Modernizacja szpitala

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Skutki niewłaściwego odżywiania
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Poprawa opieki nad osobami starszymi przez lekarzy
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Problemem współczesnej medycyny
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
JAK DBAĆ O ZDROWIE czyli EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Nadciśnienie tętnicze
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Program profilaktyki i promocji zdrowia dla miasta Krosna na 2010 r.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
Stan zdrowia, warunki życia i rozwoju dzieci i młodzieży w Polsce
Założenia, efekty, sukcesy
Otyłość u dzieci.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
POLACY a problemy z masą ciała
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
dotyka wielu ludzi a nawet dzieci
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Czym jest zdrowie?.
ROLA SZKOŁY W PROFILAKTYCE OTYŁOŚCI
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zdrowy styl życia.
RUCH TO ZDROWIE.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Szkoła Cukrzycy” Porozumienie Zielonogórskie
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Czy często korzystam z konsultacji hipertensjologa w leczeniu pacjentów z OBS ? Robert Pływaczewski.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Europejski Fundusz Społeczny -
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
DLA LUDZI, KTÓRZY NIE MOGĄ SOBIE POZWOLIĆ NA SŁABE SERCE
Program polityki zdrowotnej dotyczący prewencji cukrzycy typu 2
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Modernizacja szpitala Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Program Edukacyjno – Leczniczy na Rzecz Zmniejszenia Częstości Występowania Nadwagi i Otyłości u Dzieci i Młodzieży w Województwie Kujawsko – Pomorskim w latach 2006 - 2011, 2013 Danuta Kurylak Modernizacja szpitala Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy 1

Modernizacja szpitala Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Pomyśl o sobie z sympatią, spełnij swoje marzenie… Pokonaj słabości i uczyń to co dotychczas wydawało się niemożliwe. Odchudzanie nie musi wiązać się z wyrzeczeniami, może sprawiać wiele satysfakcji. Twój umysł i ciało jest w stanie zaakceptować pozytywną zmianę jakości życia. koordynator programu: dr n. med. Danuta Kurylak zespół psychologów: dr n. med. Joanna Słowińska, mgr Agnieszka Mlicka zespól dietetyków: mgr Izabela Horka, mgr Magdalena Tadych koordynator administracyjny: mgr Aleksandra Dłużewska Modernizacja szpitala Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy 2

Dynamika narastania otyłości u dzieci w ostatnich trzydziestu latach Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Polska Dziewczęta 10 - krotny wzrost (z 0,35% do 3,4%) Chłopcy 3 – krotny wzrost (z 1% do 2,8%) USA 3 – krotny wzrost (z 4% do 15%)

Nadwaga, otyłość u dzieci i młodzieży Województwo kujawsko – pomorskie Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Polska nadwaga, otyłość 14,5% - dziewczęta, 19,9% - chłopcy wiek 1 - 18 lat Województwo kujawsko – pomorskie otyłość 2010 rok 8,9% - 9078 osób 2009 rok 7,7% - 8972 osób wiek 0 - 18 lat

w województwie kujawsko - pomorskim Otyłość w województwie kujawsko - pomorskim Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego procentowy udział osób otyłych rośnie wraz z wiekiem i jest najwyższy w grupie wiekowej 10-14 lat – 3,02% Kujawsko – Pomorskie Centrum Zdrowia Publicznego 31.12.2010 rok

Otyłość - choroba Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.

Determinanty prenatalne otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Niedożywienie w pierwszych miesiącach ciąży: nadmierne magazynowanie tłuszczów Palenie papierosów w czasie ciąży: uszkodzenie przez nikotynę obszarów mózgu kontrolujących czynności przymusowe, które wpływają na zwiększenie łaknienia Cukrzyca ciężarnych: zaburzenia regulacji łaknienia Duża masa urodzeniowa: wysokie ryzyko > 4kg

Determinanty otyłości działające po urodzeniu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Sposób karmienia: karmienie sztuczne (karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze zmniejsza ryzyko otyłości dwukrotnie) nadmiar kwasów tłuszczowych omega – 6 nadmierne spożycie białek przez małe dzieci Nadmierny przyrost masy ciała w pierwszych miesiącach życia Nieprawidłowe nawyki żywieniowe: zła dieta pod względem jakościowym, ilościowym jak i rozkładu posiłków w ciągu dnia, łapczywe jedzenie. Siedzący tryb życia, brak aktywności ruchowej.

Zaburzenia genetyczne Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Zaburzenia genetyczne bez współistnienia wymienionych czynników są przyczyną otyłości tylko u 10 – 13% pacjentów

BMI = masa ciała [kg] / wzrost2 [m2] Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego BMI = masa ciała [kg] / wzrost2 [m2] Osoby o BMI przekraczającym 25 kg/m2 mają nadwagę, przy BMI od 30 kg/m2 mówimy o otyłości. Im wyższy wskaźnik BMI - tym większa zapadalność na różne schorzenia. Dotyczy to szczególnie takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, hiperlipidemia, cukrzyca typu II, zespół zaburzeń oddychania w czasie snu, niektóre nowotwory złośliwe (rak jelita grubego, rak piersi, rak trzonu macicy).

Normy BMI, ryzyko chorób Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Niedowaga <18,5 Niskie (ale zwiększone ryzyko innych problemów zdrowotnych) Norma 18,5 - 24,9 Średnie Nadwaga >= 25 Okres przed otyłością 25,0-29,9 Podwyższone I° otyłości 30,0-34,9 Umiarkowanie podwyższone II° otyłości 35,0-39,9 Wysokie III° otyłości >= 40,0 Bardzo wysokie Klasyfikacja otyłości w zależności od BMI wg WHO, Report of a WHO "Consultation on Obesity", Genewa 1997

Obwód pasa Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Obwód pasa stanowi także cenny wskaźnik stanu zdrowia. Badania przeprowadzone w ostatnich latach w grupie kilkunastu tysięcy dorosłych osób wykazały, że wysokie ciśnienie tętnicze, zaburzenia oddychania, wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca występują częściej u mężczyzn z obwodem pasa powyżej 102 cm i u kobiet z obwodem pasa powyżej 88 cm, w porównaniu do grupy osób szczupłych. Mężczyźni z obwodem talii powyżej 102 cm są 4,5 raza bardziej narażeni na występowanie cukrzycy insulinozależnej niż mężczyźni z obwodem pasa poniżej 94 cm. Podobnie kobiety z obwodem pasa powyżej 88 cm są 3,8 raza bardziej narażone na wystąpienie cukrzycy typu II niż kobiety z obwodem poniżej 80cm.

Otyłość typu "gruszka" - (udowo-pośladkowa) Rodzaje otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Otyłość typu "gruszka" - (udowo-pośladkowa) częściej występuje u kobiet.

Rodzaje otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Otyłość typu "jabłko" - (inne określenia: otyłość brzuszna, wisceralna - tkanka tłuszczowa zlokalizowana jest głównie wewnątrz jamy brzusznej) częściej dotyczy mężczyzn. W otyłości typu "jabłko" występuje większe ryzyko chorób towarzyszących. Częściej pojawiają się zaburzenia metaboliczne, prowadzące do nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, cukrzycy i innych chorób układu krążenia.

Choroby związane z otyłością Cukrzyca typu II Nadciśnienie tętnicze Hiperlipidemia Udar mózgowy Niewydolność serca Choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) Kamica pęcherzyka żółciowego Zmiany zwyrodnieniowe stawów Nowotwory macicy, sutka, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, prostaty Zaburzenia oddychania w czasie snu Żylaki kończyn dolnych Zaburzenia hormonalne i powikłania ciąży Zespół X (obecnie nazywany zespołem polimetabolicznym) Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Adresaci programu kryterium włączenia: BMI ≥ 25 dzieci i młodzież Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego dzieci i młodzież województwa kujawsko – pomorskiego w wieku 0 – 18 lat, u których stwierdzono nadwagę lub otyłość kryterium włączenia: BMI ≥ 25

Zmniejszenie częstości występowania nadwagi Cel programu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Zmniejszenie częstości występowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży w województwie kujawsko-pomorskim zwiększenie świadomości żywieniowej społeczeństwa, prozdrowotna modyfikacja modelu spożycia żywności, zmniejszenie częstości żywieniowych czynników ryzyka chorób dietozależnych,

Cel programu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego wypracowanie modelu postępowania zwiększającego aktywność fizyczną i wzrost świadomości społecznej o roli ruchu w zachowaniu optymalnego stanu zdrowia i sprawności fizycznej, obniżenie częstości występowania przedwczesnej niepełnosprawności fizycznej,

Cel programu zmniejszenie częstości występowania, Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego zmniejszenie częstości występowania, hipercholesterolemii, hipertriglicerydemii, poprawa żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży, zmniejszenie kosztów leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych oraz skutków ekonomicznych niepełnosprawności i przedwczesnej umieralności, wdrożenie do systemu podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej metodologii oceny stanu odżywienia, jako jednego z podstawowych narzędzi wczesnej diagnostyki nadwagi i otyłości.

Organizacja programu 2006 – 2011 rok 2013 – 2014 rok Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2006 – 2011 rok 2013 – 2014 rok WSD – leczenie 2 lata → lekarz chorób metabolicznych, dietetyk, psycholog szkolenie rodziców i dzieci, pielęgniarek szkolnych, nauczycieli wychowania fizycznego porady lekarskie, dietetyczne i psychologiczne cyklicznie co 1 – 3 mcy → badania: cholesterol całk., HDL, LDL, trójglicerydy, glukoza, TSH, leptyna, badanie densytometryczne (w wybranych przypadkach) POZ - leczenie 6 mcy → opiekunem dziecka - edukator zdrowotny - przeszkolona pielęgniarka środowiska nauczania i wychowania edukacja zdrowotna, pomiary antropometryczne → lekarz – porady lekarskie wywiad, badanie przedmiotowe, zalecenia w zakresie diety i aktywności fizycznej → badania: cholesterol całk., HDL, LDL, trójglicerydy, glukoza WSD jednorazowa wizyta pacjentów, którzy po 3 mcach leczenia nie schudli i chorych z BMI > 30 szkolenie rodziców i dzieci porada lekarska, dietetyczna i psychologiczna → badania: leptyna

Realizacja programu moduł wojewódzki Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Koordynacja programu (nadzór merytoryczny, ewaluacja programu, opracowanie systemu współpracy pomiędzy poszczególnymi specjalistycznymi ośrodkami, poradniami specjalistycznymi oraz lekarzami POZ, materiały edukacyjne) Opracowanie standardu postępowania z dzieckiem u którego stwierdzono nadwagę i otyłość w POZ Szkolenia dla lekarzy i pielęgniarek pracujących w POZ Działania medialne (kampanie społeczne, spoty reklamowe itp.) Porady specjalistyczne dla dzieci po 3 mcach nieskutecznego leczenia w POZ oraz dla pacjentów z BMI >30 Badanie we krwi stężenia leptyny

Realizacja programu moduł powiatowy Szkolenie dla nauczycieli Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Szkolenie dla nauczycieli Szkolenie dla rodziców dzieci u których stwierdzono nadwagę i otyłość Działania medialne

Realizacja programu moduł gminny Nabór uczestników programu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Nabór uczestników programu Badania (BMI, RR, stężenia we krwi glukozy, cholesterolu całkowitego, LDL, HDL, TG Edukacja dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością Zajęcia ruchowe dla dzieci i młodzieży uczestniczących w programie

Standard postępowania w nadwadze i otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Pielęgniarka, lekarz POZ Protokół badania I wizyta Data .......................... Imię nazwisko: ............................................................... pesel: ........................................ BADANIE PODMIOTOWE: a/ czynniki środowiskowe: rodzina: ojciec: otyłość tak □ nie □ matka: otyłość tak □ nie □ rodzeństwo: otyłość tak □ nie □

Standard postępowania w nadwadze i otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Choroby w rodzinie otyłość: □ cukrzyca: □ nadciśnienie tętnicze: □ ch. niedokrwienna serca: □ Początek otyłości wiek niemowlęcy: □ później: □ Liczba posiłków głównych na dobę: ....... śniadanie: tak □ nie □ II śniadanie: tak □ nie □ obiad: tak □ nie □ Podwieczorek: tak □ nie □ Kolacja: tak □ nie □ Kolacja po godz. 19.00: tak □ nie □ Codziennie zjada warzywa: tak □ nie □ słodycze codziennie: tak □ nie □ Fast food częściej niż raz w tygodniu: tak □ nie □ Nadmiar tłustego mleka: □ Nadmiar soków owocowych: □ Napoje gazowane: □ Woda mineralna niegazowana codziennie: □ Aktywność fizyczna: Zajęcia w-f uczestniczy: □ nieuczestniczy: □ Zajęcia pozalekcyjne: tak □ nie □ Ćwiczenia dodatkowe zlecone przez lekarza: tak □ nie □ Liczba godzin przed komputerem: do 2h □ powyżej 2h □ Liczba godzin przed telewizorem Sen: ilość godzin na dobę ............... Czy były podejmowane próby leczenia: w miejscu zamieszkania: tak □ nie □ w sanatorium: tak □ nie □ Ubytek masy ciała w kg:.................. Efekt jojo: tak □ nie □ Schorzenia dodatkowe:.............................................. Przyjmowane leki...........................................

Standard postępowania w nadwadze i otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego BADANIE PRZEDMIOTOWE: Wzrost w cm .................Masa ciała w kg .................BMI.............. RR .........mm/Hg Tętno........./min. Ocena rozkładu tkanki tłuszczowej: Obwody: talii .............cm, bioder ..................cm BADANIA DODATKOWE : cholesterol calk. …mg/dl, HDL…mg/dl, LDL…mg/dl, TG…mg/dl, Glukoza… mg/dl Rozpoznanie - otyłość prosta: tak □ nie □ nadwaga tak □ nie □ Inne rozpoznanie - ........................................................ Skierowanie do poradni specjalistycznej: tak □ nie □ Zalecenia dietetyczne……………………………………………………………………………………………………… Zalecenia w zakresie ruchu………………………………………………………………………………………………. BMI > 30 skierowano do WSD □

Standard postępowania w nadwadze i otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Protokół badania wizyta kontrolna Tabela porównawcza Data .......................... Imię nazwisko: ............................................................... pesel: ........................................ BADANIE PODMIOTOWE Liczba posiłków głównych na dobę: ....... śniadanie: tak □ nie □ II śniadanie: tak □ nie □ obiad: tak □ nie □ Podwieczorek: tak □ nie □ Kolacja: tak □ nie □ Kolacja po godz. 19.00: tak □ nie □

Standard postępowania w nadwadze i otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Codziennie zjada warzywa: tak □ nie □ Słodycze codziennie: tak □ nie □ Fast food częściej niż raz w tygodniu: tak □ nie □ Nadmiar tłustego mleka: □ Nadmiar soków owocowych: □ Napoje gazowane: □ Woda mineralna niegazowana codziennie: □ Aktywność fizyczna: Zajęcia w-f uczestniczy: □ nieuczestniczy: □ Zajęcia pozalekcyjne: tak □ nie □ Ćwiczenia dodatkowe zlecone przez lekarza: tak □ nie □ Liczba godzin przed komputerem: do 2h □ powyżej 2h □ Liczba godzin przed telewizorem Sen: ilość godzin na dobę ...............

Standard postępowania w nadwadze i otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego BADANIE PRZEDMIOTOWE: Wzrost w cm .................więcej o .......cm Masa ciała w kg ............mniej o .........kg więcej o........kg BMI.............. mniej o ......... więcej o........ Obwody: talii ..............cm, mniej o ........cm więcej o........cm bioder.................cm, mniej o .........cm więcej o.........cm Brak poprawy po 3 mcach leczenia □ Skierowanie do programu do WSD w Bydgoszczy □

Realizacja programu w latach 2006 - 2011 Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Świadczenie medyczne liczba Porady lekarskie 4397 Porady dietetyczne 4398 Porady psychologiczne 4149 Badania krwi 10529 Osoby przeszkolone 8148

Realizacja programu w roku 2013 (IX – XII) Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Świadczenie medyczne Liczba osób Szkolenia przedstawicieli gmin 20 Szkolenie pielęgniarek 127 Szkolenie lekarzy 61 Szkolenie rodziców i dzieci 204 POZ porady lekarskie, edukatora 70 WSD porady lekarskie, dietetyczne, psychologiczne Zajęcia ruchowe 62 POZ badania krwi 350 WSD badania krwi

Wyniki leczenia Obniżenie masy ciała pacjentów średnio 2006 – 2011 rok Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Obniżenie masy ciała pacjentów średnio o 1,2 kg na miesiąc Największy spadek masy ciała o 40 kg w ciągu 24 m-cy 27% leczonych schudło uzyskując prawidłową masę ciała o 15 – 35 kg w ciągu 2 lat Około 10 % pacjentów nie schudło - nieprzestrzeganie zaleceń Pozostałe osoby schudły w mniejszym stopniu lub przestały tyć, ale w związku z ich wzrostem BMI znacznie się obniżył.

Efekt leczenia Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

objawy związane z otyłością Wyniki objawy związane z otyłością 2006 – 2011 rok Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Hiperlipidemia – 27% Niedoczynność tarczycy 0,21% Zaburzenia węglowodanowe ze znacznym hiperinsulinizmem – 0,17% Nadciśnienie tętnicze – 0,4% Zaburzenia miesiączkowania - 0,11% Zaburzenia emocjonalne wymagające systematycznej terapii psychologicznej – 7%

Wyniki leczenia 2006 – 2011 rok Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Wyjściowy obniżony poziom HDL cholesterolu u 24% pacjentów (średnia wartość 32 mg/dl) Po diecie wzrost do średniej wartości 46 mg/dl (norma > 40mg/dl) Wyjściowy poziom trójglicerydów podwyższony u 27% chorych (średnia wartość 189 mg/dl) Po diecie spadek do średniej wartości 117 mg/dl (norma do 135 mg/dl)

Wyniki Przywiązywanie wagi do zdrowej diety Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Przywiązywanie wagi do zdrowej diety

Wyniki Aktywny wypoczynek w rodzinie Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Aktywny wypoczynek w rodzinie

Wyniki leczenia 13 lat Październik 2006 Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego 13 lat Październik 2006 Wzrost 164 cm, masa ciała 75 kg, BMI 29,3 Lipiec 2007 Wzrost 169 cm, masa ciała 59,2 kg, BMI 20,1 Ubytek masy o 15,8 kg Wzrost + 5 cm

Wyniki leczenia 12 Lat Sierpień 2007 rok Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego 12 Lat Sierpień 2007 rok Wzrost 164 cm, masa ciała 81 kg, BMI 29,9 Grudzień 2007 rok Wzrost 164 cm, masa ciała 69,4 kg, BMI 25,8 Spadek masy ciała o 11,6 kg

Wyniki leczenia Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Wyniki leczenia Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Wyniki leczenia Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Wyniki leczenia Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Wyniki leczenia Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Wyniki leczenia schudła 23 kg urosła 9 cm Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego schudła 23 kg urosła 9 cm

Wyniki leczenia schudła 31 kg Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego schudła 31 kg

Opinie uczestników programu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Czy nadwaga / otyłość są rozumiane jako: zaburzenie? choroba? problem? Rodzice na pytanie o swój stan zdrowia odpowiadają często „dobry” – mimo widocznej otyłości

Opinie uczestników programu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Współpraca i zmiana postaw zdrowotnych powinna dotyczyć całej rodziny Matka o córce 8 letniej „Ona chce schudnąć a jest regularnie dokarmiana przez babcię” (u dziadków częsta reakcja niepokoju lub niezgody na dietę).

Opinie uczestników programu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Jedzenie jest dla niektórych dzieci istotnym elementem dobrostanu psychicznego. Chłopiec 11 letni o oczekiwaniach wobec rodziców „Mają mi pozwolić grać w komputer bez ograniczeń, jeść chipsy, leżeć i nic nie robić, przygotowywać obiady takie jak ja chcę.”

Opinie uczestników programu Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Dzieczynka 15 letnia przez 3 mce schudła 6 kg Na pytanie co pomogło? „Mniejsze porcje, dużo chodzenia, trochę jazdy na rowerze”

Błędy Najczęściej popełniane błędy Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Najczęściej popełniane błędy Mała aktywność fizyczna, często zwolnienia lekarskie, unikanie lekcji wychowania fizycznego - 38%, Brak aktywności fizycznej po zajęciach lekcyjnych w domu – 98% Spędzanie wolnego czasu w bezruchu – 4 godziny przed telewizorem i komputerem – 27% Próba odchudzania dzieci bez aktywnego uczestnictwa w tym procesie pozostałych członków rodziny – 35% Brak konsekwencji w prowadzeniu leczenia – 10%

Wnioski Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Dzieci leczone w programie pochodziły z rodzin przywiązujących raczej małą wagę do zdrowej diety i prowadzących siedzący tryb życia. Wiedza na temat otyłości osób przystępujących do programu jest na dramatycznie niskim poziomie. W żywieniu rodziny przeważa kierowanie się własnym doświadczeniem i zwyczajami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Zbyt częste sięganie po jedzenie jest uwarunkowane przeważnie sytuacyjnie (nuda, niewłaściwie zorganizowany czas wolny), a w mniejszym stopniu wpływają na nie czynniki emocjonalne (obniżony nastrój, zmartwienie, przeżywanie porażki). Podjadanie niezdrowych przekąsek, uatrakcyjniające spotkania dziecka z kolegami ma przewagę nad zasadami zdrowego żywienia. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych powinno iść w parze z uczeniem dzieci odporności na wpływ otoczenia w tym też na wpływ reklam i promocji.

Wnioski Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Optymalnym miejscem leczenia otyłości są specjalistyczne ośrodki. Kompleksowe porady specjalistyczne: lekarz specjalista, dietetyk, psycholog powinny odbywać się z częstością co najmniej od 1 do 3 mcy w zależności od etapu leczenia. Leczenie powinno trwać minimum 2 lata. Lekarze i pielęgniarki POZ powinni kierować pacjentów na leczenie.

Koszty leczenia nadwagi i otyłości Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego USA 100 mld dolarów rocznie Anglia 6 mld funtów rocznie Polska około 11 mld złotych rocznie – 21% budżetu ochrony zdrowia Krzyżanowska – Świniarska 25% chorych leczonych w szpitalu – 1,5 mld przyjęć do szpitala jest związana z ich nadmierną masą ciała Instytut Żywności i Żywienia koszty leczenia szpitalnego osób, które schudły po 7 latach były niższe o 33,8% w porównaniu z grupą pacjentów, którzy nie odchudzali się Bergson i współpracownicy

Program jest współfinansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Dziękuję za uwagę