XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Milki Way Wiktoria Nowak.
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
STĘŻENIE PROCENTOWE.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
LALKA BARBIE Tort w stylu angielskim obłożony masą cukrową, wszystkie dekoracje są jadalne. Tort o smaku czekoladowym ciemny biszkopt przełożony kremem.
Piotr Fąfara, Katarzyna Ratusz
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Desery z owoców.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
CUPCAKES.
Książeczka kucharska:
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Desery Mleczne.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Przygotowała Jagoda Pacocha Podobnie jak dzień, nieznany jest dokładny rok narodzin Jezusa, ale wiadomo już prawie na pewno, że nie jest to rok tzw.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
TIRAMISU.
Matematyka jest wszędzie !!!
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zapraszam na prezentację
Nasz przepis na chleb.
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Bratysława € Bańska Bystrzyca 300 – 500€ Koszyce 200 – 450€ Kežmarok 200 – 350€ Koszty życia Porównanie kosztów wynajmu dwupokojowego mieszkania.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM „ŚNIADANIE DAJE MOC”
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Jaja.
Składniki ciasta i podział ciast
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
TORTY.
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Wyroby wschodnie Sezamki Nugaty Chałwa.
Zapis prezentacji:

XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Poznań Uczennica : Ewelina Szczechowiak Klasa 2 Technikum Przemysłu Spożywczego Opiekun ze szkoły: Jadwiga Jabłecka

Półprodukty do wykonania tortu: Blat orzechowy Mus kajmakowy z orzechami Frużelina wiśniowa z dodatkiem nalewki wiśniowej Masy cukrowe do dekoracji Krem szwedzki ( pod masę cukrową)

Receptury / technologia : Mus kajmakowy z orzechami serek mascarpone 350 g śmietanka kremówka 750g masa kajmakowa 350g żelatyna 30g orzechy włoskie 120g cukier puder 30g rozpuszczenie żelatyny, wymieszanie serka z masą kajmakową, ubicie śmietanki z cukrem, dodanie śmietanki do serka z masą i delikatne wymieszanie, dodanie orzechów i żelatyny

Receptury / technologia : Blat orzechowy Jaja 240g (4 szt) Cukier kryształ 80 g Orzechy włoskie mielone 80 g naświetlenie, wybicie jaj, oddzielenie żółtek od białka, wymieszanie żółtek z cukrem, dodanie zmielonych orzechów, dodanie piany z białek, wypiek w temperaturze ok C przez ok. 20 min.

Receptury / technologia : Frużelina z nalewką frużelina wiśniowa 300g nalewka wiśniowa 50g

Receptury / technologia : Krem szwedzki masło 200 g cukier poder 200g barwnik

Składanie wyrobu wycięcie blatu orzechowego wyłożenie na blat frużeliny zalanie musem kajmakowym schłodzenie przygotowanie dekoracji z mas cukrowych posmarowanie całej powierzchni kremem szwedzkim nałożenie rozwałkowanej masy cukrowej i elementów dekoracji

Tort na przekroju masa cukrowa krem frużelina mus kajmakowy blat orzechowy