Woda mineralna
Woda mineralna – naturalna woda zawierająca co najmniej 1000 mg/dm³ rozpuszczonych składników stałych w postaci jonów. Oprócz tego może zawierać rozpuszczone gazy pochodzenia naturalnego (dwutlenek węgla, siarkowodór). Najczęściej jest to woda wgłębna, która sole mineralne pozyskała z rozpuszczania minerałów lub skał, przez które przepływała. Po raz pierwszy definicję wody mineralnej określono na Międzynarodowym Kongresie Balneologicznym w Bad Nauheim w roku 1911.
Podział wód mineralnych Ustawa z 2011 roku, która podążając za ogólnoeuropejską dyrektywą Parlamentu Europejskiego wprowadza następującą klasyfikację wód: •bardzo niskozmineralizowana - ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 50 mg/l •niskozmineralizowana - ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 500 mg/l •wysokozmineralizowana - ogólna zawartość soli mineralnych jest większa od 1500 mg/l
Jak odczytać etykietę?
Zapotrzebowanie Średnio tracimy około 2,6 litra wody każdego dnia, poprzez układ moczowy, z kałem, potem i w procesie oddychania. Ilość ta jest większa w gorące, w suche i wietrzne dni, lub po energicznych ćwiczeniach. Każdy ubytek wody musi być na bieżąco uzupełniany, dlatego też ogólnie zaleca się dorosłym spożywanie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3-3,5 litra dziennie. Generalnie, dorośli w przybliżeniu potrzebują 1 ml wody na 1 kcal spożytej energii, chociaż ilość ta się zmienia i w zależności od intensywności pocenia, może sięgać do 1,5 ml/kcal. Straty wody w organizmie zwiększają się także podczas długotrwałej choroby, torsji, przy biegunkach, gorączce i poparzeniach, dlatego ważne jest abyśmy w tych przypadkach pili dużo wody. Co ciekawe, tak zwane "stałe" pożywienie dostarcza nam znaczących ilości wody: w przybliżeniu ⅓ płynów jakie przyjmujemy. Warzywa zawierają prawie 95% wody a biały chleb około 37%. Woda jest również wytwarzana w naszym organizmie jako produkt przemiany materii, średnio ~250 ml na dzień.
Dzienny poziom zalecanego spożycia Wody (łącznie płyny + woda z żywności) dla różnych grup ludności.
Która woda mineralna jest najlepsza? 1 2 3 4 5
Doświadczenie: Odparowanie wody destylowanej, kranowej i mineralnej ,,Cisowianka’’. Sprzęt: -3 szkiełka zegarowe, -szczypce, -palnik. Odczynniki: -woda destylowana, -kranowa, -mineralna ,,Cisowianka”.
Doświadczenie: Odparowanie wody destylowanej, kranowej i mineralnej ,,Cisowianka’’. Wykonanie: -Nanieść na szkiełko kilka kropli wody destylowanej, na drugie kranowej i na trzecie mineralnej. -Trzymając szkiełko w szczypcach odparowywać kolejna z nich wodę.
Doświadczenie: Odparowanie wody destylowanej, kranowej i mineralnej ,,Cisowianka’’. Obserwacje: -szkiełko na którym była woda destylowana po odparowaniu pozostało prawie czyste -na szkiełku po odparowaniu wody mineralnej i kranowej pozostał osad, ale więcej osadu pozostało z wody ,,Cisowianka’’
Wnioski z doświadczenia: Wody mineralne i woda z kranu nie są chemicznie czyste; są to roztwory. Woda kranowa zawiera substancje mineralne wypłukane z gleby. Wody mineralne zawierają jony w odpowiednich stężeniach.
Autorzy: -Natalia Łukasik -Kamila Banek Klasa 2G <3 Dziękujemy za uwagę Autorzy: -Natalia Łukasik -Kamila Banek Klasa 2G <3