Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Uniwersalne kompetencje - trend i konieczność Prezentacja podsumowująca odbyty staż zagraniczny Przygotował: Opiekun stażu: Termin odbycia stażu: Kraj.
Advertisements

Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Stara Karczma państwa Skoczylas w Chocianowicach
Jaką wybrać nazwę grupy? To pytanie było głównym tematem spotkania, jakie odbyło się 17 grudnia 2009 r. w Szkole Podstawowej w Strzeleczkach.
Teatrzyk cieni pt. „Przyjaciele”
Sprawozdanie z projektu edukacyjnego
Droga, prędkość, czas nasza strona uczy Was… 
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
10 listopada 2009 razem z klasą 5c pojechaliśmy na wycieczkę do Pułtuska. O godzinie 7:30 wyjechaliśmy autokarem sprzed szkoły. Po kilku godzinach jazdy.
Uniwersalne kompetencje - trend i konieczność Prezentacja podsumowująca odbyty staż zagraniczny Przygotował: Opiekun stażu: Termin odbycia stażu: Kraj.
Oczywiście zaczęliśmy od zorganizowania się i omówienia, jak to wszystko będzie wyglądało. Najpierw podzieliliśmy się na grupy – każda odpowiadała za.
25 Dni 870 Kilometrów - ilość wrażeń 10 - tki poznanych ludzi Przedsięwzięcie, wydawałoby się, nie do zrealizowania w przyjętych przeze mnie założeniach,
Eko Choinka – to nie żadna drwinka !
7 Drużyna Harcerska „Dragon”
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Program eTwinning COOKBOOK
Starożytni Matematycy
Aktywny udział w zajęciach, w których była wykorzystana TIK Opracowanie projektu kodeksu 2.0 Prowadzenie blogów 2.0 Realizacja mini projektu uczniowski.
Cześć! Nazywam się Karol Gwizduła i jestem uczniem klasy pierwszej w ZESPOLE SZKÓŁ, CKU W GRONOWIE. Opowiem Wam,
AUTORZY: KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA OPIEKUN – MILENA MAKOWSKA
To projekt zawodoznawczy zrealizowany w Zespole Placówek Specjalnych w Legnicy w ramach projektu unijnego Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym.
Zadanie TIK – lekcja pt. Nasza klasowa netykieta
Przedstawienie działań naszej grupy w czasie projektu.
„Ortograffiti w mojej szkole”
My kolorowe kredki serdecznie wszystkich witamy w imieniu uczniów klasy drugiej (Publicznej Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki) zapraszamy.
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
WYKONANIE: Julia Książek Wiktoria Jelonek Dominik Porowski Krzysztof Kąkol Jakub Wojciechowski Opiekun: Beta Szewc.
Poznaje Bytom. Zostało tylko 21 dni do zakończenia konkursu. Czas zacząć odwiedzać ciekawe miejsca w Bytomiu, wpisane w Karcie uczestnictwa, którą dostałem.
Zespół Szkół w Jabłonce
Jak zrobić dobrą i ciekawą relację i… wygrać konkurs!
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
HISTORIA POLSKI W LEGENDACH
Projekt: Projekt:,,Klasa trzyma formę’’,,Klasa trzyma formę’’ Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl. V a Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl.
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
ŚNIADANIE DAJE MOC … I WIELE RADOŚCI !
ŚNIADANIE DAJE MOC. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa.
SMAKI ROSJI w Szkole Podstawowej nr 100
Klasa III a Zespół Szkół nr 8 Tomaszów Mazowiecki.
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
„Pomóż swojemu dziecku zrozumieć matematykę”
Klasa II D Szkoła Podstawowa Nr 10 w Lubinie
W Szkole Podstawowej im. Ziemi Kujawskiej w Wysocinie. Klasa II i III (klasa łączona ) Wychowawca – Monika Skrzynecka.
Jesteśmy uczniami klasy IIA SP 22 w Kielcach W KLASIE ZGROMADZILIŚMY RÓŻNE ZDROWE OWOCE I WARZYWA.
KLASA III c SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4 W LUBANIU. W ramach realizacji projektu podzieleni zostaliśmy na sześć grup zadaniowych. PTAKI SSAKI OWADY RYBY OPIEKUNOWIE.
Gramy z TIK-iem, nasze pomysły na gry edukacyjne dla małych i dużych To tytuł naszego projektu edukacyjnego, który realizujemy w ramach Programu Szkoła.
Projekt edukacyjny „Układ słoneczny” grupa III „średniaki”
Prezentacja multimedialna:
D ZIEŃ Z DROWEGO Ś NIADANIA W KLASIE III SZKOŁY PODSTAWOWEJ W NIESUŁKOWIE.
Staraliśmy się, aby nasz temat przedstawić w ciekawy sposób. Na początku podzieliliśmy się zadaniami oraz tematami plakatów. Jednak musieliśmy najpierw.
INNA LEKCJA JĘZYKA NIEMIECKIEGO Opracowały: Alicja Lasota Julia Momot 2014/2015.
ŚNIADANIE DAJE MOC!!!! Klasa III c wychowawca Halina Łukasik
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach.
Projekt edukacyjny: „Czy można żyć bez ropy naftowej?” Zdjęcia.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Szkoła Podstawowa Nr 255 im. Cypriana Kamila Norwida to Szkoła Podstawowa Nr 255 im. Cypriana Kamila Norwida to Szkoła z pomysłem na kulturę SP 255 Warszawa.
Projekt edukacyjny „Ciekawi świata – islam”. Poznajcie ludzi ciekawych świata. Ja nazywam się Krzysztof Poleszak. Po lewej jest Cezary Siurek i Adam Brodacz,
POD POD HASŁEM. TYTUŁ PROJEKTU ODKRYWAMYNASZESZAMOTUŁY.
Prezentują – Olga Sobańska, Wojciech Gulbinowicz i Igor Król kl 4a.
Piszemy i ilustrujemy ksi ąż k ę dla dzieci Autorzy : Klasa II G.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Święto Niepodległości w Szkole Podstawowej w Strzygach
Program eTwinning Planowanie projektów
Kilka cennych rad dla Rodzica pierwszoklasisty!
Rozmowy i dyskusje w klasach.
MALARSKA INTERPRETACJA TEKSTÓW
Pani profesor Katarzynie Sobczak
INNOWACJA TEATRALNA ROK 2014/2015.
PROJEKT EDUKACJA GLOBALNA Szkoła Podstawowa nr 5
Książka Czerwone Krzesło
Zapis prezentacji:

Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu

Jesteśmy uczennicami klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu. Cała nasza klasa – Sylwia, Ewa, Angelika, Wiktoria, Julia i Karolina, bierze udział w programie „Złap wiatr w pomorskie żagle wiedzy”. Nasz projekt nazywa się „Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs po Bałtyku”

W ramach projektu postanowiłyśmy wykonać takie zadania związane z krajami nadbałtyckimi i ich kuchnią: -Wykonanie książki kucharskiej z potrawami z krajów nadbałtyckich - Wykonanie kilku potraw z tej książki - Degustacja potraw przez kolegów i koleżanki z naszej szkoły Chciałybyśmy tu pokazać, jak przebiegały nasze prace i jakie osiągnęłyśmy rezultaty

1.Początki Nasz temat wybrałyśmy wspólnie na pierwszych zajęciach. Połączyłyśmy nasze zainteresowania (gotowanie) z tematyką morską (wybrałyśmy kraje nadbałtyckie) i powstał pomysł na bałtycką książkę kucharską

Po zaplanowaniu zadań zabrałyśmy się do pracy Najpierw szukałyśmy potrzebnych informacji, m.in.: w internecie

a także w książkach, albumach, atlasach…

2. Praca nad książką Po zebraniu wiadomości mogłyśmy przystąpić do tworzenia naszej książki kucharskiej. Każda z nas przygotowywała część o innym państwie (informacje, ilustracje i przepisy)

Gdy wszystkie strony były gotowe, mogłyśmy połączyć je i stworzyć nasze wspólne dzieło: „Kulinarny rejs po Bałtyku”

3. Książka – efekt naszej pracy

Oto kilka przykładowych stron z naszej książki: Trasa naszego bałtyckiego rejsu Autografy autorek

W książce znalazły się opisy państw nadbałtyckich, ich geografia, trochę historii, tradycje, a także piękne zdjęcia, no i oczywiście opis kuchni tych państw i po kilka przepisów na narodowe przysmaki

Po zakończeniu pracy nad książką wystawiłyśmy ją w naszej szkole, aby każdy mógł ją sobie obejrzeć A same wybrałyśmy z niej potrawy, które niedługo miałyśmy przygotować

4. Gdzie kucharek sześć… Dobrałyśmy się w pary. Każda para wybrała przepis na inną potrawę z naszej książki. Wybrałyśmy: Sylwia i Angelika – koktajl arbuzowo-truskawkowy z Danii Julia i Ewa – sałatkę rosyjską

A Wiktoria i Karolina – deser norweski I zaczęła się najtrudniejsza, ale też najciekawsza część naszego projektu:

5. Degustacja – sprawdzian naszych kucharskich umiejętności Na drugi dzień, przygotowałyśmy małe porcje naszych potraw i ruszyłyśmy z poczęstunkiem po całej szkole. Wszyscy już na to czekali, bo o degustacji informował przygotowany przez nas kilka dni wcześniej plakat

Odwiedziłyśmy wszystkie klasy. Opowiedziałyśmy naszym kolegom o naszym projekcie i naszych nadbałtyckich potrawach Nasze specjały wszystkim bardzo smakowały. To był wielki sukces! Wizyta w klasie I, w klasie II,

w klasie III,w klasie IV, w klasie VI.

Praca nad naszym projektem „Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku” jest dla nas ciekawym wyzwaniem. Dzięki temu możemy dowiedzieć się ciekawych rzeczy o naszych zamorskich sąsiadach, a także zdobyć nowe umiejętności. Jest to dla nas wspaniała przygoda.