KWAS SIARKOWY (VI).

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technologia chemiczna - wykład
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
Dlaczego nałogi są szkodliwe?
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
DYSOCJACJA KWASÓW.
WODA KRÓLEWSKA Zapraszam ;).
Wodorotlenek Potasu KOH.
Elektrochemiczne właściwości metalicznego renu
POLIETERY.
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
Kwasy nieorganiczne Opracowanie: Bożena S..
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Budowa i właściwości alkanów opracowała T. Ciak
Oczyszczanie Gazów odlotowych
Czym są i do czego są nam potrzebne?
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
Aldehydy.
Co to jest mol?.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
Skala ph.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
RODZAJE I CHARAKTERYSTYKA
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
KWASY Justyna Loryś.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Jaką masę ma cząsteczka?
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Rodzaje paliw kopalnych
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Schemat technologiczny: Proces jest procesem periodycznym. Założyliśmy, iż dni pracujących w roku będzie 240, a każdy z nich będzie składał się z dwóch.
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Wodór i jego właściwości
Synteza Heksanitrostilbenu (HNS) Agnieszka Wizner Bogumiła Łapińska Agnieszka Naporowska Rafał Bogusz Maciej Wiatrowski Opiekun pracy: dr inż. Paweł MaksimowskiZakład.
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Rys. 1 Cząsteczka fenolu. Fenol (hydroksybenzen) jest to organiczny związek chemiczny, najprostszy związek z grupy fenoli. Od alkoholi odróżnia go fakt,
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Dr inż. Hieronim Piotr Janecki
Wydajność reakcji chemicznych
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Kwas askorbinowy .
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Estry kwasów nieorganicznych
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

KWAS SIARKOWY (VI)

1.Ogólne informacje 1.1.Inne nazwy: -kwas siarkowy -witriol -kwas tetraoksosiarkowy 1.2. Wzór sumaryczny: -H2SO4

1.3.Masa molowa: -98,08 g/mol 1.4. Wygląd: -bezbarwna lub lekko żółta, klarowna, gęsta, oleista ciecz

2.Właściwości -Silnie higroskopijny (podatność niektórych substancji na wchłanianie wilgoci lub nawet wiązanie się z wodą) -Ma właściwości żrące -Niszczy strukturę białka -W otwartym naczyniu czernieje w wyniku zwęglania pochłanianych zanieczyszczeń organicznych -100% kwas siarkowy ma temperaturę wrzenia 279,6 °C -Temperatura topnienia kwasu siarkowego (10,38 °C)

3.Otrzymywanie kwasu siarkowego 3.1.Współcześnie kwas siarkowy otrzymuje się w przemyśle głównie metodą kontaktową. W metodzie tej można wyróżnić trzy podstawowe etapy: -spalanie siarki do SO2 -utlenianie SO2 do SO3 -absorpcja SO3 w oleum oraz stężonym kwasie siarkowym; część otrzymanych produktów rozcieńcza się i zawraca do absorberów, a reszta stanowi produkt końcowy

Definicja kwasu siarkowego(VI) Kwas siarkowy(VI) (nazwa półsystematyczna: kwas siarkowy) – nieorganiczny związek chemiczny, jeden z najmocniejszych kwasów – wszystkie układy o mocy większej od kwasu siarkowego 100% nazywa się superkwasami. Bywa zwany krwią przemysłu chemicznego, ze względu na to, że używa się go w bardzo wielu kluczowych syntezach.

KONIEC WYKONAŁ: Marcin Bandosz