SPRAWOZDANIE z realizacji przygotowania kulturowego realizowanego dla potrzeb stażu Leonardo da Vinci w Walencji Tytuł: ,,Wyjazd na praktyki zagraniczne wyzwaniem w moim życiu” ETAP PIERWSZY – przygotowanie w Polsce ,,Każde ważne przedsięwzięcie ma większą szansę na sukces, jeśli jest dobrze przygotowane” Nie inaczej jest z organizacją wyjazdu na praktyki zagraniczne. Zaczęliśmy od przygotowania kulturowego...
Tradycja, kultura, zwyczaje, coś ciekawego... Podczas kilku spotkań z przygotowania kulturowego uczestnicy projektu udali się na wirtualny spacer po Hiszpanii. Poznawali atrakcje Regionu Walencja, odkrywali ciekawe miejsca i hiszpański styl życia. Mieli możliwość poznania elementów codziennego życia, obyczajów i szeroko rozumianej kultury. Barwy kuchni regionalnej działały na ich zmysły i pobudzały wyobraźnię.Takie spotkania, to przede wszystkim bagaż informacji, z którym już wkrótce pojadą na staż zagraniczny. Efektem ich działań niech będzie małe wademekum - ,,Warto przeczytać ” .
Warto przeczytać : Hiszpania w liczbach To największe z trzech państw położonych na Półwyspie Iberyjskim. Na zachodzie Hiszpania graniczy z Portugalią, na południu z należącym do Wielkiej Brytanii Gibraltarem, oraz przez Ceute i Melille z Marokiem. Na północy, przez Pireneje, kraj graniczy z Francją i Andorą. Hiszpania liczy 47 mln mieszkańców i każdego roku przyjmuje ponad 58 milionów turystów. Stolicą i jednocześnie największym miastem jest Madryt. Państwo składa się z 17 niezależnych od siebie regionów, które obejmują 50 prowincji. Ma bardzo długie atlantyckie i śródziemnomorskiego wybrzeża oraz dwa archipelagi - Baleary i Wyspy Kanaryjskie. Hiszpania, to kraj wyżynny i górzysty.
Warto przeczytać : Pod względem geograficznym ... … Walencja położona jest pośrodku liczącej 930 hektarów żyznej niziny. Jest to ważny ośrodek przemysłowy, finansowy i kulturalno- naukowy. Liczne zakłady przemysłowe, duży port handlowy i pasażerski, ważny węzeł kolejowy (stacja València Norte), drogowy i lotniczy. Gospodarka Walencji opiera się przede wszystkim na rolnictwie i zapewnia 80% produkcji hiszpańskich cytrusów. Tamtejszy klimat sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie chętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Hoduje się także bydło i owce.Wszystkie rodzaje owoców i warzyw uprawia się na ziemiach zwanych la Huerta.
Warto przeczytać : Klimat a hiszpański styl życia Walencja posiada idealne warunki klimatyczne, położona jest bowiem na wybrzeżu i cechuje się klimatem śródziemnomorskim oraz jest jednym z najcieplejszych miast w Europie. Średnia temperatura wynosi około 25ºC. Niewątpliwie pogoda kształtuje charakater mieszkańców, zrelaksowani Walencjanie dumnie przypominają wszystkim, że mieszkają w mieście z ponad 320 dniami słoneczymi w roku. Hiszpania, jako państwo leżące na południu, w ciepłym klimacie śródziemnomorskim charakteryzuje się południowym temperamentem mieszkańców oraz bardzo specyficznym podejściem do życia. Zazwyczaj poświęcają tyle samo energii na radowanie się życiem, ile na pracę. Nie bardzo liczą się z czasem i raczej podporządkują obowiązki kontaktom towarzyskim, niż pozwolą na to, by rządził nimi zegar.
Warto przeczytać : Ludzie ... … tutaj są zawsze pogodni, weseli i skłonni do żartów. Cechuje ich wyjątkowa spontaniczność, a z drugiej strony mają bardzo silne poczucie przynależności do konkretnej grupy etnicznej. W towarzystwie jednak nie ma ścisłych reguł zachowania. Im jest głośniej i większy rozgardiasz, tym lepiej to świadczy o lokalu czy spotkaniu towarzyskim. Sjesta jest tu bardziej koniecznością niż wyborem. Zwykle odbywa się wtedy, gdy jest najgoręcej i nie można pracować. Zamknięte są wówczas wszystkie firmy i sklepy, a Hiszpanie przenoszą się do pubów. W czasie sjesty można zobaczyć na ulicach kobiety z charakterystycznymi szerokimi wachlarzami. Walencja jest trzecim pod względem liczby ludności miastem Hiszpanii.
Warto przeczytać : Od kuchni Nie istnieje jednolita kuchnia hiszpańska. Region Walencja oferuje bogatą i różnorodną gastronomię opartą na produktach pochodzących z nadmorskich ogrodów warzywnych, samego Morza Śródziemnego oraz plonach urodzajnych pól położonych w głębi lądu. Wiele dań występujących niemal w całej Hiszpanii rozpoznawalnych jest jako typowe potrawy hiszpańskie na świecie. Do nich zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patatas) i krem kataloński. Spośród wszystkich specjalności kulinarnych Regionu Walencja najbardziej znana jest paella. Kuchnia nie kończy się na tym; oprócz tego popularnego dania, w którym łączy się produkty ziemi i morza, każda miejscowość ma swój własny przysmak.
Warto przeczytać : Od kuchni Każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami. Spowodowane jest to faktem, że prawie każdy region był niegdyś niezależnym państewkiem z własnymi tradycjami. Mimo późniejszego zjednoczenia pod jedną flagą, mieszkańcy poszczególnych części kraju zachowali swoje zwyczaje i tradycje kulinarne. Ryż jest podstawą ogromnej ilości potraw. Jarzyny z nadmorskich ogrodów, świeże ryby i owoce morza oraz dziczyzna i drób stanowią składniki tradycyjnych potraw regionu, podawanych w miejscowych restauracjach. Kuchnia walencka posiada bogaty i różnorodny wachlarz smaków, kolorów i zapachów. Połączenie zaplecza rolniczego dostarczającego świeżych owoców i warzyw, lokalnego rybołówstwa sprawia, że każde danie jest prawdziwym dziełem sztuki.
Warto przeczytać : Od kuchni Warto pamiętać także o deserach, takich jak: arnadi (ciasto z dyni, słodkich ziemniaków oraz orzechów), horchata (słodki napój z orzechów, migdałów, sezamu), arrop i tallaetes (słodki syrop z owocami) i turrones (deser z migdałów, wody różanej i miodu). Warto zwrócić uwagę na ser Cassoleta, który był pierwotnie wytwarzany z koziego lub owczego mleka, bądź z ich mieszanki. Obecnie do produkcji można używać mleka krowiego. Produkcja obejmuje rejony Valencia i Castellon. Ser jest jednym ze świeżych, najczęściej spożywanych serów w Regionie Walencji. Smak sera Cassoleta jest maślany i słodki, ze słonym, wyróżniającym się w tle posmakiem. Ser bywa smażony z papryką oraz pomidorami i podawany z lekkim winem białym .
Odżywianie i sposób życia Warto przeczytać : Odżywianie i sposób życia Hiszpanie wychodzą rano z domu, co najwyżej wypijając w pośpiechu filiżankę kawy. Prawdziwe śniadanie jada się około godziny od przyjścia do pracy. Pozorny czas wolny - sjesta- sprawia, że kończą pracę dopiero po 19.00 lub nawet 20.00, a życie towarzyskie i rozrywkowe zaczynają po 22.00. To w konsekwencji daje krótki sen i późno jedzoną kolację, która dobrze na organizm nie wpływa. W tej sytuacji trudno powiedzieć, czy sjesta jest dobrym rozwiązaniem czy nie? Z pewnością wymusza je w pewnym sensie klimat, a sami Hiszpanie przyzwyczajeni są do takiego trybu życia. Jednak takie nawyki żywieniowe znacząco wpływają na zdrowie.
Warto przeczytać : Walencja zaprasza ... … do podziwiania przepięknych krajobrazów - od wybrzeża Morza Śródziemnego po masywne łańcuchy górskie w głębi lądu. Część lądowa Regionu Walencja oferuje szeroki wachlarz możliwości wypoczynku, zwiedzania zabytków stanowiących świadectwo historii regionu, degustacji tradycyjnych potraw, przygotowanych według znanych od wieków przepisów oraz uczestniczenia w codziennym życiu mieszkańców regionu. W swoich kulturowych, artystycznych i architektonicznych skarbach odzwierciedla ponad 200 lat kultury. Walencja jest zatem postrzegana jako miasto, które łączy w sobie historyczne dziedzictwo z nowoczesnymi osiągnięciami. Uczniowie uczestniczyli w tworzeniu programu kulturowego swojego stażu wybierając niektóre miejsca, które chcieliby zwiedzić spośród kilku proponowanych wycieczek.
Warto przeczytać : Uczestnicy postanowili wybrać się na: Wycieczkę krajoznawczą, pt.: „Ścieżka morska w Walencji” pokazującą wpływ Morza Śródziemnego na rozwój miasta i jego infrastruktury, np:. powstanie toru Formuły 1. W programie wycieczki również pokaz gotowania „Paella Marinera”. Wycieczkę kulinarną ,,Ścieżkami okolicznych winnic” - /w programie m.in.: zwiedzanie winnicy w okolicy Utiel/Requena, zapoznanie z produkcją wina oraz sposobami jego przechowywania/. Wycieczkę kulturoznawczą do ,,Parku Naturalnego Albufera” - /w programie m.in.: poznanie ekosystemu jeziora Albufera, które miało ogromny wpływ na rozwój Walencji oraz pokaz przyrządzania paelli.
Program przygotowania kulturowego realizowany w Polsce obejmował: Informacje ogólne o regionie Walencji – położenie geograficzne, ludność, historia, główne dziedziny gospodarki ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki regionu: produkcja win, rybołówstwo, przemysł hotelarski. Zapoznanie z najważniejszymi atrakcjami kulinarnymi – dziedzictwem regionu Walencji /produkcja mięsa, serów, wina – historia i teraźniejszość; tradycja uprawy krzewów winnych; nurt ,,Slow-Food” jako przykład filozofii jedzenia, odżywiania i sposobu życia/. Przedstawienie spuścizny historyczno – kulturowej regionu Walencji / przykłady architektury średniowiecza na podstawie zabytków; szlak grodów i zamków w rejonie – zapoznanie z historią i stylami architektury; parki narodowe, szlaki turystyczne połączone z siecią hoteli i restauracji, a także atrakcjami kulinarnymi regionu/.
Warto przeczytać , warto zobaczyć ... Ciekawostki z zajęć zostały umieszczone na gazetce szkolnej Opracowanie: mgr inż. Bożena Malcharek oraz uczestnicy przygotowania kulturowego realizowanego dla potrzeb stażu Leonardo da Vinci w Walencji: Magdalena Piotrowska, Magdalena Przybylska, Ewa Smok, Daria Szołtysek, Patryk Klekociuk, Daniel Wąsik Na podstawie wybranych internetowych źródeł wiedzy