WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY Jak przygotować ucznia do właściwego wyboru szkoły i zawodu? mgr Alina Lewicka Doradca zawodowy w ZSCKR w Sypniewie
RYNEK PRACY Wymagania rynku pracy: Kształtowanie u uczniów umiejętności rozwiązywania problemów, umiejętności współdziałania w zespole, budowania i podtrzymywania kontaktów, umiejętność szybkiego uczenia się.
RYNEK PRACY Praktyczne przygotowanie do danej pracy Kształcenie kwalifikacji wielostronnych umożliwiających poruszanie się w „świecie zawodów”. Podnoszenie poziomu wiedzy technicznej.
RYNEK PRACY PRACODAWCOM zależy na tym, aby pracownicy jak najlepiej wykorzystywali w pracy posiadane kwalifikacje.
KWALIFIKACJE KWALIFIKACJE ZAWODOWE obejmują nie tylko umiejętności i wiadomości lecz również takie cechy jak: komunikatywność, sumienność, zdecydowanie, dobrą pamięć wygląd zewnętrzny sprawność i wytrzymałość fizyczną.
Kształcenie zawodowe W procesie kształcenia zawodowego podejmowane są działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, stosownie do jego potrzeb i możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych ścieżek edukacji i kariery, możliwości podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji zawodowych oraz zapobiegania przedwczesnemu kończeniu nauki.
CELE KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.
EFEKTY KSZTAŁCENIA-przykłady (BHP). Bezpieczeństwo i higiena pracy (PDG). Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej JOZ). Język obcy ukierunkowany zawodowo (KPS). Kompetencje personalne i społeczne (OMZ). Organizacja pracy małych zespołów
ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO Technikum: Technikum Rolnicze Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Technikum Turystyki Wiejskiej Technikum Architektury Krajobrazu Szkoła Zawodowa: Rolnik Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych Ogrodnik Kucharz
GRUPY ZAWODÓW www.koweziu.edu.pl
PODZIAŁ ZAWODU NA KWALIFIKACJE -przykłady PROWADZENIE PRODUKCJI ROLNICZEJ ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI ROLNICZEJ TECHNIK ROLNIK SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PODZIAŁ ZAWODU NA KWALIFIKACJE -przykłady PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI TURYSTYCZNEJ NA OBSZARACH WIEJSKICH PROWADZENIE GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNEGO TECHNIK TURYSTYK WIEJSKIEJ
PODZIAŁ ZAWODU NA KWALIFIKACJE -przykłady Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie MECHANIK-OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH OGRODNIK Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych
KRYTERIA WYBORU Postęp w nauce, wyniki egzaminu końcowego w gimnazjum Odległość szkoły od miejsca zamieszkania Przedmioty, z których dziecko ma najlepsze oceny Zainteresowania dziecka
KRYTERIA WYBORU Uzdolnienia dziecka Preferencje zawodowe dziecka (skłonności zawodowe) Stan zdrowia dziecka (ewentualne przeciwskazania zdrowotne)
( przysłowie chińskie) "Jeśli nie wiesz, dokąd idziesz, nieważne, jaką wybierzesz drogę" ( przysłowie chińskie)
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ mgr Alina Lewicka Doradca zawodowy w ZSCKR w Sypniewie