Produkcja oscypków Gacek Mikołaj
Spis treści Dojenie owiec Podgrzewanie mleka Ścinanie mleka Oddzielanie sera od serwatki Wyciskanie serwatki Przekłuwanie kuli drutem
Dojenie owiec Na początek karmi się owce, żeby dały mleko. Następnie doi się je na polanie, a mleko przynosi się na bacówkę.
Mleko przyniesione przez baców wlewa się do kotła i podgrzewa. Podgrzewanie mleka Mleko przyniesione przez baców wlewa się do kotła i podgrzewa.
Do mleka należy dodać podpuszczkę, a mleko samo się zetnie. Ścinanie mleka Do mleka należy dodać podpuszczkę, a mleko samo się zetnie.
Oddzielanie sera od serwatki Juhas ugniata ser, który wytrącił się z mleka, a następnie pozbywa się serwatki wylewając ją chochlą.
Wyciskanie serwatki z sera i formowanie kuli Serwatkę z sera wyciska się ręcznie, jednocześnie formując kulę, następnie wkłada się do „oscypiorki”, aby gotowy oscypek miał ładne wzory.
Przekłuwanie kuli drutem To ostatni etap tworzenia oscypków, przekłuwa się kulę drutem, żeby łatwiej wycisnąć serwatkę ze środka kuli serowej.
Podziękowanie Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji, zapraszam do kupowania oscypków.