Prawidłowe odżywianie młodzieży połączone z kulturą fizyczną i sportem – inwestycja w dorosłe życie Wykonała klasa 2b.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Szkoła promująca zdrowie
Zdrowy tryb życia.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Zdrowe Odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Wyczyn czy rekreacja? Oto jest pytanie.
Czemu warto zdrowo się odżywiać ???
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Prawidłowe odżywianie młodzieży połączone z kulturą fizyczną i sportem – inwestycja w dorosłe życie Wykonała klasa 2b

10 Zasad zdrowego odżywiania

1. Dużo napojów. Codziennie powinno się wypijać co najmniej 2 litry płynów. Najlepiej nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki owocowe. 2. Zredukowanie ilości spożywanych tłuszczy. Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy. Dziennie nie powinno się przekraczać granicy 60 gram tłuszczy. Wskazane jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, takich jak n. p. chude mięsa i ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce. 3. Zredukowanie ilości spożywanych mięs. Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka. 4. Dużo warzyw i owoców. Spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców rozłożonych w ciągu dnia jest jak najbardziej wskazane. W ten sposób organizm zostaje zaopatrywany w cenne witaminy i substancje mineralne oraz wspomagające zdrowie drugorzędne substancje roślinne. 

5. Spożywanie ryby raz w tygodniu. Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie zawierają cenny dla zdrowia jod.  6. Regularne spożywanie produktów pełnozbożowych. Produkty z mąki pszennej czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak np. gryka, proso czy orkisz. 7. Unikać soli. Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie, dlatego zaleca się przyprawianie ziołami. 8. Zdrowe tłuszcze / oleje. Zaleca się stosowanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe np. oliwa z oliwek, 9. Oszczędnie z alkoholem. Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach w umiarkowanych ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem. 10. Rozkoszowanie się smakiem. Ważna zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwile zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki smakują najlepiej

Prawidłowe odżywianie młodzieży

Piramida zdrowego żywienia

Wierzchołek to słodycze i czerwone mięso - powinniśmy rzadko je jadać, ponieważ te produkty zawierają dużo tłuszczów, przez które, może grozić nam udar mózgu lub zawał serca. Nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować, bo posiadają żelazo hemowe. Nabiał jadaj codziennie. Mleko i produkty mleczne to bardzo ważne źródło wapnia w naszej diecie, witaminy B12 i pełnowartościowe białka. Niedobór, któregoś z tych produktów, może skutkować odwapnieniem kości i osteoporozy. Witamina B12 jest niezbędna dla sprawności naszego układu odpornościowego i nerwowego. Ryby, drób, jajka są kolejnym odgórnym poziomem piramidy. Należy je spożywać kilka razy w tygodniu, w średniej ilości. Jaja około 2 razy w tygodniu. W tych produktach znajdują się witamina D, która jest niezbędna, aby nasze kości i zęby były mocne i zdrowe. Także z nią łatwiej wchłania się w naszych organizmie wapń.  Tłuszcze roślinne są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podnoszą stężenia cholesterolu we krwi. Do smażenia używaj oleju rzepakowego, zaś do sałatek oliwy z pestek winogron, oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego lub sojowego. Owoce i warzywa powinniśmy jadać je codziennie, najlepiej przy każdym posiłku. W dużych ilościach. Są one najbogatszym naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych, bez których ciężko byłoby nam prawidłowo funkcjonować. Chronią nas przed poważnymi chorobami układu krążenia, mają dużo antyoksydantów i błonnika. Produkty zbożowe jadaj je w średnio-dużej ilości. Produktami jakie Wam polecamy będą ciemne pieczywo, ryż, płatki śniadaniowe. Są one świetnym źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Diety Dzienne zapotrzebowanie energetyczne odpowiednie do wieku: Rozpoczynając jakąkolwiek dietę należy policzyć ilość kalorii i energii, którą należy dostarczać każdego dnia organizmowi w pożywieniu, aby właściwie pokryć wydatki energetyczne wynikające z podstawowej przemiany materii, na którą składają się procesy fizjologiczne tj. trawienie, oddychanie, krążenie, odnowa komórek i tkanek, itp. i aktywności fizycznej. Odpowiednia kaloryczność diety jest warunkiem utrzymania stałej, prawidłowej masy ciała i sprzyja zachowaniu optymalnego stanu zdrowia. Dzieci 1-3 lat 1300 Dzieci 4-6 lat 1700 Dzieci 7-9 lat 2100 Chłopcy 10-12 lat 2600 Dziewczęta 10-12 lat 2300 Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700 Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 4000-4500 Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300 Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800 Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 Mężczyźni 65-75 lat 2300 Mężczyźni powyżej 75 lat 2100 Kobiety 60-75 lat 2200 Kobiety powyżej 75 lat 2000  

BMI BMI to skrót z języka angielskiego 'body mass index', co tłumaczymy jako wskaźnik masy ciała. Wskaźnik BMI (inaczej wskaźnik Queteleta II) charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. BMI to współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Obliczając BMI możemy określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Kultura fizyczna i sport

Co to jest kultura fizyczna? Kultura fizyczna – ogół zachowań przebiegających według przyjętych w danym środowisku społecznym reguł i norm postępowania a mających na celu dbałość o zdrowie człowieka, o poprawę jego postawy, prawidłowy rozwój psychofizyczny oraz rezultaty tych zachowań.

Formy uczestnictwa w kulturze fizycznej: Wychowanie fizyczne - naukowa dyscyplina pedagogiczna zajmująca się badaniem, analizą i konstruowaniem programu (procesu) wychowania i rozwoju fizycznego człowieka. Sport - forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie jego sił psychofizycznych, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych. Rekreacja ruchowa - forma aktywności umysłowej lub fizycznej podejmowana poza obowiązkami zawodowymi, społecznymi, domowymi i nauką. Stosowana w celu odpoczynku i rozrywki. Rehabilitacja ruchowa - kompleksowe i zespołowe działanie na rzecz osoby niepełnosprawnej fizycznie lub psychicznie Turystyka - zjawisko przestrzennej ruchliwości ludzi, które związane jest z dobrowolną zmianą miejsca pobytu, środowiska i rytmu życia

Czynniki uczestnictwa w kulturze fizycznej: Stymulacja (funkcja rozwojowa) – pobudzanie czynności organizmu powodujące jego rozwój Adaptacja (funkcja przystosowawcza) – przystosowanie organizmu do otoczenia Kompensacja (funkcja wyrównawcza) – wyrównywanie deficytu niektórych bodźców Korektywa (funkcja naprawcza) – leczenie wad postawy

Co to jest sport ? Forma uczestnictwa w kulturze fizycznej dla jednostek o ponadprzeciętnych predyspozycjach i aspiracjach w zakresie sprawności motorycznej, której celem jest zaspokajanie potrzeby samorealizacji na drodze współzawodnictwa.

Zalety uprawiania sportu 1. Aktywność ruchowa prowadzi do rozwinięcia zdrowego trybu życia. 2. Zdrowy styl życia owocuje lepszą sprawnością fizyczną. 3. Wyższy poziom sprawności fizycznej prowadzi do wzrostu wiary we własne możliwości. 4. Wiara we własne możliwości prowadzi do samodyscypliny i samokontroli. 5. Większa samodyscyplina sprzyja nabywaniu umiejętności, stanowieniu celów, planowania i realizacji. 6. Umiejętność stanowienia celów owocuje wzrostem odpowiedzialności. 7. Wzrost odpowiedzialności czyni jednostkę bardziej przygotowaną do walki z problemami.

inwestycja w dorosłe życie

Każdy człowiek ma jakieś swoje hobby, które daje mu siłę i cel w życiu Każdy człowiek ma jakieś swoje hobby, które daje mu siłę i cel w życiu. Jedni próbują gry na gitarze, inni żeglarstwa, jeszcze inni zajmują się wspinaczką wysokogórską albo na przykład programowaniem komputerowym. Jednak ci, dla których liczy się przede wszystkim zdrowie, kondycja i dobre samopoczucie wybierają sport: jazdę na rowerze, na rolkach, jogging, pływanie itd. Przede wszystkim sport to zdrowie i lepsze samopoczucie na co dzień. Za każdym razem, gdy poziom naszej aktywności fizycznej wzrasta, dotleniamy organizm, kształtujemy smukłą sylwetkę oraz poprawiamy własną koordynację ruchową. Warto chodzić na przykład na aerobik, bo w ten sposób rozluźnimy się, zrelaksujemy, zyskamy dystans do codziennych problemów. Zredukujemy stres i będziemy mieli własne emocje i własne ciało pod stałą kontrolą. Sport daje nam też zadowolenie z sukcesów, jakie osiągamy, a to oznacza dobry humor. Kolejnym argumentem, który mocno przemawia za uprawianiem sportu jest możliwość zobaczenia nowych miejsc i spotkania nowych ludzi. Jeżeli uprawiamy sport drużynowy, to mamy okazję do poznania zupełnie nowych ludzi i nawiązania przyjaźni. Często rozgrywki meczowe odbywają się w odległych miejscowościach, dzięki czemu możemy więcej podróżować, poznać lepiej własny kraj, zwiedzić sporo interesujących miejsc. A jeżeli przypadkiem zdarzy się jakaś przegrana, to będzie to dla nas lekcja, jak radzić sobie z porażką. Do tego wszystkiego większość sportów, które chcielibyśmy uprawiać nie kosztuje wiele. Bardziej niż pieniędzy będziemy potrzebować wytrwałości, samozaparcia i cierpliwości w oczekiwaniu na efekty. Przyda się też wola walki prawdziwego sportowca i wsparcie ze strony rodziny i bliskich. Jeżeli uda nam się spełnić te warunki, to mamy zagwarantowany sposób na zabicie nudy i wesołą zabawę. Podsumowując, mogę z całym przekonaniem stwierdzić, że uprawianie sportu ma wiele zalet i przynosi dużo korzyści. Kosztuje niewiele, a daje nam piękną postawę i sylwetkę, zdrowie fizyczne i lepsze samopoczucie psychiczne, komfort i poczucie dobrze spędzonego czasu, a to jest naprawdę wiele warte.

Wady i zalety uprawiania sportu - Lepsze samopoczucie, - Piękna postawa i sylwetka, - Ochrona przed chorobami spowodowanymi z braku ruchu, np. miażdżyca, - Komfort i poczucie dobrze spędzonego czasu. - Ryzyko kontuzji.

Wyniki ankiety dla uczniów Publicznego Gimnazjum w Cielądzu.

8. Czy jadasz takie produkty jak: kasza, makaron, ryż?

Dziękujemy za obejrzenie prezentacji… KONIEC : )