Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku. Natomiast kuchnia azjatycka miała ogromne znaczenie dla praktycznie wszystkich stanów.
Wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie mogło mieć swoje źródła również w kuchni innych narodów. Jednak przez lata receptury te były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy (np. hot dogi i hamburgery to modyfikacje dań niemieckich) do tego stopnia, że potrawy te uważane są za typowo amerykańskie.
Istnieją różne odmiany kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowy zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina. Jakkolwiek dzięki usprawnieniu transportu łatwo psujących się produktów żywnościowych powoli te różnice się zacierają.
Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju można zjeść dania z grilla lub typu fast food.
Kuchnia amerykańska znana jest na całym świecie. Hamburgery czy hot-dogi to potrawy, które zna chyba każdy. Czy jednak na tym kończy się kuchnia amerykańska? Okazuje się, że jest o wiele bogatsza w różnorodne potrawy niż mogłoby się wydawać.
Fries with gravy, czyli frytki z sosem gravy (zrobionym z tłuszczu lub masła, w którym wcześniej smażone było mięso). Nazywane są również poutine.
Amerykańska szarlotka - owocowe ciasto, w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzchu czy też z kawałkiem sera cheddar. Tradycyjnie formuje się kratkę z ciasta pociętego na cienkie paski, które tworzy wierzch wypieku.
Macaroni and cheese, w skrócie mac and cheese to charakterystyczna amerykańska potrawa. Składa się z makaronu, sosu beszamelowego (mąka, mleko i masło) i roztopionego sera cheddar.
Peanut butter and jelly, w skrócie PB&J, czyli po prostu kanapka z masłem orzechowym i konfitura. PB&J najczęściej przygotowuje się z chlebem tostowym.
Clam chowder, czyli zupa rybna z małżami na bulionie mięsnym i śmietanie lub mleku z dodatkiem krakersów (ang. oyster crackers). Najczęściej dodawane są do niej warzywa takie jak pokrojone ziemniaki, cebula czy seler, jednak dodatki różnią się zależnie od regionu.
Lobster roll, czyli kanapka z mięsem z homara podawana w bułce. Oprócz mięsa, w środku możemy znaleźć dodatki i przyprawy, takie jak masło, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Kanapka często jest podawana z frytkami albo chipsami ziemniaczanymi
Buffalo wings, czyli skrzydełka kurczaka smażone na głębokim tłuszczu w panierce z masła i sosu chili. Podawane na gorąco, z selerem (ang. celery sticks) lub marchewką (ang. carrot sticks) i dressingiem ranch lub blue cheese.
Reuben sandwich, czyli kanapka podawana na gorąco z peklowaną wołowiną, serem,kapustą kiszoną i dressingiem rosyjskim – połączenie ketchupu i majonezu z dodatkiem m.in. chrzanu i przypraw). Do przygotowania Reuben sandwich najczęściej używa się chleba żytniego (ang. rye bread).
Hot dog, czyli fast food popularny obecnie na całym świecie. Składa się z grillowanej lub gotowanej parówki podanej w podłużnej bułce.Najbardziej popularnymi dodatkami do hot doga są ketchup, musztarda, cebula, majonez,, chili,kapusta kiszona czy ogórki kiszone.
Chicago-style pizza, inaczej zwana też deep-dish pizza, to pizza na grubym cieście pochodząca z Chicago. Pieczona w głębokiej blasze, przypomina bardziej ciasto niż tradycyjną pizzę. Na samym spodzie pizzy kładzie się ser, później pozostałe dodatki, najczęściej kiełbasę,a dopiero ostatnia warstwa to sos.
Sloppy joe, czyli kolejna z popularnych amerykańskich kanapek, jest nieco podobna do hamburgera. Składa się z mielonej wołowiny lub wieprzowiny podanej na bułce hamburgerowej, sosu pomidorowego lub ketchupu i sosu Worcestershire.
ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy.
amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (drożdży, sody lub proszk u do pieczenia).
prażona kukurydza – przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich „spuchnięcie” i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo- skrobiowej masy.
Kuchnia angielska nie cieszy się zbyt wielką popularnością oraz uznaniem. Kojarzy się z tłustymi potrawami, często bez wyraźnego smaku i zapachu. Najczęściej na myśl nasuwa się potrawa „fish and chips”, która po prostu oznacza ziemniaki z rybą. Jednak powierzchowne traktowanie kuchni angielskiej jest przejawem pewnej ignorancji. Obecnie jej smaki zmieniają się pod wpływem kuchni orientu i szerokiej gamy przypraw, jakie stosuje.
Pomimo że kuchnia angielska nie obfituje w wyraziste smaki i popularne na całym świecie potrawy, to jednak znajdzie się wielu jej amatorów. Odłam kuchni angielskiej zalicza się do większego zbioru – kuchni brytyjskiej (szkocka, walijska, Irlandii Północnej). Kuchnia angielska kojarzona jest z małą ilością przypraw i dość mdłym smakiem, jednak posiada swe cechy charakterystyczne. W Anglii popularne są wszelkiego rodzaju mięsa, które pojawiają się na stołach podczas tzw. „Sunday roast”, czyli niedzielna pieczeń. Ponadto popularne są puddingi, placki, angielskie śniadanie czy pora na herbatę.
Mówiąc najprościej, jest to ryba z frytkami, którą przeważnie serwuje się na wynos. Jest to jeden z pierwszych fast foodów. Fish and chips narodził się w dziewiętnastym wieku i był popularny wśród robotników. Danie to podawano przeważnie zawinięte w gazetę. Do dziś papier, w którym podaje się fish and chips, często ma nadruk starej gazety.
to tradycyjny ciepły posiłek, składający się z kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu. Przeważnie w skład wchodzą jajka, plastry boczku, fasolka w sosie, krojona kiełbasa, pomidory i tost. Danie to narodziło się w dawnej Anglii wśród ubogich rolników. Jedli oni tego typu kaloryczne, tłuste śniadania, ponieważ nierzadko był to ich jedyny posiłek w ciągu dnia.
To potrawa najczęściej kojarzona z kuchnią angielską. Konsystencją może przypominać budyń, ale jest dużo gęstszy. Przyrządza się go na bazie mąki, mleka, jaj i kaszy manny oraz rozmaitych przypraw. Można go serwować z dodatkiem mięsa jako danie główne lub na słodko jako deser. Jego odmianą jest podawany na święta Bożego Narodzenia Christmas Pudding z dodatkiem bakalii i brandy.
To brytyjskie danie tradycyjnie serwuje się w niedzielę. W klasycznej formie składa się z aromatycznej pieczeni mięsnej w sosie z ziemniakami oraz dodatkami. Najpopularniejszym dodatkiem jest Yorkshire pudding, czyli pudding pieczony, przypominający wyglądem okrągłe ciastka. Sunday roast serwuje się często z warzywami takimi jak rzepa, brukiew, kapusta lub pasternak.
Zapiekanka wiejska to danie, które od wielu lat gości na stołach w wielu angielskich domach, a jego przygotowanie oparte jest na bardzo prostym przepisie. Tradycyjne "cottage pie" składa się z dwóch warstw: górnej zrobionej z puree ziemniaczanego, mleka oraz masła oraz dolnej zrobionej z mielonego mięsa wołowego wymieszanego przeważnie z cebulą oraz marchwią. W niektórych regionach zamiast mięsa wołowego używa się jagnięciny, a tego typu zapiekanka zwana jest wówczas Shepherd's pie czyli zapiekanką pasterską. Zapiekanki przygotowuje się najczęściej w specjalnych, okrągłych lub też owalnych formach.
Anglicy mają tzw. tea time, czyli czas przeznaczony na relaks i kontemplację, albo degustację naparów w gronie bliskich. Najczęściej herbacie towarzyszą słodkości w postaci ciastek, ciast i innych zakąsek. Tradycja ta ulegała nieco zmianom, ale zwyczaj picia herbaty pozostał, czego dowodem są przeprowadzone badania, wskazujące na to, że przeciętny Brytyjczyk w ciągu roku wypija ponad dwa kilogramów herbaty.
rodzaj wędliny pochodzącej z Wysp Brytyjskich, której podstawowym składnikiem jest krew oraz podroby. W USA nazywana także blood sausage. Do jej produkcji używana jest krew wieprzowa lub wołowa, stosunkowo rzadko stosuje się krew owczą czy końską. Oprócz krwi do wypełnienia jelit zwierzęcych używa się mięsa, tłuszczu, pieczywa, łoju i płatków owsianych.
Placki ziemniaczane
Prezentacje wykonali : ▪ Patryk Macioł ▪ Jacek Krzyściak