Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii dla Jakości Życia EnFoodLife Projekt z zakresu strategicznej infrastruktury badawczej na Polskiej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
REGIONALNA STRATEGIA INNOWACJI aktualizacja na lata
Advertisements

ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji dla Mazowsza i określenie inteligentnej specjalizacji regionu – stan prac Małgorzata Rudnicka Wydział Innowacyjności.
JERZY BUZEK POSEŁ PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata
Polityka Spójności ___________ Maciej Nowicki
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
III Regionalna Konferencja Ewaluacyjna – Rzeszów 2010 Koncepcja systemu monitoringu i ewaluacji Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Podkarpackiego.
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowa koncepcja polityki regionalnej państwa Warszawa, 4 sierpnia 2008 r.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski oraz Bank Gospodarstwa Krajowego dla przedsiębiorstw regionu Konferencja Finansowanie inwestycji innowacyjnych przedsiębiorstw.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Fundusze Europejskie – dla rozwoju Polski Wschodniej Warszawa, 18 października 2011 Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Komplementarność + POKL RPO Olsztyn, 2 i 9 marca 2012 r. Last Minute – ostatnia szansa! O dotacjach unijnych na kilka sposobów" =
Promocja RSI Kujawsko – Pomorskie Forum Innowacji
Europejski Fundusz Morski i Rybacki
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Strategia Województwa a Powiat Świecki – kontekst infrastrukturalny i bezpieczeństwa Dariusz Woźniak Skarbnik Powiatu Świeckiego.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Dolina Lotnicza Innowacyjny Klaster Przemysłowy
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
Uniwersytet Medyczny im
Prezentacja inicjatyw Śląskiego Klastra ICT
V Konferencja Ewaluacyjna Warszawa, Ewaluacja jako instrument budowy sprawnego państwa Cele ewaluacji: Ewaluacja polityk publicznych powinna.
Wzrost innowacyjności regionu jako efekt rozwijania i upowszechniania dobrych praktyk w zakresie strategicznego zarządzania środowiskowego w organizacjach.
Propozycja prac grup tematycznych Kujawsko-Pomorskiej Rady Innowacji KUJAWSKO-POMORSKA RADA INNOWACJI I ZESPÓŁ EKSPERTÓW DS. POLITYKI INNOWACYJNEJ WOJEWÓDZTWA.
Spotkania konsultacyjne
Polska w Programach Ramowych UE
1 Wsparcie przedsiębiorczości z funduszy strukturalnych w latach 2007 – 2013 Tomasz Nowakowski Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
Badania i rozwój w funduszach strukturalnych w Polsce
ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
Czym jest zdrowie?.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
Kierunki i narzędzia kształtowania popytu na innowacje w perspektywie
Możliwości finansowania współpracy nauki i biznesu
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Regionalna Strategia Innowacji Województwa Mazowieckiego
Programowanie perspektywy finansowej
Programowanie strategiczne w województwie zachodniopomorskim
Fundusze UE na badania i rozwój w latach Bartosz Kozicki Departament Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego UMWP Konferencja końcowa projektu.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
Inteligentna droga do miasta przyszłości
Zarządzanie środowiskiem i przestrzenią KATEDRA ZARZĄDZANIA OCHRONĄ ŚRODOWISKA.
Biotechnolog.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Innowacje – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT PAWEŁ ZAWADZKI Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju Regionalnego.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
1 Wprowadzenie Dostępne środki z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności w latach
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Wielkopolskie inteligentne specjalizacje - podsumowanie udzielonego wsparcia w latach /06/2017.
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
„Fundusze europejskie dla przedsiębiorców, szansa, czy mit”
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Jak wspierać transfer technologii
Stanisław Tamm Urząd Miasta Poznania Wydział Działalności Gospodarczej
Potrzeby informacyjne ROT WŁ w kontekście monitorowania SRWŁ 2020 i RSI LORIS 2030 Maciej Bąk (BPPWŁ ROT)
Departament Zarządzania Funduszami i Projektami Unijnymi, Wydział Zarządzania RPO Projekt Umowy Partnerstwa Linia demarkacyjna interwencji pomiędzy poziom.
Koncepcja funkcjonowania klastrów energii
wyzwania i perspektywy rozwoju
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii dla Jakości Życia EnFoodLife Projekt z zakresu strategicznej infrastruktury badawczej na Polskiej Mapie Drogowej Infrastruktury Badawczej (PMDIB)

Projekt Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii dla Jakości Życia EnFoodLife obejmuje 17 jednostek naukowo-badawczych, które dysponują nowoczesną technologią badawczo-przemysłową oraz kapitałem ludzkim i tworzą masę krytyczną odpowiednią do realizowania ambitnego programu badań unikatowy charakter proponowanej IB wynika z braku w Polsce tak skoordynowanej struktury umożliwiającej badania w łańcuchu: ma charakter przedsięwzięcia krajowego, interregionalnego i interdyscyplinarnego środowisko/ekologia – surowce – przetwórstwo – żywność – zdrowie - jakość życia

Uczestnicy projektu – konsorcjum w składzie: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie Olsztyński Park Naukowo- Technologiczny Instytut Rybactwa Śródlądowego im. S. Sakowicza w Olsztynie Instytut Agrofizyki PAN im. B. Dobrzańskiego w Lublinie Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Mrągowie Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, PIB Państwowy Instytut Weterynaryjny, PIB w Puławach Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Uniwersytet Medyczny w Białymstoku Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Technologiczno- Przyrodniczy w Bydgoszczy Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Wrocławiu (Ośrodek Badawczo- Rozwojowy) Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

 Konsorcjum jest odpowiedzią na rosnącą konkurencyjność pomiędzy jednostkami badawczymi w obszarze transferu wiedzy i technologii do gospodarki, zwłaszcza w ramach kontraktów terytorialnych tzw. „smart specialisation”.  Badania wszystkich członków Konsorcjum są ściśle powiązane ze sobą i integrują badaczy ze społeczeństwem i gospodarką, czego potwierdzeniem jest włączenie powstania Konsorcjum do strategii rozwoju kilku regionów kraju.  Konsorcjum jest mobilną agendą badawczą, podmiotem otwartym, gotowym na szeroką, krajową i międzynarodową, interdyscyplinarną współpracę, w ramach regionalnych specjalizacji bazujących na programach RSI. EnFoodLife

LIDER - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Operacyjna struktura projektu rozproszona w postaci 3 węzłów środowisko / ekologia Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach surowce /technologia /żywność Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie zdrowie / jakość życia Uniwersytet Medyczny w Białymstoku Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu IUNG UWM UM K UM B EnFoodLife

WĘZEŁ nr 1środowisko / ekologia Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Instytut Agrofizyki PAN im. B. Dobrzańskiego w Lublinie Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy IUNG Centrum Akwakultury i Inżynierii Ekologicznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie EnFoodLife Uniwersytet Mikołaja Kopernika

WĘZEŁ nr 2surowce / technologia / żywność Uniwersytet Mikołaja Kopernika Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie Państwowy Instytut Weterynaryjny, PIB w Puławach Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Mrągowie Instytut Rybactwa Śródlądowego im. S. Sakowicza w Olsztynie Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny UWM EnFoodLife

WĘZEŁ nr 3zdrowie / jakość życia Uniwersytet Medyczny w Białymstoku Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Wojewódzki Specjalistyczny Szpital we Wrocławiu (Ośrodek Badawczo-Rozwojowy) UMB UMK EnFoodLife

 Ideą projektu jest utworzenie zintegrowanych laboratoriów innowacyjnych technik i technologii na rzecz oceny surowców roślinnych i zwierzęcych (także ryb), prawidłowości realizacji procesów przetwórczych, a w efekcie bezpieczeństwa żywności.  Działania te docelowo mają sprzyjać wypracowaniu kryteriów środowiskowych sprzyjających produkcji „zdrowej” żywności wysokiej jakości.  EnFoodLife wychodzi naprzeciw współczesnym problemom, oczekiwaniom i wyzwaniom środowiskowym, epidemiologicznym i medycznym.  Proponowane badania mają charakter podstawowy, rozwojowy oraz wdrożeniowy i wychodzą naprzeciw oczekiwaniom małych i średnich firm. Wsparcie lokalnych jednostek administracji daje dużą szansę sukcesu wdrożenia założeń, dzięki regionalnej polityce spójności. EnFoodLife

 Szczególny nacisk zostanie położony na wykorzystanie nowoczesnych technik badawczych do rozpoznawania i zapobiegania występującym w ostatnich latach procesów degradacji środowiska, rozwoju bezpiecznych i bezodpadowych technologii produkcji i przetwórstwa spożywczego oraz wpływu żywości i sposobu odżywiania na jakość życia i postawy konsumenckie.  Pomocne w tych działaniach mają być m.in. technologie zorientowane na izolację i charakterystykę substancji naturalnych i produktów ich transformacji wykazujących nutraceutyczny i profilaktyczny wpływ na przewlekłe choroby niezakaźne określane jako cywilizacyjne, w tym choroby dietozależne, takie jak cukrzyca, otyłość, choroby nowotworowe, alergie pokarmowe, itp.  W ramach skoordynowanych działań uczestników Konsorcjum możliwe będzie opracowanie nowoczesnych metod ich separacji i frakcjonowania oraz „stabilizacji”. EnFoodLife

 Ważnymi kierunkami badań pozwalającymi na osiąganie założonych celów będą m.in. genomika, transkryptomika, proteomika, lipidomika i metabolomika.  Tylko połączenie wymienionych technik, w wyniku współpracy wchodzących w skład Konsorcjum jednostek naukowych może pozwolić na kompleksowe wyjaśnienie złożonych zależności w układach biologicznych. Centrum Edukacyjno-Badawcze „Mleczarstwa” Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Wartość dodana przedsięwzięcia będzie wynikać z połączenia wysiłków wyspecjalizowanych laboratoriów poszczególnych ośrodków naukowych z obszaru całego kraju. EnFoodLife

 Priorytetowym celem podejmowanego przedsięwzięcia będzie stworzenie naukowych podstaw pozwalających na specjalizację i modernizację kluczowych dla większości regionów Polski działów gospodarki, obejmujących produkcję rolną oraz przetwórstwo surowców roślinnych i zwierzęcych, w połączeniu z interdyscyplinar- nymi badaniami łańcucha: środowisko – rolnictwo – przemysł spożywczy – jakość żywności – jakość życia.  Efektem realizacji tego celu będzie określenie możliwości profilaktyki żywieniowej chorób cywilizacyjnych, w tym dzięki poszerzeniu propozycji produkcji nutraceutyków i bioproduktów na bazie surowców/zasobów naturalnych i tradycyjnych.  Wskaźnikiem prawidłowości proponowanych kierunków działań będą skojarzone techniki analityczne pozwalające na wykrywanie biomarkerów predyspozycji do zapadania na choroby cywilizacyjne. EnFoodLife

 Takie interdyscyplinarne podejście możliwe jest dzięki wykorzystaniu już posiadanej, a także planowanej w niewielkim zakresie do uzupełnienia, specjalistycznej aparatury badawczej członków Konsorcjum.  Nadrzędnym założeniem projektu jest optymalizacja wykorzystania posiadanej przez partnerów infrastruktury w postaci nowoczesnych budynków, aparatury naukowo-badawczej oraz instalacji pilotażowych. Do tej pory zainwestowano już ponad 700 mln złotych, pochodzących z Programów Operacyjnych, środków krajowych i własnych. EnFoodLife Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 Zaproponowane nowe technologie dadzą możliwość wdrożenia i zwiększenia asortymentu produktów żywnościowych oraz zwiększenie rentowności przedsiębiorstw.  Proponowana IB umożliwi osiągnięcie postępu w badaniach o potencjale implementacyjnym związanym z bezpieczeństwem żywności, zrównoważoną produkcją sektora rolno-spożywczego, uwzględniającą zmiany środowiskowe, w tym klimatyczne i gospodarkę odpadami oraz profilaktykę chorób dietozależnych i ochronę zdrowia. KORZYŚCI / WARTOŚĆ DODANA EnFoodLife Regionalne Centrum Informatyczne Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

Kampus Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie