Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu
Jesteśmy uczennicami klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu. Cała nasza klasa – Sylwia, Ewa, Angelika, Wiktoria, Julia i Karolina, bierze udział w programie „Złap wiatr w pomorskie żagle wiedzy”. Nasz projekt nazywa się „Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs po Bałtyku”
W ramach projektu postanowiłyśmy wykonać takie zadania związane z krajami nadbałtyckimi i ich kuchnią: -Wykonanie książki kucharskiej z potrawami z krajów nadbałtyckich - Wykonanie kilku potraw z tej książki - Degustacja potraw przez kolegów i koleżanki z naszej szkoły Chciałybyśmy tu pokazać, jak przebiegały nasze prace i jakie osiągnęłyśmy rezultaty
1.Początki Nasz temat wybrałyśmy wspólnie na pierwszych zajęciach. Połączyłyśmy nasze zainteresowania (gotowanie) z tematyką morską (wybrałyśmy kraje nadbałtyckie) i powstał pomysł na bałtycką książkę kucharską
Po zaplanowaniu zadań zabrałyśmy się do pracy Najpierw szukałyśmy potrzebnych informacji, m.in.: w internecie
a także w książkach, albumach, atlasach…
2. Praca nad książką Po zebraniu wiadomości mogłyśmy przystąpić do tworzenia naszej książki kucharskiej. Każda z nas przygotowywała część o innym państwie (informacje, ilustracje i przepisy)
Gdy wszystkie strony były gotowe, mogłyśmy połączyć je i stworzyć nasze wspólne dzieło: „Kulinarny rejs po Bałtyku”
3. Książka – efekt naszej pracy
Oto kilka przykładowych stron z naszej książki: Trasa naszego bałtyckiego rejsu Autografy autorek
W książce znalazły się opisy państw nadbałtyckich, ich geografia, trochę historii, tradycje, a także piękne zdjęcia, no i oczywiście opis kuchni tych państw i po kilka przepisów na narodowe przysmaki
Po zakończeniu pracy nad książką wystawiłyśmy ją w naszej szkole, aby każdy mógł ją sobie obejrzeć A same wybrałyśmy z niej potrawy, które niedługo miałyśmy przygotować
4. Gdzie kucharek sześć… Dobrałyśmy się w pary. Każda para wybrała przepis na inną potrawę z naszej książki. Wybrałyśmy: Sylwia i Angelika – koktajl arbuzowo-truskawkowy z Danii Julia i Ewa – sałatkę rosyjską
A Wiktoria i Karolina – deser norweski I zaczęła się najtrudniejsza, ale też najciekawsza część naszego projektu:
5. Degustacja – sprawdzian naszych kucharskich umiejętności Na drugi dzień, przygotowałyśmy małe porcje naszych potraw i ruszyłyśmy z poczęstunkiem po całej szkole. Wszyscy już na to czekali, bo o degustacji informował przygotowany przez nas kilka dni wcześniej plakat
Odwiedziłyśmy wszystkie klasy. Opowiedziałyśmy naszym kolegom o naszym projekcie i naszych nadbałtyckich potrawach Nasze specjały wszystkim bardzo smakowały. To był wielki sukces! Wizyta w klasie I, w klasie II,
w klasie III,w klasie IV, w klasie VI.
Praca nad naszym projektem „Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku” jest dla nas ciekawym wyzwaniem. Dzięki temu możemy dowiedzieć się ciekawych rzeczy o naszych zamorskich sąsiadach, a także zdobyć nowe umiejętności. Jest to dla nas wspaniała przygoda.