Prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Odchudzanie wpływa na zdrowie negatywnie i jest bardzo niebezpieczne, jeżeli stosuje się diety rygorystyczne i szybko traci się wadze.
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna Klaudia Woźniak 1ATO

Co wpływa na nasze zdrowie ?

Prawidłowe odżywianie Dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych Regularność posiłków

Racjonalne żywienie

Białko Podstawowy składnik budulcowy, który warunkuje wzrost i regenerację organizmu. Wskutek procesów trawiennych rozkładane są na aminokwasy, które wykorzystywane są do budowy nowych tkanek. Źródła białka: mięso czerwone (wołowina, chuda wieprzowina, baranina, dziczyzna), jaja, Mleko i produkty mleczne (jogurty bez cukru, kefiry, sery), rośliny strączkowe: soja, soczewica, groch, fasola, inne produkty np.: orzechy włoskie, płatki zbożowe mięso białe (drób, ryby),

Węglowodany Węglowodany źródła: Węglowodany pod względem wagowym zajmują najważniejszą pozycję w żywieniu ludzi, Ich zawartość w organizmie jest mała (1% masy ciała) i muszą być stale uzupełniane, Związki najszybciej ulęgające przemianom w organizmie, Najważniejsze źródło energii potrzebne do pracy mięśniowej Węglowodany źródła: najlepsze źródło – pieczywo pełnoziarniste (z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, razowych), ziemniaki, kasze (np.: gryczana, jęczmienna, jaglana)‏ ryż, makaron, płatki zbożowe

Tłuszcze Tłuszcze (oprócz węglowodanów) są głównym składnikiem energetycznym pożywienia. Dają dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka. W skład tłuszczów wchodzą kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Tłuszcze dostarczają organizmowi witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT (np. kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6). Najcenniejszym źródłem NNKT są ryby i oleje roślinne np. rzepakowy, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcz występuje w postaci: widocznej – masło, olej, margaryna niewidocznej (ukrytej) – jako naturalny składnik pokarmowy różnych produktów spożywczych np.: mięso, przetwory mleczne, słodycze

Witaminy Są niezbędne do wzrostu i zachowania przy życiu organizmu. Ich niedobór prowadzi do zakłócenia procesów życiowych komórek, tkanek i narządów. Witaminy dzielimy na: rozpuszczalne w wodzie – witamina C, witaminy z gr. B, witamina PP (niacyna), witamina H (biotyna), rozpuszczalne w tłuszczach – witaminy A, D, E, K

Składniki mineralne Składniki mineralne spełniają wiele funkcji w organizmie i dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry i włosów (wapń, fosfor, magnez, siarka, fluor)‏ Biorą udział w procesach metabolicznych Regulują gospodarkę wodno – elektrolitową i utrzymują równowagę kwasowo – zasadową w organizmie

Woda Woda nie jest składnikiem pokarmowym, lecz jest niezbędna do życia. reguluje temperaturę ciała, transportuje składniki odżywcze, uczestniczy w reakcjach biochemicznych Źródłem wody są nie tylko napoje, ale również produkty spożywcze. Zapotrzebowanie organizmu na wodę – normy: dzieci 4-6 lat – 1700 ml na dobę chłopcy 13-15 lat – 3000 ml na dobę dziewczęta 13-15 lat – 2200 ml na dobę

Więcej warzyw i owoców!!! Warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste są źródłem składników mineralnych, czy witamin ale i błonnika pokarmowego. Zmniejszają również uczucie sytości i zmniejszają spożycie energii.

Podstawowe funkcje składników odżywczych budulcowe: białko, niektóre składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, energetyczne: tłuszcze, węglowodany, regulujące: witaminy, składniki mineralne.

Pokrycie dziennego zapotrzebowania na energię podstawowych składników odżywczych Składniki Pokrycie zapotrzebowania na energie Białka 10-15 % Tłuszcze 30-35 % Węglowodany 55-75 %

Piramida zdrowego żywienia

Aktualne normy na energię uwzględniają różny stopień aktywności fizycznej Dziecko 6 letnie, aktywność fizyczna: mała – 1600 kcal na dobę, umiarkowana – 1800 kcal na dobę, duża – 2100 kcal na dobę. Chłopiec gimnazjalista, aktywność fizyczna: mała – 2600 kcal na dobę, umiarkowana – 3000 kcal na dobę, duża – 3500 kcal na dobę. Dziewczyna gimnazjalistka, aktywność fizyczna: mała – 2100 kcal na dobę, umiarkowana – 2450 kcal na dobę, duża – 2800 kcal na dobę.

Zasady żywienia wyrażone przez prof. Bergera jako 5 razy „U”: U-rozmaicenie - szeroki asortyment produktów spożywczych, każda grupa żywności w każdym posiłku U-miar - nieprzejadanie się, odchodzenie od stołu z lekkim niedosytem, jedzenie według potrzeb i utrzymywanie optymalnej masy ciała U-nikanie - nadmiaru soli, cukru, tłuszczów, cholesterolu, a także używek, takich jak alkohol czy papierosy U-regulowanie - stałe pory i liczba posiłków w ciągu dnia U-prawianie - regularny wysiłek fizyczny dobrany do potrzeb i możliwości

Aktywność fizyczna

Aktywność ruchowa pomaga spalić kalorie dostarczone z pożywieniem. Aktywność ruchowa jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka. Wynika ona z wrodzonych potrzeb organizmu i nabytych umiejętności. Zalecenia WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) - to przynajmniej 60 minut dziennie umiarkowanej aktywności fizycznej (w tym zajęć sportowych) dla dzieci. Aktywność ruchowa pomaga spalić kalorie dostarczone z pożywieniem.

Ruch odgrywa ważną role w naszym życiu gdzyż: wpływa na prawidłową budowę ciała i postawę usprawnia funkcjonowanie narządów, gruczołów dokrewnych, gospodarki hormonalnej i enzymatycznej zwiększa odporność organizmu usprawnia procesy oddychania, co zwiększa wydolność i sprawność człowieka poprawia krążenie krwi i zwiększa wydolność serca stymuluje psychiczną sferę człowieka, wspomaga sprawność intelektualną, zmniejsza stan napięć stresowych, przynosi odprężenie, ułatwia procesy adaptacyjne, poprawia samopoczucie

"Ruch jest w stanie zastąpić prawie każdy lek, ale wszystkie leki razem wzięte nie zastąpią ruchu." Wojciech Oczko - wielki polski Medyk z XVI w.

Potrzeby ruchowe dzieci i młodzieży Chłopcy: wiek przedszkolny – 6 godz. ruchu dziennie wiek młodszy szkolny – 5 godz. 45 min. ruchu dziennie wiek starszy szkolny – 5 godz. ruchu dziennie Dziewczęta: wiek przedszkolny i młodszy szkolny – 5 godz. 15 min. ruchu dziennie wiek średni szkolny – 5 godz. ruchu na dzień wiek starszy szkolny – 4 i pół godz. ruchu na dzień

BMI – wskaźnik masy ciała Wskaźnik BMI – (Body Mass Index) oddaje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Wskaźnik BMI jest łatwy do obliczenia i wykazuje wysoka korelację z masą tkanki tłuszczowej. BMI – wskaźnik masy ciała

Dziękuję za uwagę