GMO – fakty i mity.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy?
Advertisements

Polska Centrala Firm Symulacyjnych CENSYM
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
prezentacja wyników badania marketingowego
University of California
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Kolonializm w XIX-XX wieku
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Czym się zajmujemy? Produkcja szerokiej gamy przetworów owocowo-warzywnych Dystrybucja Export -import.
Polski Klub Ekologiczny już w 2003 roku na Rynku Starego Miasta w Warszawie zorganizował spotkanie z olbrzymim Pomidorem podróżującym po Europie w ramach.
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI 2011 pod hasłem „Las całkiem blisko nas".
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Organizacja Narodów Zjednoczonych
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Polska europejskim centrum produkcji telewizorów
Sukcesy polskiej reprezentacji piłkarskiej już były. Od wielu już lat kibice pocieszają się, że "może tym razem się uda", ale niestety, znów się nie udaje.
Chów i hodowla zwierząt
Łączna długość pielgrzymkowych dróg Jana Pawła II wynosi ok
Międzynarodowe Stowarzyszenie
Jan Paweł II Pielgrzymki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Pracę wykonała:.
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Kto handluje z kim?.
Brat Rodzice Siostra Pielgrzymki Zdjęcia.
ALGERIA AUSTRALIAAUSTRALIA AUSTRIA CHILE CHINYCHINY.
Za i przeciw biopaliwom
Problem wyżywienia ludzi na świecie
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
„Co nas łączy z Ameryką Południową?”
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje.
GMO.
Żywność ekologiczna.
Wiktor Kaganek, Zuzanna Hajdas, Gabriela Górni
Dzień Papieski 2018 Święty Jan Paweł II. Totus Tuus (z łac. „Cały Twój”)
Zapis prezentacji:

GMO – fakty i mity

Co to jest GMO? Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji.

Zagrożenia związane z GMO Modyfikacje genetyczne rozprzestrzeniają się na inne rośliny poprzez zapylenie krzyżowe Nasiona GMO przenoszone przez wiatr, czy zagubione w transporcie, zanieczyszczają uprawy tradycyjne. Zanieczyszczanie zbiorów ziarnem GM powoduje problemy ze zbytem i utratę wiarygodności producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności.

Zagrożenia c.d.

GMO na świecie Kolor pomarańczowy: Kanada, USA, Brazylia, Argentyna, Chiny Paski: Meksyk, Gujana Francuska, Paragwaj, Urugwaj, Hiszpania, Rumunia, Indie, Indonezja, Australia, Egipt, RPA Kropki: Honduras, Kuba, Wenezuela, Kolumbia, Peru, Boliwia, GB, Francja, Niemcy, Włochy, Pakistan, Korea Pd, Birma, Ghana, Kenia, Zimbabwe

Marki z GMO W 2006 r. Greenpeace opublikował przewodnik zakupowy "Czy wiesz, co jesz?". Zawiera on czarną listę, na której znajdują się produkty zawierające składniki GMO. Na liście są m.in. produkty takich marek jak: Wedel, Danone, Krakus, Yano, PEK, Tygryski, Constar, Agryf, La Siesta, Mazury, Ekodrob, Suwalskie Zakłady Drobiarskie, Animex Południe, Morliny, Zakłady Mięsne "Mazury" w Ełku, Zakłady Mięsne Mazury (Grupa Animex).

Marki bez GMO Jeśli jesteśmy przeciwnikami GMO, warto też zapamiętać listę sklepów, które nie prowadzą sprzedaży produktów mogących zawierać składniki transgeniczne. Są to: Alma Market, Auchan, Billa, Berti, Elea, Piotr i Paweł.

Sklepy prowadzące sprzedaż produktów z GMO

Produkty z GMO w Polsce Czekolada „Forest&Fruit”

Olej „Marlibo” roślinny

Produkcję GMO opisują naprawdę ciekawe cyfry: produkcja GMO jest trendem numer 1 w produkcji surowców spożywczych na świecie uprawy GMO zajmują 8% powierzchni upraw na świecie, co daje w przybliżeniu 120 mln hektarów GMO uprawia 12 mln rolników GMO jest produkowane w 23 krajach świata, jednak aż 99% powierzchni upraw jest zlokalizowane w 6 krajach- USA, Argentyna, Kanada, Chiny, Brazylia, RPA

99% roślin genetycznie modyfikowanych stanowią 4 gatunki- soja (60% produkcji światowej), kukurydza (25% produkcji światowej), bawełna (12% produkcji światowej), rzepak (5% produkcji światowej) w Europie rośliny genetycznie modyfikowane uprawiane są w 8 krajach- Hiszpania, Francja, Portugalia, Czechy, Niemcy, Polska, Rumunia- w sumie 108 tys. hektarów pierwszą rośliną poddaną modyfikacji genetycznej był tytoń, 1984r. obecnie ponad 210 gatunków roślin jest poddawanych modyfikacji genetycznej

Wady i zalety GMO:

Kontrowersje i wątpliwości: Zdrowie - możliwość pojawienia się nowych alergenów; możliwość uodpornienia się na antybiotyki - stosowanie antybiotyków jako genów markerowych może spowodować wytworzenie genów odpornych na te antybiotyki;

Środowisko - możliwość powstawania krzyżówek międzygatunkowych nie występujących w przyrodzie; rozprzestrzenianie się pyłków roślin z upraw GMO może skazić plantację roślin uprawianych ekologicznie; możliwość wywołania niekontrolowanych przez inżynierię genetyczną mutacji i powstanie np. „superchwastów”

Etyka - wprowadzanie genów ludzkich do innych organizmów; wystąpienie tzw. Efektu ciągłości - zanieczyszczenia genami, w przeciwieństwie do skażeń chemicznych nie da się usunąć(!)

Statystyki

Film http://www.youtube.com/watch?v=CSbn8I82usU

Dziękujemy za uwagę!  Autorzy: Agnieszka Dyląg Amanda Wojtal Natalia Jakubek Katarzyna Tora Dziękujemy za uwagę! 