BUDOWA, FUNKCJE ORAZ CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
UKŁAD POKARMOWY: BUDOWA FUNKCJE CHOROBY
PRZYGOTOWAŁA: MICHALINA SĘKOWSKA KONIEC PRZYGOTOWAŁA: MICHALINA SĘKOWSKA
BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO JAMA USTNA- pobieranie, mechaniczne rozdrabnianie pokarmu, mieszanie go ze śliną, wstępne trawienie cukrów, GARDŁO- ma ściany zbudowane z mięśni poprzecznie prążkowanych, umożliwiających połykanie pokarmu, PRZEŁYK- umięśniony przewód, którym porcja pokarmu jest transportowana z gardła do żołądka, dzięki fali ruchów perystaltycznych, ŻOŁĄDEK- najszerszy odcinek przewodu pokarmowego. Może przez krótki czas gromadzić większą ilość pokarmu. Wyściela go błona śluzowa z licznymi gruczołami, WĄTROBA- przekształca trujące substancje w obojętne. Gromadzi też nadmiar glukozy w postaci glikogenu, WORECZEK ŻÓŁCIOWY- gromadzi się w nim powstająca w wątrobie żółć, TRZUSTKA- wydziela enzymy do dwunastnicy, wytwarza hormony, które regulują poziom glukozy we krwi, DWUNASTNICA- wytwarza enzymy , które mają postać mieszaniny, zwanej sokiem jelitowym. Na skutek jego działania pokarm jest rozkładany na związki proste, które są wchłaniane przez ścianę jelita do krwi, JELITO CIENKIE- ma około 6 metrów długości. Jego ściany wykonują ruchy perystaltyczne, czyli skurcze przesuwające pożywienie, JELITO GRUBE- jest ostatnim odcinkiem przewodu pokarmowego. Zachodzi w nim wchłanianie wody z solami mineralnymi i niektórych witamin oraz formowanie kału z niestrawionych resztek pokarmowych, ODBYTNICA- końcowa część jelita grubego. Przez nią są wydalane niestrawione pozostałości pokarmu.
FUNKCJE UKŁADU POKARMOWEGO Układ pokarmowy człowieka jest odpowiedzialny za trawienie, wchłanianie i wydalanie niestrawionych resztek pokarmów. Łączna jego długość to średnio sześć do ośmiu metrów. Przewód pokarmowy zaczyna się w jamie ustnej, gdzie rozpoczyna się wstępna obróbka mechaniczna oraz proces trawienia. Następnie pokarm przechodzi przez przełyk do żołądka gdzie dochodzi do właściwego trawienia. Kolejnymi częściami są jelita -cienkie, gdzie zachodzi trawienie i wchłanianie a następnie grube, w którym zachodzą ostatnie etapy trawienia i wchłaniania oraz formowanie stolca.
CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO PASOŻYTY WEWNĘTRZNE pobierają pokarm, który znajduje się w jelitach, przez co człowiek nie otrzymuje potrzebnych mu substancji odżywczych. Wydalają również produkty przemiany materii, które zatruwają organizm żywiciela. Do najgroźniejszych pasożytów należą tasiemiec uzbrojony i glista ludzka. Możemy się nimi zarazić, np. kiedy zjemy zakażone mięso lub inne pożywienie, które wcześniej dotykaliśmy brudnymi rękami. W ten sposób jaja pasożytów lub ich larwy dostaną się do wnętrza naszego ciała. Ich obecność powoduje wymioty i biegunkę, co odwadnia i osłabia organizm.
PRÓCHNICA ZĘBÓW to często spotykana choroba układu pokarmowego PRÓCHNICA ZĘBÓW to często spotykana choroba układu pokarmowego. Za jej rozwój odpowiadają bakterie, które rozkładają cukier osadzający się na powierzchni zębów. Podczas reakcji tworzy się kwas, uszkadzający szkliwo. Próchnica niszczy zęby, może być też przyczyną chorób kości, serca i nerek.
BAKTERIE HELICOBACTER PYLORI organizmy te osiedlają się w żołądku BAKTERIE HELICOBACTER PYLORI organizmy te osiedlają się w żołądku. Żyją i rozmnażają się na powierzchni błony śluzowej, a wytwarzając szereg enzymów i toksycznych substancji, wywołują jej stan zapalny. Pod wpływem kwasu solnego w miejscu tym powstaje drobna rana, która stopniowo powiększa się i pogłębia, tworząc owrzodzenie. W ten sposób rozwija się choroba wrzodowa żołądka. Objawia się ona bólami żołądka i uczuciem pieczenia. BAKTERIE SALMONELLA organizmy te znajdują się głównie w mięsie i jego przetworach oraz w drobiu i jajach. Rozwijają się na żywności zanieczyszczonej lub przechowywanej w zbyt wysokiej temperaturze. Są one przyczyną zatruć, czyli zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego.
ZABURZENIA ODŻYWIANIA: OTYŁOŚĆ nadmiar substancji odżywczych gromadzi się w postaci tłuszczu, prowadząc do nadwagi. Gdy ciężar ciała wzrośnie w znacznym stopniu, mamy do czynienia z otyłością. Duża ilość tłuszczów w organizmie źle wpływa na stan naczyń krwionośnych i pracę serca. Nadmierny ciężar ciała jest też przyczyną chorób stawów i powstawania wad kręgosłupa oraz płaskostopia. Może nawet powodować problemy z oddychaniem. NIEDOWAGA organizm uzupełnia niedobory pożywienia, zużywając tłuszcz zgromadzony w tkance tłuszczowej. Kiedy skończy się jego zapas, człowiekowi zaczyna brakować substancji odżywczych. Cierpi wówczas na niedowagę i jest mocno osłabiony. Jeśli nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości węglowodanów, pozyskuje on energię nawet z białek. W konsekwencji może nam zabraknąć materiału do budowy ciała.
ANOREKSJA, czyli jadłowstręt psychiczny ANOREKSJA, czyli jadłowstręt psychiczny. Ludzie, którzy chorują na anoreksję mają niską samoocenę, uważają, że są zbyt grubi i czują niechęć do swojego ciała. Z tego powodu zjadają znacznie mniej niż powinni. Prowadzi to do osłabienia i odwodnienia, a czasami nawet do śmierci. BULIMIA objawia się napadami żarłoczności. Osoby chore jedzą ogromną ilość pożywienia. Jednocześnie boją się utyć, więc po okresie objadania się stosują głodówkę lub wywołują wymioty. Takie postępowanie prowadzi do wyniszczenia organizmu.