Nasz przepis na chleb
SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 820 (może być także typ 650) 250 ml wody o temperaturze pokojowej 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli (ok. 7g) 1 łyżeczka cukru (ok. 5g)
Wsyp mąkę do dużej miski (najlepiej do dzieży stojącego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj drożdże, sól, wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub hakiem miksera, aż będzie miękkie i elastyczne (ok 10 minut).
Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią 8-10 razy, by je odgazować.
Przełóż ciasto na oprószony mąka blat i wyrabiaj przez chwilę przez rozciąganie i zagniatanie. Uformuj z ciasta prostokąt, złóż na trzy i odwróć łączeniem do spodu - powinien powstać krótki wałek. Kantem dłoni spłaszcz końcówkę ciasta i podwiń pod spód. Identycznie zrób z drugim końcem.
Uformowany bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz mąką i odstaw na ok 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewaj piekarnik do temperatury 240°C. Po ok 25 minutach, wyrośnięty bochenek natnij nożem dwukrotnie wzdłuż.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz 8 minut Wstaw blachę do piekarnika i piecz 8 minut. Zmniejsz temperaturę do 190°C i uchyl drzwiczki delikatnie na ok 1-2 minuty, a następnie zamknij piekarnik i piecz ok 30 minut, aż bochenek wyrośnie i będzie złocisty. Wyjmij chleb z piekarnika na kratkę i odstaw do przestudzenia.