Jaki wpływ na organizm ma odżywianie?. Na co wpływa odżywianie? To czym żywimy nasz organizm wpływa na naszą sylwetkę czy zdrowie, lecz też dobry nastrój.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
Szkoła promująca zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
dla chłopczyka i dziewczynki
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Wybieram zdrowie !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Jaki wpływ na organizm ma odżywianie?

Na co wpływa odżywianie? To czym żywimy nasz organizm wpływa na naszą sylwetkę czy zdrowie, lecz też dobry nastrój. Zatem gdy marzymy, by zdrowo się prezentować i jednakowo dobrze się czuć powinniśmy wpisać do swojej kuchni sprzyjające zdrowiu i odpowiednie przyzwyczajenia żywieniowe.

"Postarza nas gromadzący się nadmiar cukru, soli, tłuszczów zwierzęcych i toksyn pochodzący przede wszystkim z produktów, którymi paradoksalnie zapychamy się z braku czasu, tym samym skracając sobie całkowity czas naszego życia. Słodycze, słodzone napoje gazowane, fast food, dania gotowe w proszku, produkty tłuste, przetworzone, smażone zaśmiecają organizm tworząc „wysypiska odpadów”, a zaburzony przepływ krwi, płynów ustrojowych i wraz z nimi substancji odżywczych to nic innego jak widoczne na zewnątrz poszarzenie skóry, utrata blasku, tzw. „ziemistość”. Skóra nie oddycha blokowana przez pozatykane kryształkami złogów pory. Utrudniona praca układu krążenia będąca wynikiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych uzewnętrznia się powszechnie znanym defektem - cellulitem. Nie odprowadzone z organizmu toksyny dają o sobie znać w naszym wyglądzie również poprzez matowe włosy, cienie pod oczami, spierzchnięte usta" – mówi A. Dymek "Postarza nas gromadzący się nadmiar cukru, soli, tłuszczów zwierzęcych i toksyn pochodzący przede wszystkim z produktów, którymi paradoksalnie zapychamy się z braku czasu, tym samym skracając sobie całkowity czas naszego życia. Słodycze, słodzone napoje gazowane, fast food, dania gotowe w proszku, produkty tłuste, przetworzone, smażone zaśmiecają organizm tworząc „wysypiska odpadów”, a zaburzony przepływ krwi, płynów ustrojowych i wraz z nimi substancji odżywczych to nic innego jak widoczne na zewnątrz poszarzenie skóry, utrata blasku, tzw. „ziemistość”. Skóra nie oddycha blokowana przez pozatykane kryształkami złogów pory. Utrudniona praca układu krążenia będąca wynikiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych uzewnętrznia się powszechnie znanym defektem - cellulitem. Nie odprowadzone z organizmu toksyny dają o sobie znać w naszym wyglądzie również poprzez matowe włosy, cienie pod oczami, spierzchnięte usta" – mówi A. Dymek

Co trzeba zmienić? 1. Zrezygnuj z soli, ponieważ oddziałuje ona nieodpowiednio na nasze zdrowie i zatrzymuje wodę w organizmie. Jej nadmiar może prowadzić do chorób narządu serca, chorób nowotworowych żołądka, choroby nadciśnieniowej, a nawet wylewów. Dania przyprawiaj koprem, natką, tymiankiem albo listkami bazylii, dzięki temu zachowasz smak nie niszcząc sobie zdrowia.

Co trzeba zmienić? 2. Innym niezdrowym nawykiem jest zbyt duże spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które występują miedzy innymi w produktach mięsnych, masełku albo mleku. Dobrze jest do przygotowywania dań stosować zamiast masła, na przykład olej słonecznikowy, który ma tłuszcze roślinne, czyli właściwe dla naszego zdrowia.

Co trzeba zmienić? 3. Trzeci na liście niezdrowych przyzwyczajeń odżywiania się jest cukier. Wpływa on negatywnie na metabolizm, zwiększa ciśnienie, zaburza pracę układu hormonalnego, wywołuje reakcje alergiczne i bez wątpienia powoduje otyłość, która bywa powodem sporej ilości chorób. Dlatego dobrym wyjściem jest zupełne wykreślenie cukru naszych potraw.

Co trzeba zmienić? 4. Jeśli na śniadanie uwielbiasz chrupać płatki to lepiej będzie zamienić je na musli albo płatki owsiane, których smak można uzupełnić suszonymi owocami i orzechami laskowymi. Zwykłe płatki są zaopatrzone witaminami i składnikami mineralnymi, lecz ilość cukru może stanowić połowę kompozycji składników.

Co trzeba zmienić? 5. Towarzyszące przy oglądaniu filmu lub siedzeniu przy komputerze chipsy zamień np. na pokrojone w plasterki banany, jabłka albo truskawki. Na pewno wyjdzie Ci to a dobre!

Co trzeba zmienić? 6. Sztuczne soki i napoje gazowane zastąp dużą ilością wody. Jej smak możesz czasami poprawić dodając do niej soki domowej roboty.

Co i na co działa? Świetlista cera, gładka skóra Wystarczająca ilość płynów zapewnia sprawne oczyszczanie i pełne odżywienie co ponownie przekłada się na nasz wygląd, świetlistość cery, gładkość skóry. Świetlista cera, gładka skóra Wystarczająca ilość płynów zapewnia sprawne oczyszczanie i pełne odżywienie co ponownie przekłada się na nasz wygląd, świetlistość cery, gładkość skóry. Jędrna skóra, piękne włosy Ryby, oliwa, oleje, orzechy to podstawowe źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które redukują tworzenie się tłuszczu zapasowego, nadają skórze elastyczność, zapewniają właściwy poziom nawilżenia. Ryby zawierają też cenne dla zdrowia włosów cynk, magnez i krzem. Jędrna skóra, piękne włosy Ryby, oliwa, oleje, orzechy to podstawowe źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które redukują tworzenie się tłuszczu zapasowego, nadają skórze elastyczność, zapewniają właściwy poziom nawilżenia. Ryby zawierają też cenne dla zdrowia włosów cynk, magnez i krzem.

Co i na co działa? Odmłodzenie dla kości, wzmocnienie zębów: Odmłodzenie dla kości, wzmocnienie zębów: Warzywa strączkowe to źródło dobroczynnych tłuszczów, błonnika, a przede wszystkim niezwykle wartościowego białka roślinnego nie obciążającego wątroby i nerek, a bogatego w niezbędne do budowy skóry aminokwasy. Warzywa strączkowe to źródło dobroczynnych tłuszczów, błonnika, a przede wszystkim niezwykle wartościowego białka roślinnego nie obciążającego wątroby i nerek, a bogatego w niezbędne do budowy skóry aminokwasy. Na dobre trawienie: Minimum 2 litry wody dziennie i dieta bogata w kasze - jęczmienną, jaglaną, gryczaną - te dwa składniki sprawią, że poprawi się przemiana materii, trawienie będzie szło sprawnie. Kasze to bogactwo składników odżywczych - witamin minerałów i błonnika. Na dobre trawienie: Minimum 2 litry wody dziennie i dieta bogata w kasze - jęczmienną, jaglaną, gryczaną - te dwa składniki sprawią, że poprawi się przemiana materii, trawienie będzie szło sprawnie. Kasze to bogactwo składników odżywczych - witamin minerałów i błonnika.

Jesteś tym, co jesz!

Koniec Koniec Ola Czerniawska 1c Olek Czerniawski 2c