Produkcja oscypków Gacek Mikołaj.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wyrób masła..
Advertisements

„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
ŚWIAT SERÓW.
1 talent = zarobek robotnika z 15 lat
Dodawanie ułamków zwykłych
Jednomiany i sumy algebraiczne
UCZNIOWIE KLASY II SZKOŁY PODSTAWOWEJ W GORZKOWIE
Temat: Mnożenie i dzielenie
Autor: Tomasz Ksiądzyk
Spotkanie wigilijne zerówek
Projektujemy mechaniczną zabawkę
Wyrażenia algebraiczne
Le monde du fromage français
Przebieg druku dokumentu Krok pierwszy: Krok pierwszy: Wzór trafia do informatyków, którzy na jego podstawie tworzą projekt na komputerze. Wzór trafia.
Spis treści Co to są elekrośmieci
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Etapy pracy nad projektem mechanicznej zabawki
Malowanie figurek dla początkujących
Aneta Ławruszkiewicz Blanka Jelińska
Opracowano na podstawie tekstów pojawiających się na grupach dyskusyjnych.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
PRZEWODNIK PO WYSPIE KSIĘCIA EDWARDA.
AIRBUS A 340 Michał Smyka.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
BRYŁY OBROTOWE ©M.
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
NABIAŁ.
Masło Ewelina Waliczek.
Skąd się bierze wełna ? Angelika Chrobak.
Masło masło masło Marzena Bryja.
MODU Ł II- KUPUJESZ? Dlaczego chcesz kupi ć ? (25) – Czy jeste ś gotowy na zakup? Sk ą d wiesz na co Ci ę sta ć ? Kryteria wyboru- matryca.
Dziś Twoje urodzinki ! Usiądź wygodnie i oglądaj ! ;D
WYCIECZKA KLASOWA Zakopane – r. Marta Wiaderkiewicz.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Wprowadzenie do spisów treści j a następnie naciśnij klawisz F5 lub kliknij pozycję Pokaz slajdów > Od początku, aby rozpocząć kurs. Na pasku komunikatów.
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
Znaki specjalne Co i jak + brak przykładów.  Aby wstawić symbol lub znak specjalny należy na karcie Wstawianie w grupie Symbole kliknąć na przycisk Symbol.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Punkt aktywizacji KROSNO. BENEFICJENCJI Czynności wyznaczone IPD Cykl produkcyjny filcu Ozdabianie metodą decoupage.
ROZLICZENIE CELÓW Dorota Białczak Kierownik Serowni.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Chatka Puchatka.
Piotr Wiśniewski Ewa Kurowska Mateusz Misiak Ignacy Bielecki Andrzej Krasnodębski.
Magiczne święta Kacpra i Emmy reż. A. L. Naess Norwegia 2014.
„Śniadanie Daje Moc!” Raport Jesteśmy uczniami klasy II, Szkoły Podstawowej w Przebieczanach. Lubimy grać w szachy, eksperymentować, bawić się.
Tydzień Kultury Regionalnej w Szkole Podstawowej nr 4 w Zawoi.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
1.Zaznaczyć w dokumencie równanie, które chcesz dodać. 2.W obszarze Narzędzia równań na karcie Projektowanie w grupie Narzędzia kliknąć przycisk.
Zawartość tłuszczu w serze Ser w innych językach angielski: (1.1) cheese chorwacki: (1.1) sir m czeski: (1.1) sýr m duński: (1.1) ost w esperanto: (1.1)
TRYGONOMETRIA. SPIS TREŚCI TROCHĘ HISTORII FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE W TRÓJKĄCIE PROSTOKĄTNYM SINUS COSINUS TANGENS COTANGENS.
Autor: Małgorzata Paszyńska
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO SKUŚ SIĘ! ZAPRASZAMY!!!. Nasza firma… Została założona w celach edukacyjnych 16 września 2015r.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Legenda litwińskich potraw
Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Czarnym Dunajcu
Autor: Łukasz Budrewicz
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Autorki : Agnieszka Dziedzic i Oliwia Tyczyńska SPIS TREŚCI :
Witaj, jestem Iza. Przygotowałam dla Ciebie puzzle, które możesz wykorzystać w swojej prezentacji Udanego tworzenia :)
Autor: Sari Peltoniemi Alicja Łaszczych IIE Październik 2016
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO
Zapis prezentacji:

Produkcja oscypków Gacek Mikołaj

Spis treści Dojenie owiec Podgrzewanie mleka Ścinanie mleka Oddzielanie sera od serwatki Wyciskanie serwatki Przekłuwanie kuli drutem

Dojenie owiec Na początek karmi się owce, żeby dały mleko. Następnie doi się je na polanie, a mleko przynosi się na bacówkę.

Mleko przyniesione przez baców wlewa się do kotła i podgrzewa. Podgrzewanie mleka Mleko przyniesione przez baców wlewa się do kotła i podgrzewa.

Do mleka należy dodać podpuszczkę, a mleko samo się zetnie. Ścinanie mleka Do mleka należy dodać podpuszczkę, a mleko samo się zetnie.

Oddzielanie sera od serwatki Juhas ugniata ser, który wytrącił się z mleka, a następnie pozbywa się serwatki wylewając ją chochlą.

Wyciskanie serwatki z sera i formowanie kuli Serwatkę z sera wyciska się ręcznie, jednocześnie formując kulę, następnie wkłada się do „oscypiorki”, aby gotowy oscypek miał ładne wzory.

Przekłuwanie kuli drutem To ostatni etap tworzenia oscypków, przekłuwa się kulę drutem, żeby łatwiej wycisnąć serwatkę ze środka kuli serowej.

Podziękowanie Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji, zapraszam do kupowania oscypków.