Regionalne Potrawy Podkarpacia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Warmia i Mazury.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Przepisy REGIONALNE.
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Leonardo Project F&B4YOU
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
N a k r y c i e s t o ł u.
Groch z kapustą i grzybami
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zapraszamy do organizacji szkoleń, konferencji i pobytów firmowych w jesiennej ofercie promocyjnej w cenie: 160zł /osoba Cena obejmuje : Zakwaterowanie.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
W restauracji.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Eksperyment z jajecznicą
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Kipi kasza, kipi groch……
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Makarony fabryczne.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Świąteczne porady żywieniowe
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Regionalne Potrawy Podkarpacia

Spis treści Dania i potrawy Napoje Gołąbki pilzneńskie Kapusta z kaszą jęczmienną po Laskowiacku Kacapoły lub klegle Pierogi ruskie pilzneńskie Pierogi pilzneńskie z borówkami Pierogi z mięsem pilzneńskie Napoje Górecki kompot z suszu Kruszon Potrawy mięsne Golonka podkarpacka z Pilzna Kiełbasa swojska pilzneńska

Dania i potrawy.

Gołąbki pilzneńskie Sposób przygotowania: Charakterystyka: Liście kapusty białej wypełnione nadzieniem i uformowane w spłaszczony walec. Kształt spłaszczonego walca. Waga ok. 25-30 g każdego. Sposób przygotowania: Obrać duże liście z główki kapusty, ugotować do połowy. Potem wziąć ½ kg ryżu, ugotować na wodzie, wrzącej z masłem, aby nie był zupełnie miękki. Osobno wziąć ½ kg wieprzowiny, usiekać drobno, dać do tego cebulki, drobno siekanej i pieprzu, posolić i udusić. Uduszone pomieszać z ryżem, brać listki kapusty każdy z osobna, nakładać łyżką wieprzowinę, zawijać dobrze, dać dużo masła w rondel, układać jedno obok drugiego, nakryć pokrywką i udusić, aby się zrumieniło, odwrócić. Gdy się z drugiej strony zrumieni, wyjąć na półmisek i polać masłem osobno z cebulką zrumienionem.

Kapusta z kaszą jęczmienną po Lasowiacku Składniki: 1,5 kg kapusty 20 dag kaszy jęczmiennej 30 dag grochu sól pieprz ziołowy Charakterystyka: barwa potrawy beżowa, potrawa jest dość luźna, smak kwaśny, zapach kiszonej kapusty. Wykonanie: Kapustę z beczki należy wypłukać 2-3 razy, aby nie była kwaśna gotować ją razem z kaszą jęczmienną. Następnie groch ugotować w osobnym naczyniu. Później miękki groch dodać do kapusty z kaszą. Pomieszać ze słoniną lub sadłem.

Kacapoły lub klegle Charakterystyka: Okrągłe, kuliste. Wielkość 3-5 cm w zależności od tego czy są z nadzieniem czy bez. Barwa szara, jasna lub ciemna w zależności od wieku ziemniaków, świeżo po ugotowaniu jaśniejsza, a przy przechowywaniu ciemnieje. Smak słonawy, zapach ziemniaków. Bardzo popularne danie obiadowe, odgrzewane je odsmażając na kolację. Pochodzenie: Górki, to wieś położona w województwie podkarpackim, w powiecie mieleckim, w zachodniej części gminy Borowa.

Pierogi ruskie pilzneńskie Charakterystyka: Pierożki o kształcie półkolistym, na brzegu charakterystyczna falbanka w miejscu zlepienia. Na przekroju widoczne nadzienie otoczone ciastem pierogowym. Wielkość ok. 25-30 g. Powierzchnia barwy jasnokremowej do kremowej, na przekroju barwa nadzienia kremowo-szara z widocznymi przyprawami. Smak i zapach charakterystyczny dla gotowanego ciasta pierogowego i nadzienia z gotowanych ziemniaków i sera twarogowego, dobrze wyczuwalne przyprawy.

Pierogi pilzneńskie z borówkami Charakterystyka: Pierożki o kształcie półkolistym, na brzegu charakterystyczna falbanka w miejscu zlepienia. Na przekroju widoczne borówki otoczone ciastem pierogowym. Wielkość ok. 25-30 g każdy. Powierzchnia barwy jasnokremowej do kremowej, widoczne granatowo-fioletowe prześwity owoców, na przekroju barwa granatowo-fioletowa. Smak i zapach charakterystyczny dla gotowanego ciasta pierogowego i nadzienia owocowego.

Pierogi z mięsem pilzneńskie Charakterystyka: Pierożki o kształcie półkolistym, na brzegu charakterystyczna falbanka w miejscu zlepienia. Na przekroju widoczne nadzienie mięsne otoczone ciastem pierogowym. Wielkość ok. 25-30 g. Smak i zapach charakterystyczny dla gotowanego ciasta pierogowego i mięsa, dobrze wyczuwalne przyprawy.

Napoje

Górecki kompot z suszu Charakterystyka: Napój o barwie ciemnobrązowej. Smak w zależności od rodzaju suszonych owoców: jabłkowo-gruszkowo-śliwkowy lub jabłkowo-gruszkowy, jabłkowo-śliwkowy itp. Pochodzenie: Wieś Górki (powiat mielecki, zachodnia części gminy Borowa) położona jest na terenach, które kiedyś zamieszkiwała grupa etniczna zwana Lasowiakami. Lasowiacy to społeczność związana z terenem Puszczy Sandomierskiej odznaczająca się charakterystycznym strojem, obyczajami, gwarą i wierzeniami.

Kruszon Charakterystyka: Płyn o barwie słomkowej, słodkim smaku o owocowym zapachu. Zawartość alkoholu około 8%. Tradycja, pochodzenie oraz historia: Krzeszów leży w powiecie niżańskim. Nazwa miejscowości w dokumentach pojawiła się po raz pierwszy w 1390 roku . Krzeszów leży na prawym brzegu rzeki San, który był ważną drogą handlową.

Produkty mięsne

Golonka podkarpacka z Pilzna Charakterystyka: Upieczona golonka przednia lub tylna. Układ mięsa naturalny. Dookoła kości warstwa mięśni i tłuszczu pokryta skórą. Wielkość ok. 1 kg. Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa pieczonego, umiarkowanie słony, lekko wyczuwalny zapach przypraw z nutą piwa.

Kiełbasa swojska pilzneńska Charakterystyka: Kiełbasa czysto wieprzowa z mięsa ciepłego, niepeklowanego, wędzona, pieczona, średnio rozdrobniona, w zwojach długości ok. 25 cm. Batony w osłonkach naturalnych - jelitach wieprzowych cienkich, przewieszane w odcinkach ok. 25 cm, pozostawione w zwojach. Od zawieszenia do zawieszenia długość ok. 50 cm, średnica ok. 28 mm. Powierzchnia batonu barwy brązowej z różnymi odcieniami brązu.

Koniec Wykonali: Andrzej Sowa Andrzej Szostek Krystian Gońka Marek Wójcik