Miejskiego nr 4 im. Pluszowego Misia w Olsztynie.
Projekt: „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” współfinansowany przez Unię Europejską.
Przedszkola Miejskiego nr 4
Dlaczego warto zostać uczniem Zespołu Szkół Spożywczych?
My i nasze zakłady Berlin 2016/2017.
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
Dlaczego warto zostać uczniem Zespołu Szkół Spożywczych?
Hotel zum Schiff MEERSBURG
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie
Zagraniczne praktyki zawodowe – technik informatyk
Zagraniczny Staż Zawodowy uczniów ZS Nr 1 im. M
Zapis prezentacji:

Standard obsługi to podstawa sukcesu Prezentacja: Daria Bosek i Damian Pławski Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”, realizowany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, w ramach Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działania Otwartość systemu oświaty w kontekście uczenia się przez całe życie, Poddziałanie Upowszechnianie uczenia się prze całe życie.

Nasz staż zawodowy odbywaliśmy w dziale gastronomicznym hotelu Holiday Inn Heathrow. Bliskość lotniska oraz znana marka, codziennie przyciągały do tego obiektu wielu gości. Na brak pracy nigdy nie narzekaliśmy, bo w hotelu naprawdę wiele się działo.

zaczynała się krótkim przejazdem autobusem lini 186 z Harrow and Weladstone do Harrow on the Hill, skąd metrem jechaliśmy do Uxbridge.

Tam przesiadaliśmy się na autobus linii 222 i jechaliśmy w kierunku Hanslow, wysiadając na przystanku The Plough w pobliżu hotelu.

Holiday Inn Heathrow to 4* obiekt, oferujący gościom 616 pokoi, 13 sal konferencyjnych, liczne udogodnienia dla gości biznesowych oraz rozbudowaną strefę relaksu z basenem, siłownią i jacuzzi.

Sercem hotelu była recepcja, z którą współpracowały wszystkie działy. To z recepcji najczęściej napływały informacje o większych zleceniach, zamówieniach specjalnych i usługach room service, jakie realizowaliśmy pracując w dziale gastronomicznym.

Z uwagi na bliskość lotniska i hałas związany z intensywnym ruchem samolotów, wszystkie okna w hotelu były dźwięko- szczelne.

Ważnym elementem funkcjonowania hotelu, była obsługa gości konferencyjnych. Pracując w kuchni, często przygotowywaliśmy dla nich pyszne lunche, przerwy kawowe i bufety z przekąskami.

trwała tylko 4 tygodnie… szkoda, że tak krótko. W tym czasie byliśmy pracownikami restauracji hotelowej, baru, pracowaliśmy w różnych działach kuchni i przy obsłudze konsumentów.

Pracowaliśmy od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 17.00, z godzinną przerwą na lunch, który jedliśmy wspólnie z pozostałymi pracownikami hotelu. Bogate menu, jakie serwowano na codzienny lunch pracowników, bardzo nas zaskoczyło – wszystko było świeże i bardzo smaczne.

Podczas pierwszego tygodnia praktyk stopniowo wdrażaliśmy się do realizacji zadań. Nasi opiekunowie zapoznali nas z zasadami BHP. Poznaliśmy także sprzęty będące na wyposażeniu kuchni oraz nauczyliśmy się je bezpiecznie obsługiwać. Poznawaliśmy współpracowników, uczestniczyliśmy w odprawach i otrzymywaliśmy pierwsze zadania, które wykonywaliśmy pod nadzorem opiekunów.

Drugi tydzień wciągnął nas bez reszty. Wykonywaliśmy sałatki i przyprawialiśmy dania, tak umiejętnie, aby każdemu smakowały. Wiele czasu zajmowała nam obróbka wstępna – obieranie i krojenie. Wbrew pozorom to bardzo wymagające zajęcie, Uczyliśmy się również trudnych technik tranżerowania, filetowania i faszerowania.

W trzecim tygodniu stażu pod czujnym okiem kucharzy robiliśmy potrawy zgodnie z recepturami. Najwięcej satysfakcji sprawiła nam praca przy deserach. Swoje wyroby ustawialiśmy na sali konsumenckiej i prezentowaliśmy gościom.

W ostatnim tygodniu naszego stażu jak zawodowi kucharze realizowaliśmy zamówienia gości. Samodzielne przygotowywaliśmy całe potrawy zgodnie z recepturami. Dopracowywaliśmy techniki dekorowania potraw wydawanych dla konsumenta. Pracowaliśmy także na sali restauracyjnej podczas obsługi śniadań i lunchy. Planowaliśmy zapotrzebowanie na surowce niezbędne do ich wykonania oraz uczestniczyliśmy w ustalaniu menu.

Realizując staż mieliśmy również okazję pracować za barem. Przygotowywaliśmy gościom koktajle i drinki ze świeżych owoców, parzyliśmy kawę i herbatę.

Klienci mogli tu również zamówić wiele gatunków win i alkoholi niemal z całego świata

Przez cztery tygodnie zaprzyjaźniliśmy się z pracownikami, byli dla nas bardzo mili i serdeczni, okazywali cierpliwość i wyrozumiałość. Zaufali nam i powierzali odpowiedzialne zadania, uczyli samodzielności w ich realizacji. Dzięki naszym opiekunom oraz fantastycznej załodze bardzo dużo się nauczyliśmy, staliśmy się komunikatywni i otwarci na to co nowe. Wiemy jak pracuje się w grupie i nawiązuje dobre relacje z współpracownikami.

Poprawiliśmy także swój angielski, nie boimy się posługiwać tym językiem, a nauka w szkole stała się znacznie łatwiejsza. Udział w stażu sprawił, że dorośliśmy, jesteśmy bardziej dojrzali i odpowiedzialni. Przekonaliśmy się, że nasz zawód ma przyszłość w każdym kraju.