Reakcje estryfikacji i estry

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Otrzymywanie i reakcje
Advertisements

CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Estry kwasów karboksylowych
Barwy i zapachy świata (cz. II – zapachy)
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Rodzaje środków czystości
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
KWASY Justyna Loryś.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Litowce – sód -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze związki sodu -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Środki czystości i kosmetyki
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Otrzymywanie bezwodnika ftalowego w skali 1000 ton/ rok K. Kardas, O
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Alkohole polihydroksylowe
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
budowa, otrzymywanie, właściwości
Jakub Fiećko, Tomasz Godlewski, Patryk Derlukiewicz, Wojciech Gomoła I.Wstęp Głównym zastosowaniem pochodnych bezwodnika ftalowego jest utwardzanie żywic.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Reakcje addycji elektrofilowej - addycja wodoru, - addycja halogenów - reguła Markownikowa - addycja halogenowodorów - addycja wody - katalityczne utlenianie.
Reakcje estryfikacji i estry
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Czy niemetale są użyteczne?
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Wpływ wiązania chemicznego na właściwości substancji -Związki o wiązaniach kowalencyjnych, -Związki jonowe (kryształy jonowe), -Kryształy o wiązaniach.
Półacetale – hemiacetale i acetale
Kwasy halogenokarboksylowe i nienasycone kwasy karboksylowe
Reakcje związków organicznych
Reakcje związków organicznych
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Mangan i jego związki Występowanie i otrzymywanie manganu,
Reakcje w chemii organicznej
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Mechanizm reakcji estryfikacji
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Otrzymywanie fenolu
struktura i nazewnictwo tioli i tiofenoli
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
Kwasy karboksylowe.
Lipidy – budowa chemiczna
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole jednowodorotlenowe
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. V)
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Fenole (cz. III) Reakcje fenoli
Fenole (cz. II) Reakcje fenoli
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Estry kwasów nieorganicznych
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. I)
Przykładowe zadanie i ich rozwiązana
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Zapis prezentacji:

Reakcje estryfikacji i estry Estry kwasów karboksylowych Mechanizm reakcji estryfikacji Właściwości fizyczne estrów Właściwości chemiczne estrów Woski Estry nieorganiczne

Estry – budowa Estry - produkty reakcji kwasów z alkoholami, w cząsteczkach których atom H grupy hydroksylowej (-OH) alkoholu zastąpiony jest grupą acylową lub grupą pochodzącą od kwasu nieorganicznego np.: H2SO4: –SO3 – OH; H2CO3: - CO – OH; HNO3: - NO2 Estry organiczne można zdefiniować także – to produkty reakcji kwasów karboksylowych z alkoholami, w cząsteczkach których wodór grupy karboksylowej ( - COOH ) jest zastąpiony grupą alkilową (-R) lub arylową (-Ar) O R – C – |

Estry organiczne Ogólny wzór estru organicznego R1COOR2 gdzie R1 = R2 lub R1 ≠ R2 grupa acylowa reszta z alkoholu Estrem organicznym jest również produkt reakcji między fenolem a kwasem karboksylowym: Reakcji estryfikacji ulegają również hydroksykwasy alifatyczne ( γ i δ-hydroksykwasy ulegają estryfikacji wewnątrzcząsteczkowej, powstają laktony) oraz hydroksykwasy aromatyczne (aspiryna jest estrem hydroksykwasu - kwasu salicylowego i kwasu octowego) R1 - C – O – R2 O R1 - C – O – C6H5 O

Przykłady estrów organicznych Metanian (mrówczan) etylu – zapach rumu Etanian (octan) n-propylu - zapach gruszek Etanian (octan) fenylu – zapach jaśminu Butanian (maślan) etylu – zapach ananasów H – C – O – CH2 – CH3 O CH3 – C – O – CH2 – CH2 – CH3 O CH3 – C – O – C6H5 O CH3 – CH2 – CH2 – C – O – CH2 – CH3 O

Laktony – produkty estryfikacji wewnątrzcząsteczkowej HO-γCH2-βCH2-αCH2-COOH  kwas γ-hydroksybutanowy γ-butyrolakton HO- δCH2 - γCH2 – βCH2 –αCH2 –COOH  kwas δ-hydroksypentanowy δ-pentyrolakton O H2C – C | H2C CH2 O + H2O H2C O H2C – C | CH2 O + H2O

Ester kwasu salicylowego i etanowego - aspiryna kwas salicylowy kwas acetylosalicylowy + kwas etanowy (octowy) (aspiryna) Reakcja przebiega z udziałem bezwodnika kwasu etanowego (octowego ) : (CH3 –CO)2O, produktem ubocznym nie jest woda lecz kwas etanowy (octowy) Aspiryna jest powszechnie stosowana jako lek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. COOH O - C – CH3 | O COOH OH + HOOC – CH3 | + H2O

Reakcje estryfikacji Reakcja estryfikacji – reakcja kwasu z alkoholem lub fenolem, której produktem jest ester Reakcje przebiegają w obecności kationów wodorowych – protonów (dodatek niewielkiej ilości stężonego H2SO4), które pełnią funkcję katalizatora reakcji, kwas posiada silne właściwości higroskopijne – adsorbując powstającą wodę hamuje reakcję hydrolizy estru (przesunięcie stałej równowagowej reakcji w prawo (w stronę produktów): kwas etanowy + etanol etanian (octan) etylu (octowy) O CH3 – C – OH + H O – CH3 ↔ CH3 – C – O – CH3 + H2O H+

Reakcje estryfikacji cd Reakcje estryfikacji z alkoholami I-rzędowymi przebiegają znacznie łatwiej niż alkoholami II i III-rzędowymi, chociaż wykazują większą zdolność tworzenia karbokationu. Reakcja przebiega z udziałem karbokationu – nietrwały związek , który jest czynnikiem elektrofilowym, który może reagować z wolną parą elektronową atomu tlenu w grupie hydroksylowej alkoholu (szczegółowe wyjaśnienie mechanizmu reakcji – patrz repetytorium: chemia organiczna – Reakcje z udziałem karbokationu). Reakcja estryfikacji jest reakcją odwracalną, aby przesunąć stan równowagi w kierunku produktów należy usunąć wodę [wiąże ją stężony kwas siarkowy(VI)], lub należy oddestylować ester, który ma niższą temp. wrzenia niż kwas i alkohol.

Mechanizm reakcje estryfikacji Reakcja przebiega wg mechanizmu substytucji elektrofilowej z udziałem karbokationu (czynnika elektrofilowego), który atakuje wolną parę elektronową tlenu grupy - OH : karbokation (czynnik elektrolilowy) + HO – R ↔ O – H R – +C | OH ● O R – C + H+ ↔ | OH ● ● | O – H R – C – +O – R ↔ OH H O R – C + H+ + H-OH | O – R

Hydroliza estrów Hydroliza w środowisku kwasowym (odwracalna – ustala się stan równowagi z przesunięciem w kierunku produktów): ester  kwas karboksylowy + alkohol (zapach wynikający z zapachu kwasu i alkoholu): CH3 - CO - O - CH2 - CH3 + H2O ↔ CH3 - COOH + + CH3 - CH2 - OH etanian (octan) etylu kwas etanowy + etanol Hydroliza w środowisku zasadowym (nieodwracalna): ester  sól kwasu karboksylowego + alkohol (zanik zapachu estru, wyczuwalny zapach alkoholu) CH3 - CO - O - CH2 - CH3 + NaOH CH3 – COONa + + CH3-CH2 – OH etanian (octan) etylu etanian sodu + etanol H+

Hydroliza estrów – cd. Hydroliza w środowisku obojętnym (po ogrzaniu z wodą): nie dostrzega się istotnych zamian w zapachu , chociaż hydroliza również zachodzi, ustala się stan równowagi między substratami i produktami hydrolizy, wyczuwalny zapach może być komponentem zapachów reagentów reakcji hydrolizy (mieszanina zapachu estru, kwasu karboksylowego i alkoholu CH3 - CO - O - CH2 - CH3 + H2O ↔ CH3 - COOH + + CH3 - CH2 - OH

Pozostałe właściwości chemiczne estrów Substytucja nukleofilowa przy karbonylowym atomie węgla. Redukcja wodorem  powstają odpowiednie alkohole Alkoholiza (transestryfikacja) – przekształcenie jednego estru w inny w reakcji z odpowiednim alkoholem, reakcja zachodzi w środowisku kwasowym lub zasadowym i polega na wymianie grupy np.: - O – CH2 – CH3 na – O – CH2 – CH2 –CH2 – CH3 : CH3 – CO – O – CH2 – CH3 + OH – CH2 – CH2 –CH2 – CH3 ↔ etanian (octan) etylu butan-1-ol CH3 – CO – O – CH2 – CH2 – CH2 – CH3 + CH3 – CH2 – OH etanian (octan) butylu etanol

Właściwości fizyczne estrów organicznych Niższe estry są lotnymi cieczami o gęstości mniejszej od gęstości wody i niższych temp. wrzenia niż alkohole i kwasy karboksylowe (miedzy cząsteczkami estrów nie powstają wiązania wodorowe), ale niższe estry mogą tworzyć wiązania wodorowe z cząsteczkami wody, stąd ich rozpuszczalność w wodzie, dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, są dobrymi rozpuszczalnikami zw. organicznych, farb i lakierów, np. octan etylu stosowany jest jako zmywacz do paznokci. W miarę wzrostu liczby atomów C w cząsteczce estru ich gęstość wzrasta – przechodzą w oleiste ciecze i ciała stałe, ich lotność maleje, wzrastają temp. wrzenia, są trudno rozpuszczalne w wodzie, dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych

Właściwości fizyczne estrów organicznych cd Większość estrów ma przyjemny zapach (kwiatów, owoców) wyczuwalny w małych stężeniach, stąd ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, w przemyśle cukierniczym i napojów chłodzących jako dodatki zapachowe. Jako rozpuszczalniki zw. organicznych stosowane są do produkcji farb, lakierów, są dobrymi rozpuszczalnikami wosków, tłuszczów (mrówczan etylu jest rozpuszczalnikiem azotanu i octanu celulozy, natomiast octan etylu jako rozpuszczalnik estrów celulozy) .

Woski Estry wyższych kwasów karboksylowych (np. kwas palmitynowy – C15H31COOH) i wyższych monohydroksylowych alkoholi (np. mirycylowy – C31H63OH) - palmitynian mirycylowy jest głównym składnikiem wosku pszczelego. Woski przypominają tłuszcze, ich właściwości są też podobne, ich gęstość jest mniejsza od gęstości wody, mają niską lepkość i niskie temp. topnienia, stopione w odróżnieniu od tłuszczów mają przyjemny zapach, są odporne na działanie czynników chemicznych. Stosowane są do produkcji świec zapachowych, past, w przemyśle farbiarskim, farmaceutycznym, skórzanym, kosmetycznym, spożywczym, zbrojeniowym.

Estry nieorganiczne Estry kwasu siarkowego(VI) CH3 – OH + HO-SO2-OH  CH3 – O – SO2 – OH + H2O wodorosiarczan(VI) metylu, CH3 – CH2 – OH + HO – SO2 – OH  CH3 –CH2 – O – SO2 – OH + H2O wodorosiarczan(VI) etylu W reakcji rozpuszczonego SO3 w H2SO4 (H2S2O7) i w nadmiarze alkoholu powstają estry dwupodstawnikowe 2CH3 – CH2- OH + SO3  CH3 - CH2 – O – SO2 – O – CH2 – CH3 + H2O siarczan(VI) dietylu W/w estry są związkami silnie trującymi. Dwupodstawnikowe estry kwasu węglowego są związkami o zapachu owoców, otrzymuje się je w reakcji fosgenu i alkoholanów: O=CCl2 + 2NaO-CH3  (CH3 - O)2C=O + 2NaCl

Estry nieorganiczne cd Estry kwasu azotowego(V) – triazotan(V) glicerolu (nitrogliceryna) H2C – OH H2C – O – NO2 | | HC – OH + 3 HO – NO2  HC – O – NO2 + 3H2O H2C – OH H2C – O – NO2 propano-1,2,3-triol triazotan(V)propanotriolu Żółtawa, lepka ciecz, wybuchająca pod wpływem wstrząsu, nasączona ziemia okrzemkowa w/w związkiem jest dynamitem - (A. Nobel), 1% roztwór stosowany jest w medycynie jako lek nasercowy i układu krążenia. Azotan(III) pentylu (amylu) jest lekiem rozkurczowym, wodoroortofosforan(V) dimetylu jest składnikiem pestycydów, estrami kwasu ortofosforowego(V) są kwasy nukleinowe.