Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Zachowanie dobrych manier sprawia, że spożywanie posiłku staje się niejako rytuałem i daje o wiele więcej przyjemności niż zjedzony w pośpiechu hamburger.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Postawa podczas jedzenia Pamiętajmy przede wszystkim, by siedzieć prosto. Nogi powinny być ustawione na podłodze równoległe do siebie. Nie krzyżujemy ich, nie zakładamy jednej na drugą, ani nie zaplatamy wokół nóg krzesła. Stopy także powinny spoczywać spokojnie. W żadnym wypadku nie wolno ściągać butów pod stołem. Nie opieramy łokci na stole, a także nie podpieramy się. Nie pochylamy się nad talerzem, tylko przenosimy potrawy do ust (nawet, jeśli grozi to poplamieniem). Nie należy kręcić się na krześle. Ręce trzymamy na stole, nie pod nim. Jeśli akurat nie jemy lewą ręka, to kładziemy ją na krawędzi stołu na wysokości nadgarstka. Nie należy bawić się sztućcami, ani bębnić palcami w blat stołu.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Sztućce Podczas jedzenia nóż trzymamy w prawej dłoni, a widelec w lewej (odwrotnie jest w wypadku osób leworęcznych). Palec wskazujący nie powinien dotykać ani ostrza noża, ani wybrzuszenia widelca. Raz użytych sztućców nie wolno położyć z powrotem na obrusie. Nie należy także opierać ich o brzeg talerza, bowiem można ubrudzić nakrycie np. spływającym z widelca sosem. Łyżki nie wkładamy całej do ust, tylko jej zwężony koniec. Tak samo postępujemy z widelcem. Noża nigdy nie wkładamy do ust.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Sztućce Jeżeli kelner lub pani domu nie podali noża czy łyżki wraz z potrawą, to należy wziąć ze stołu sztućce leżące po zewnętrznej stronie nakrycia. Wraz z kolejnym daniami bierzemy też kolejne sztućce, posuwając się ku talerzowi. Podobnie jest z kieliszkami. Pijemy z tego, który stoi najbliżej nas.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Symbolika sztućców Jeśli akurat mamy przerwę w jedzeniu, to należy skierować sztućce ku sobie mniej więcej na środku talerza.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Symbolika sztućców Jeśli talerz jest pusty, ale jeszcze nie skończyliśmy jeść, to sztućce powinno się skrzyżować ze sobą na talerzu.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Symbolika sztućców Sztućce ułożone równolegle względem siebie, trzonkami skierowane w lewą stronę oznaczają, że skończyliśmy już jedzenie i można zabrać talerz.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Savoir vivre – podstawowe zasady: 1/ Przy stole należy siedzieć wyprostowanym. 2/ Przy jedzeniu nie trzymamy łokci na stole. Czekając na posiłek siedzimy wyprostowani, a na blacie stołu leżą tylko dłonie. 3/ Łokcie trzymamy blisko ciała, a jedzenie podnosimy do ust, a nie schylamy się do łyżki, czy widelca nie odrywając ręki, która je trzyma od stołu. 4/ Jeść trzeba powoli i starannie. 5/ Po zakończeniu posiłku sztućce na talerzu układamy równolegle.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Savoir vivre – czego nie robimy przy stole: 1/ Nie mówimy z pełnymi ustami. 2/ Nie rozpoczynamy jedzenia, dopóki wszystkim biesiadnikom nie podano jeszcze dania (chyba, że do tego zachęcają). 3/ Nie opieramy sztućców o brzeg talerza, ani nie odkładamy ich z powrotem na stół. 4/ Nie siorbiemy, nie mlaskamy, nie cmokamy, nie bekamy. 5/ Nie wycieramy talerza chlebem.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Życzenie komuś smacznego posiłku według zasad savoir-vivre jest czymś zupełnie zbędnym, a w niektórych sytuacjach nawet niekulturalnym. Jeżeli jednak bardzo zależy nam na tym, żeby to stwierdzenie nie znikło całkowicie z naszego życia, wówczas wypowiadamy je tylko w sytuacji, gdy własnoręcznie przygotowaliśmy posiłek. Savoir-vivre zezwala na używanie tego zwrotu jedynie przez samego kucharza (autora posiłku) lub kelnera (serwującego posiłek).
Źródło: Internet Zdjęcia własne. Klasa 1LA