KWAS SIARKOWY (VI)
1.Ogólne informacje 1.1.Inne nazwy: -kwas siarkowy -witriol -kwas tetraoksosiarkowy 1.2. Wzór sumaryczny: -H2SO4
1.3.Masa molowa: -98,08 g/mol 1.4. Wygląd: -bezbarwna lub lekko żółta, klarowna, gęsta, oleista ciecz
2.Właściwości -Silnie higroskopijny (podatność niektórych substancji na wchłanianie wilgoci lub nawet wiązanie się z wodą) -Ma właściwości żrące -Niszczy strukturę białka -W otwartym naczyniu czernieje w wyniku zwęglania pochłanianych zanieczyszczeń organicznych -100% kwas siarkowy ma temperaturę wrzenia 279,6 °C -Temperatura topnienia kwasu siarkowego (10,38 °C)
3.Otrzymywanie kwasu siarkowego 3.1.Współcześnie kwas siarkowy otrzymuje się w przemyśle głównie metodą kontaktową. W metodzie tej można wyróżnić trzy podstawowe etapy: -spalanie siarki do SO2 -utlenianie SO2 do SO3 -absorpcja SO3 w oleum oraz stężonym kwasie siarkowym; część otrzymanych produktów rozcieńcza się i zawraca do absorberów, a reszta stanowi produkt końcowy
Definicja kwasu siarkowego(VI) Kwas siarkowy(VI) (nazwa półsystematyczna: kwas siarkowy) – nieorganiczny związek chemiczny, jeden z najmocniejszych kwasów – wszystkie układy o mocy większej od kwasu siarkowego 100% nazywa się superkwasami. Bywa zwany krwią przemysłu chemicznego, ze względu na to, że używa się go w bardzo wielu kluczowych syntezach.
KONIEC WYKONAŁ: Marcin Bandosz