SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka 89 42-675 Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podróż do Mlecznej Krainy
Advertisements

Sprawozdanie z akcji Piramidy Żywienia Przedszkolaka
IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Sprawozdanie z realizacji programu
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
SPRAWOZDANIE Z AKCJI JEMY OWOCE I WARZYWA SEZONOWE
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY- ENERGIĘ Z TEGO MAMY” realizacja programu przez Filię Samorządowego Przedszkola nr.110 w Krakowie.
Przedszkole nr 16 im. Jana Brzechwy ul. Szarotki Konin
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
Zboża zjadam energię z nich mamy!
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
Przystępując do realizacji edycji programu „ Piramida Zdrowego Żywienia” w grupie 3-latków wprowadziłyśmy dzieci do w/w programu z pomocą bohaterów.
Publiczne Przedszkole nr 18
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA Zboża zjadamy energię z nich mamy
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ZBOŻA ZJADAJMY ENERGIĘ Z NICH MAMY”
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 2011 KLASA II B SZKOŁA PODSTAWOWA NR 18
SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Publiczne Przedszkole w Dobroniu
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Sprawozdanie z realizacji programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy – energię z nich mamy”
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
SPRAWOZDANIE Z WARSZTATÓW PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU REALIZOWANYCH W PRZEDSZKOLU SAMORZĄDOWYM NR 2.
SPRAWOZDANIE Z VI EDYCJI PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Oddział przedszkolny W zespole szkół z oddziałami.
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI-PIRAMIDA ZDROWIA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIE Z NICH MAMY” PRZEDSZKOLE NR 7 Łaziska Górne Ul. Dworcowa 49.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
ANKIETY DO RODZICÓW – SKLEPIK 92 rodziców wzięło udział w ankietach.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Grupa 4- latki Ul. Hallera. W pierwszym tygodniu kwietnia rozmawialiśmy z dziećmi o świętach Wielkanocnych. Przedszkolaki poznały zachowanie surowych.
To już wiemy! A jak się dowiedzieliśmy - prosimy przeczytać i pooglądać zdjęcia. Przedszkolacy z Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Jana Brzechwy w Knurowie.
w Przedszkolu nr 4 w Stalowej Woli
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Międzyprzedszkolny konkurs wiedzy na temat zdrowego i ekologicznego żywienia.
Zapis prezentacji:

SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz

Akcję zaproponowaną przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka – „Zboża zjadamy, energię z nich mamy” – przeprowadzono w naszej placówce w miesiącach: październiku i listopadzie 2013 r. Brała udział w tym programie grupa 4-5-latków. Na początku dzieci poznały Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka, czyli Wieprzusia, Raptusia, Ociupinkę i ciocię Różę. Wraz z nimi udały się w podróż do wnętrza Piramidy Żywienia i poznały jej poszczególne piętra, a także dowiedziały się, że wszystkie zawarte w nich produkty należą do zdrowej żywności i są niezbędne do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego dzieci.

Przedszkolacy wypełniali kolorami papierowych puzzli z użyciem kredek świecowych i ołówkowych, wycinali i samodzielnie układali własną piramidę, zwracali uwagę na ulubione produkty.

Dzieci wymieniały wartości odżywcze warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w ich codziennej diecie. Z pomocą nauczyciela i sokowirówki wykonały sok owocowo- warzywny, a ich przedstawicielami była surowa marchew i różnorodne owoce: jabłka, gruszki, śliwki oraz pomarańcze, winogrona, banany, brzoskwinie. Sok był wyciskany w różnych konfiguracjach smakowych. Celem tych przedsięwzięć było zachęcenie ich do picia soków z naturalnych owoców. Z relacji rodziców wynika, że dzieci w domach z radością wykonują i piją soki warzywno-owocowe na co dzień.

Natomiast z ugotowanych warzyw (marchew, pietruszka, seler, ziemniak) zrobiły przepyszną sałatkę. Kroiły w kostkę warzywa, dodały groszek i zmieszały z jogurtem, który powstał z mleka.

Na zajęciach plastycznych podopieczni lepili też z masy solnej jabłuszka i gruszki, malowały odpowiednimi kolorami farb plakatowych, a także wylepiały kontury owoców skrawkami papieru kolorowego.

Przedszkolacy poznali też różne rodzaje zbóż, ich nazwy, wymieniali elementy niezbędne do ich wzrostu: odpowiednia gleba, woda, słońce, rozpoznawali i nazywali zgromadzone ziarna. Na podstawie wiersza ilustrowanego szeregiem ilustracji układali historyjkę obrazkową – „Od ziarenka do bochenka”, kolorowali odpowiednie obrazki. Określali kolejność zdarzeń, poznali i zapamiętali etapy powstawania chleba. Smakowali różne rodzaje pieczywa od bułki pszennej do chleba razowego z dodatkiem ziaren.

Ze Zwierzątkami ze Zdrowego Zakątka wyruszyli w podróż do Włoch, królestwa makaronu. Słuchali piosenki „Makarony, włoskie makarony” – wymieniali swoje ulubione sałatki i potrawy. Na kolejnych zajęciach kulinarnych wykonali sałatkę makaronową z dodatkiem: białego twarogu, ziaren i rodzynek. Następnym przystankiem były Chiny, gdzie hoduje się ryż. Wymieniali rodzaje ryżu, jego walory zdrowotne i smakowe. Rezultatem tych zajęć było zrobienie sałatki ryżowej z dodatkiem jabłka, startego na tarce.

Była mowa też o olejach, które można otrzymywać nie tylko z roślin (np. słonecznika, rzepaku). Dzieci wiedziały, że zawierają je ryby, orzechy i pestki słonecznika oraz dyni. Przedszkolacy wymieniali także słodycze, które lubią, ale po degustacji orzechów laskowych, włoskich, pestkach słonecznika i dyni, stwierdzili, że te ostatnie są o wiele smaczniejsze. Dzieci chętnie je chrupią dodając je także do płatków kukurydzianych.

Cel akcji –„Zboża zjadamy, energię z nich mamy” został w pełni osiągnięty, bowiem oprócz zdobytej wiedzy zaowocował też świadomością spożywania przez dzieci zdrowej, pełnej energii żywności. Opracowała – Szarlota Miśkiewicz