kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
WYPOCZYNEK LETNI Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży
[Aleksander Dziedzic]
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jedz smacznie i zdrowo.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Co podać dziecku na talerzu ?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Czy w diecie dzieci potrzebne są suplementy ?
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Poznajemy składniki żywności.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Produkty szczególnie bogate w potas:
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ABC – zdrowego odżywiania
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Zdrowe odżywianie w cukrzycy typu 2 część 2
Zapis prezentacji:

kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g http://www.dietetyk.katowice.pl/witamina-a-jej-rola-zrodla-zagrozenia-wynikajace-z-niedoboru/

Witamina E kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 8 mg mężczyźni (RDA) 10 mg

Żródła wit. C Źródłem witaminy C są przede wszystkim warzywa i owoce. Duże ilości tej witaminy znajdują się w natce pietruszki, czarnych porzeczkach, owocach kiwi, czerwonej papryce, warzywach kapustnych, truskawkach, owocach cytrusowych Dzienne zapotrzebowanie u kobiet 75 mg i u mężczyzn 90 mg

Źródła wit. D3 Do głównych grup produktów dostarczających witaminę D w codziennej diecie należą: tłuszcze, mięso i ich przetwory oraz ryby i ich przetwory. masło 1,768mg na 100g 1 jm = 0,025 µg np. 100 g makreli wędzonej to 336 jm Zalecana dawka wit. D3 u cukrzyków wynosi 2 000jm / dziennie

Suplementacja wit. D3 W sezonie jesienno - zimowym zaleca się suplementację 2 000 jm wit. D Poleca się wybierać lek a nie suplement Cena za opakowanie: 24 zł dawkowanie: 2 tabletki/dziennie cena na dzień: 0,54 zł

Cynk Dzienne zapotrzebowanie na cynk u: mężczyzn powyżej 51 roku życia wynosi 11 mg kobiet powyżej 51 roku życia wynosi 8 mg

Chrom Podstawowym źródłem chromu (III) dla człowieka jest żywność. Są to zwłaszcza drożdże, produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, mięso, sery, jaja. Zapotrzebowanie dzienne na chrom – brak regulacji, przyjmuje się 25 g na dobę

Selen są: podroby, mięso i przetwory, ryby, owoce morza, mleko i przetwory, drożdże, pieczywo. Warzywa i owoce zawierają na ogół mniejsze ilości selenu, wyjątek stanowią czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, grzyby.  Zapotrzebowanie na selen u kobiet i mężczyzn powyżej 51 roku życia wynosi 55 g na dzień. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74852,selen

Suplementować witaminy i minerały? NIE gdy: dieta jest urozmaicona i zdrowa (według piramidy żywieniowej dla cukrzyka), nie ma stwierdzonych niedoborów, Zaleca się suplementować wyłącznie wit. D w okresie jesienno – zimowym. Gdy są wątpliwość odnośnie potrzeby suplementacji należy udać się do lekarza lub dietetyka.