kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g http://www.dietetyk.katowice.pl/witamina-a-jej-rola-zrodla-zagrozenia-wynikajace-z-niedoboru/
Witamina E kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 8 mg mężczyźni (RDA) 10 mg
Żródła wit. C Źródłem witaminy C są przede wszystkim warzywa i owoce. Duże ilości tej witaminy znajdują się w natce pietruszki, czarnych porzeczkach, owocach kiwi, czerwonej papryce, warzywach kapustnych, truskawkach, owocach cytrusowych Dzienne zapotrzebowanie u kobiet 75 mg i u mężczyzn 90 mg
Źródła wit. D3 Do głównych grup produktów dostarczających witaminę D w codziennej diecie należą: tłuszcze, mięso i ich przetwory oraz ryby i ich przetwory. masło 1,768mg na 100g 1 jm = 0,025 µg np. 100 g makreli wędzonej to 336 jm Zalecana dawka wit. D3 u cukrzyków wynosi 2 000jm / dziennie
Suplementacja wit. D3 W sezonie jesienno - zimowym zaleca się suplementację 2 000 jm wit. D Poleca się wybierać lek a nie suplement Cena za opakowanie: 24 zł dawkowanie: 2 tabletki/dziennie cena na dzień: 0,54 zł
Cynk Dzienne zapotrzebowanie na cynk u: mężczyzn powyżej 51 roku życia wynosi 11 mg kobiet powyżej 51 roku życia wynosi 8 mg
Chrom Podstawowym źródłem chromu (III) dla człowieka jest żywność. Są to zwłaszcza drożdże, produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, mięso, sery, jaja. Zapotrzebowanie dzienne na chrom – brak regulacji, przyjmuje się 25 g na dobę
Selen są: podroby, mięso i przetwory, ryby, owoce morza, mleko i przetwory, drożdże, pieczywo. Warzywa i owoce zawierają na ogół mniejsze ilości selenu, wyjątek stanowią czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, grzyby. Zapotrzebowanie na selen u kobiet i mężczyzn powyżej 51 roku życia wynosi 55 g na dzień. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74852,selen
Suplementować witaminy i minerały? NIE gdy: dieta jest urozmaicona i zdrowa (według piramidy żywieniowej dla cukrzyka), nie ma stwierdzonych niedoborów, Zaleca się suplementować wyłącznie wit. D w okresie jesienno – zimowym. Gdy są wątpliwość odnośnie potrzeby suplementacji należy udać się do lekarza lub dietetyka.