„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką.

Slides:



Advertisements
Similar presentations
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
prezentacja wyników badania marketingowego
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
European Commission - Directorate General for Agriculture Polityka Rozwoju Wsi w powiększonej Unii Europejskiej Propozycja Komisji Europejskiej na lata.
CENY W MARKETINGU CENA jest głównym elementem marketingu mix. Jest także ona swoistym narzędziem gry ekonomicznej. Dla sprzedającego- cena jest elementem.
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Marian Babiuch Prezes PTEZ
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 a obecny stan negocjacji
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Raport z audytu technologicznego dla FIRMY PRODUKCYJNO-HANDLOWO -USŁUGOWEJ "HAGO" MAŁGORZATA HANDKIEWICZ Zespół konsultantów: Robert Lewicki Michał Jędrzejczak.
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Zadanie 2 Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Kierunek.
Wsparcie rolnictwa ekologicznego w krajach UE
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Planowanie przepływów materiałów
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Inwestycje w środki trwałe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja gospodarstw rolnych Instrument wsparcia materialnych lub niematerialnych inwestycji.
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Wykład 6 Wybrane problemy rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Poznań, – Warsztaty ILIM. „Proste eUsługi dla ukształtowania i wzmocnienia sieci MŚP w Europie Środkowej”  Program dla Europy Środkowej ->
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Zakup inwestycyjny ziemi rolnej. DLACZEGO WARTO? Zakup inwestycyjny dużego areału o charakterze rolnym: Dzięki dopłatom UE dla rolników oraz licznym programom.
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
Technologia III generacji Przewodniczący Rady Nadzorczej
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej w Unii Europejskiej.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Działanie 1.2. „Ułatwianie startu młodym rolnikom”
Wykorzystanie zasobów energetycznych OZE na obszarach wiejskich: potencjalna rola instalacji fotowoltaicznych Barbara Adamska, Polskie Towarzystwo Fotowoltaiki.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
Wsparcie inwestycji w gospodarstwach położonych na obszarach Natura 2000 Termin składania wniosków - wrzesień 2017 r.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
GOSPODARKA ŚWIATA I POLSKI – SZANSE I ZAGROŻENIA
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
Dr hab. Arkadiusz Sadowski Wydział Ekonomiczno-Społeczny
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
dr inż. Bożena Karwat-Woźniak Zakład Polityki Społecznej i Regionalnej
Presentation transcript:

„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką rolniczą na rzecz wdrożenia innowacyjnych systemów gospodarowania na użytkach zielonych dla zwiększenia opłacalności w zakresie chowu bydła mlecznego, mięsnego i owiec w Europie przy jednoczesnym zapewnieniu pozyskania wielu usług ekosystemowych. 14.09.2019

SEMINARIUM PRAKTYKA I NAUKA, HUTA SZKLANA/GULCZ 04.07.2019 TEMAT I: EKOLOGICZNA PRODUKCJA I PRZETWÓRSTWO MLEKA – PROCEDURY, CERTYFIKACJA, ZDOBYWANIE RYNKU I MARKETING TEMAT II: STOSOWANIE ŻYCICY WESTERWOLDZKIEJ JAKO ROŚLINY TOWARZYSZĄCEJ PRZY ZAKŁADANIU PRZEMIENNYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH 14.09.2019

SEMINARIUM PRAKTYKA I NAUKA, HUTA SZKLANA/GULCZ 04.07.2019 - 10.00 Przybycie uczestników do gospodarstwa rolnego „Pod Świerkami” w Hucie Szklanej, Mapkę dojazdu znajdziecie Państwo pod następującym linkiem: https://www.ekosery.pl/kontakt.html 10.00 – 10.10 Powitanie i wprowadzenie Kornel Pabiszczak, Andrzej Przepióra, Beata Futyma, 10.10 – 11.30 Prezentacja ekologicznego gospodarstwa mleczarskiego „Pod Świerkami” w Hucie Szklanej Beata Futyma 11.30 – 12.30 Dyskusja w gronie uczestników seminarium moderatorzy: Kornel Pabiszczak, Andrzej Przepióra 12.30 – 13.00 Lunch 13.00 – 14.00 Prezentacja gospodarstwa mleczarskiego stosującego życicę westerwoldzką jako roślinę towarzyszącą przy zakładaniu przemiennych użytków zielonych – Jakub Gorączka 14.00 – 15.00 Wizytacja gospodarstwa rolnego Pana Jakuba Gorączki, lustracja przemiennych użytków zielonych, dyskusja uczestników 15.00 – 15.30 Podsumowanie seminarium – Kornel Pabiszczak, Andrzej Przepióra   14.09.2019

DLACZEGO EKOLOGIA? ROŚNIE POPYT NA PRODUKTY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, SZCZEGÓLNIE W SEGMENCIE MŁODYCH WYKSZTAŁCONYCH OSÓB, MIESZKAŃCÓW DUŻYCH MIAST, ROSNĄCEJ ŚWIADOMOŚCI ŻYWIENIOWEJ ORAZ ROSNĄCYCH DOCHODACH MODA I TREND NA BYCIE EKO I DBANIE O ŚRODOWISKO I DOBROSTAN ZWIERZĄT SZANSA DLA MNIEJSZYCH GOSPODARSTW O OGRANICZONYM POTENCJALE DO ROZWOJU POPRZEZ WZROST PRODUKCJI ROSNĄCE WSPARCIE W RAMACH WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ DOPRACOWANY SYSTEM CERTYFIKACJI ROSNĄCE ZAINTERESOWANIE SIECI DETALICZNYCH ŻYWNOŚCIĄ EKO DOBRE PERSPEKTWY ROZWOJU, DWUCYFROWY WZROST RYNKU (obecnie 0,3% rynku w Polsce w porównaniu do 4% w Europie Zachodniej) 14.09.2019

SKALA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO Według FIBL & IFOAM [4], w Unii Europejskiej łączna po-wierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła ponad 11,9 mln ha, a wzrost powierzchni ekologicznej w latach 2012-2016 wyniósł 18,7% . Pod względem wielkości po-wierzchni wyróżniała się Hiszpania (ponad 2 mln ha), Włochy (blisko 1,8 mln ha), Francja (blisko 1,6 mln ha) oraz Niemcy (ponad 1,2 mln ha), co stanowiło łącznie 54,4% całkowitej po-wierzchni ekologicznej UE-28. W latach 2012-2016 w Chorwacji i Bułgarii odnotowano wzrost całkowitej powierzchni ekologicznej o ponad 100%, jednak w pięciu państwach członkowskich UE wystąpiła tendencja spadkowa: w Grecji (‒25,9%), na Malcie (‒35,1%), w Polsce (‒18,1%), Rumunii (‒21,5%) i Wielkiej Brytanii (‒16,9%) Rolnictwo ekologiczne średnio w Unii stanowi około 8% branży 14.09.2019

ROLNICTWO EKOLOGICZNE W POLSCE ROK 2018 20 500 podmiotów (rolnicy, przetwórcy, importerzy) Ok. 500 000 HA WARMIŃSKO-MAZURSKIE PODLASKIE ZACHODNIOPOMORSKIE LICZBA GOSPODARSTW SPADA POMIMO ROSNĄCEGO POPYTU NA ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ WYPADAJĄ GOSPODARSTWA KTÓRE NASTAWIŁY SIĘ NA DOTACJE A NIE ZDOBYWANIE RYNKU WIĘKSZOŚĆ PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH W SIECIACH DETALICZNYCH POCHODZI Z IMPORTU 14.09.2019

WYZWANIA DLA EKOLOGICZNEGO ROLNIKA SPEŁNIENIE WYMOGÓW I UZYSKANIE CERTYFIKATU BARIERY BIUROKRATYCZNE BRAK DORADZTWA ZBUDOWANIE MARKI PRODUKTU ZBUDOWANIE KANAŁÓW DYSTRYBUCJI POZYSKANIE CENY POZWALAJĄCYCH NA POKRYCIE ZNACZĄCO WYŻSZYCH KOSZTÓW PRODUKCJI I SPADKU JEJ NIŻSZEGO POZIOMU ZBUDOWANIE ZASOBÓW LUDZKICH NIEZBĘDNYCH DO ZABEZPECZENIA ZWIĘKSZONEJ PRACOCHŁONNOŚCI PRODUKCJI KWESTIE WETERYNARYJNE W EKOLOGICZNEJ PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ OGRANICZENIA W ŻYWIENIU BYDŁA OGRANICZENIA W NAWOŻENIU UŻYTKÓW ZIELONYCH 14.09.2019

JAKOŚĆ UŻYTKÓW ZIELONYCH A EKONOMIKA PRODUKCJI MLEKA Globalizacja jest jedną z przyczyn malejącej różnicy pomiędzy kosztami produkcji a ceną mleka w skupie Rolnik aby zarabiać tyle samo musi produkować coraz więcej mleka i optymalizować koszty produkcji w zależności od swojej strategii opartej na analizie kosztów i efektów Dodatkowym ograniczeniem rozwoju gospodarstw jest bardzo wysoka cena ziemi oraz restrykcje w jej obrocie Wykorzystanie i właściwe zarządzanie użytkami zielonymi staje się kluczowym rozwiązaniem problemu produkcji pasz w gospodarstwie rolnym W ramach projektu wybrano 20 gospodarstw, które stosują różne innowacyjne rozwiązania w celu poprawy gospodarowania na użytkach zielonych 14.09.2019

ŻYCICA WESTERWOLDZKA JAKO ROŚLINA TOWARZYSZĄCA PRZY ZAKŁADANIU PRZEMIENNYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH Życica westerwoldzka (forma jednoroczna życicy wielokwiatowej) jest wykorzystywana jako roślina towarzysząca (ochronna) podczas zakładania przemiennych użytków zielonych, zamiast owsa lub jęczmienia. Dla wzmocnienia pozytywnego efektu plonowania runi w roku siewu stosowane są różne odmiany hodowlane życicy westerwoldzkiej. Zwiększony plon suchej masy runi oraz poprawa jakości paszy i jej wartości żywieniowej Pan Jakób wykorzystuje intensywnie przemienne użytki zielone, co jest alternatywą dla uprawy kukurydzy. Udział traw w dawce TMR dla krów mlecznych wynosi aż 70%, podczas gdy w przeciętnym gospodarstwie w kraju nie przekracza 50% 14.09.2019

INFORMACJE O PROJEKCIE www.inno4gras.eu www.encyclopediapratensis.eu 14.09.2019