SOK Z CIEMNYCH WINOGRON.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

Mięsień sercowy Poprzecznie prążkowany
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
FLUOREK JAKO CZYNNIK PROZAPALNY I OGRANICZAJĄCY BIODOSTĘPNOŚĆ ATP W KOMÓRKACH MAKROFAGÓW Krzysztof Woźniak Studenckie Koło Naukowe przy Samodzielnej Pracowni.
Krew i jej role Dostarcza tlen i substancje odżywcze Dostarcza tlen i substancje odżywcze Pobieranie dwutlenku węgla z komórek Pobieranie dwutlenku węgla.
Marika Maliczak Dietetyka Rok IV
Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ?
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Projekt i opracowanie :
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Znaczenie analizy składu ciała w treningu sportowym
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Suplement diety.
Wskazania do leczenia preparatami krwi w patologii noworodka
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
POLACY a problemy z masą ciała
BIOLOGICZNIE AKTYWNY SUPLEMENT DIETY
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
Jak utrzymać formę.
Dobre strony pływania Powszechnie uważa się pływanie za jeden z najzdrowszych sportów. I jest nim rzeczywiście, jeżeli przestrzega się podstawowych zasad.
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Zdrowe mięso autor Katarzyna ZSG Nr6 SP Nr 13 Zawiercie, Polska.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Aktywność fizyczna i jej wpływ na zdrowie.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
RUCH TO ZDROWIE Projekt pn. „Zdrów jak ryba – koło zainteresowań w zakresie zdrowego odżywiania i ochrony środowiska” jest współfinansowany przez Unię.
RUCH TO ZDROWIE.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Jak aktywność fizyczna na powietrzu działa na organizm
X Zdrowy Styl Życia.
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Witaminy Jakub Dorobisz.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Zdrowy tryb życia.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Układ krwionośny
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze.
Zdrowe Żywienie Człowieka
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Suplementacja – co to znaczy?
NINGXIA RED Odżywcza mieszanka dla całego ciała.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

SOK Z CIEMNYCH WINOGRON

STRES OKSYDACYJNY U SPORTOWCÓW WYTRZYMAŁOŚCIOWYCH Stres oksydacyjny pojawia się, kiedy system obrony, którym dysponują nasze komórki, jest osłabiony albo jest przeciążony zbyt wielką produkcją wolnych rodników. Te ostatnie są atomami albo fragmentami substancji, które zawierają niesparowane elektrony (pojedyncze). Ponieważ są one wyjątkowo niestabilne, elektrony te próbują się ustabilizować, łącząc się z elektronem należącym do innej substancji. 

Podczas wysiłku fizycznego i/lub w okresie odpoczynku obserwujemy oksydacyjne uszkodzenia, jest to wskazaniem do zastosowania suplementacji przeciwutleniaczami, co może wzmocnić obronę antyoksydacyjną lub przyspieszyć powrót do stanu równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej. Wyniki badań prac autorów oceniających wpływ zwiększonego podawania przeciwutleniaczy drobnocząsteczkowych w diecie sportowców na parametry równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjne, wskazują na zwiększenie potencjału antyoksydacyjnego w organizmie sportowca. Większość badaczy wykazuje, że dodatkowe wspomaganie organizmu zawodników związkami egzogennymi znacznie ogranicza peroksydację lipidów i wzmacnia mechanizmy obronne przed stresem oksydacyjnym, indukowanym przez wysiłek fizyczny.

ANTYOKSYDANTY Termin “antyoksydanty” skupia w sobie setki różnych substancji, które mają różne właściwości oraz różny sposób działania. Jest to grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utlenianiania tej substancji.

POLIFENOLE Polifenole są związkami fenolowymi stanowiącymi ogromną grupę naturalnych substancji obecnych w wielu roślinach, znajdującą , hamowanie lub wzmacnianie działania wielu enzymów. Ponadto mogą one wzmagać działanie innych antyoksydantów np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i niskocząsteczkowych substancji rozpuszczalnych w wodzie się dokładnie na granicy między klasycznymi witaminami a quasi-witaminami. Związki te jako antyoksydanty mogą oddziaływać na bardzo różne sposoby, między innymi poprzez: bezpośrednią reakcję z wolnymi rodnikami, zmiatanie wolnych rodników, nasilenie dysmutacji wolnych rodników do związków o znacznie mniejszej reaktywności, chelatowanie metali prooksydacyjnych.

Nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować polifenoli samodzielnie Nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować polifenoli samodzielnie. Z tego względu musimy je dostarczać systematycznie z zewnątrz. Związki polifenolowe przede wszystkim posiadają zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych. Jest to ich podstawowa rola - udział w kontroli spójności naczyń włosowatych. Przy niedoborze polifenoli stan naczyń włosowatych ulega drastycznemu pogorszeniu. Objawia się to później opuchliznami, wybroczynami, krwawieniami.

SPECYFIKA TRIATHLONU Triathlon jest dyscypliną wytrzymałościową stanowiącą połączenie pływania, kolarstwa oraz biegu w jedną całość. Jest dyscypliną wytrzymałościową. Zawodnicy trenują 2-3 razy dziennie zależnie od okresu, dni wolne zdarzają się rzadko. Dyscyplina jest ogromne obciążająca dla organizmu. Wyścigi trwają od godziny do kilkunastu godzin podczas rywalizacji IM (Iron Man)

CHARAKTERYSTYKA GRUPY BADAWCZEJ Badaniu zostało poddanych dziesięciu elitarnych triathlonistów, dorosłych mężczyzn (34 +/- 7 lat). Zawodnicy przez 20 dni zostali poddani rygorystycznemu planowi treningowemu składającemu się z 30 km jazdy na rowerze, 7 km biegu oraz 2 km pływania dziennie (średnio 22 +/- 3h w tygodniu). Zawodnicy zostali poinstruowani odnośnie stosowania diety (wyłacząjąc z niej winogrona i pochodne).

BADANIE Zawodnikom podawano, przez 20 dni po 300 ml organicznego soku z ciemnych winogron, w którym średnia zawartość flawonoidów wynosiła 5.32 mg/ml. Badano poziom glukozy i insuliny, kwasu moczowego, całkowitej zawartości polifenoli oraz aktywność dysmutazy ponadltenkowej w krwinkach czerwonych. Mierzono również ilość tkanki tłuszczowej poprzez pomiar grubości fałów tłuszczowych w dziesięciu miejscach na ciele, oraz pomiar wagi. Badano parametry mikrokrążenia poprzez pomiar gęstości naczyń włosowatych.

WYNIKI BADAŃ After grape juice intake BASELINE Glucose (mg/dl) glukoza 89.4±8.9 67.1±11.2 Insulin (µU/ml) insulina 13.3±2.7 16.9±3.7 HOMA2-IR Wskaźnik insulinooporności insulinemia na czczo 1.7± 0.1 1.9±0.4 Uric acid (µmol/l) Kwas moczowy 0.3±0.07 0.4±0.06 E-SOD (U/mg protein) Dysmutaza ponadtlenkowa 27.8±6.3 24.3±2.5 Plasma polyphenols (mg of galic acid/ml) Polifenole roślinne 0.2±0.03 0.3±0.04 After grape juice intake BASELINE

After grape juice intake Parametry mikrokrążenia przed i po 20 dniowej suplementacji sokiem z winogron. Microcirculatory parameters Baseline After grape juice intake Functional capillary density (n/mm) Gęstość naczyń 10.7±2.3 14.9±2.7  Afferent diameter (µm) Średnica kapilar doprowadzających 17.6±2.9 17.9±2.0 Apical diameter (µm) średnica wieszchołkowa 23.7± 4.1 23.7±1.4 Efferent diameter (µm) Średnica kapilar odprowadzających 19.8±4.7 20.9±3.3 RBCV (mm/s) 0.3±0.05 0.3±0.01 RBCV (mm/s) 0.3±0.02 0.4±0.01 TRBCV  (mm/s) 5.9±2.8 4.0±1.1 

WYNIKI Masa ciała, beztłuszczowa masa ciała, waga, oraz ilość tkanki tłuszczowej podczas badania nie uległy zmianie. Spożywanie soku z winogron doprowadziło do wzrostu ilości polifenoli we krwi po 20 dniach (badacze uznali różnicę za istotną klinicznie). Stężenie glukozy we krwi obniżyło się, stężenie insuliny na czczo wzrosło. Wzrosło stężenie kwasu moczowego, zmiejszyła się aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Wzrosła gęstość naczyń włosowatych, poprawiło się mikrokrążenie krwi i znacznie wpłynęło na lepsze odżywienie tkanek.

PODSUMOWANIE Uprawianie sportu, a w szczególności sportu o charakterze wytrzymałościowym wiąże się z silnym stresem oksydacyjnym. Stres ten jest tym silniejszy im więcej trenujemy. Wysiłek fizyczny zwiększa możliwości oksydacyjne organizmu, ale przyjmowanie polifenoli może jeszcze usprawnić ten proces. Adaptacja układu krwionośnego sportowca do intensywnego wysiłku jest miernikiem jego wydajności. Zaprezentowane badania potwierdzają, iż przyjmowanie polifenoli ma bardzo korzystny wpływ zarówno na naczynia krwionośne ponieważ usprawnia mikrokrążenie, zmniejszenie glikemii na czczo oraz wzrost poziomu insuliny we krwi. Polifenole zmniejszają uszkodzenia komórek powstałe w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego. Spadek aktywności dysmutazy ponadtlenkowej badacze tłumaczą zmniejszeniem wewnątrz i zewnątrz komórkowego stresu oksydacyjnego jako sutek odpowiedź organizmu na wyższą podaż polifenoli.

BIBLIOGRAFIA Mariana Correa Gonçalves,I Flavia Fioruci Bezerra,I Elis Cristina de Araujo Eleutherio,II Eliete Bouskela,III and Josely KouryI IDepartment of Basic and Experimental Nutrition, State University of Rio de Janeiro, Rio de Janeiro/RJ, Brazil. IIDepartment of Biochemistry, Federal University of Rio de Janeiro, Rio de Janeiro/RJ, Brazil. IIILaboratory for Clinical and Experimental Research in Vascular Biology, State University of Rio de Janeiro, Rio de Janeiro/RJ, Brazil. MAŁGORZATA MROWICKA, KRZYSZTOF BORTNIK, KATARZYNA MALINOWSKA, JÓZEF KĘDZIORA, JERZY MROWICKI; „Całkowity potencjał antyoksydacyjny w osoczu sportowców po dozowanym wysiłku fizycznym”