Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ergonomia.
Advertisements

Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Zagrożenia jakie niesie
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
ZNAKI LICZEBNIKÓW GŁÓWNYCH
N a k r y c i e s t o ł u.
Zespół bólowy kręgosłupa- leczenie według metody Brunkow.
GIMNASTYKA DOBRA NA WSZYSTKO.
Savoir –vivre czyli ABC dobrego wychowania
RÓWNANIA JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ ?.
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia sushi.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Sposób jedzenia ostryg
ZASADY PRZEPROWADZANIA TESTU
Gdzie były? Co robiły Twoje ręce?
LISTOPAD Miesiąc Dobrych Manier
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Ćwiczenia dla umysłu.
Samoobsługa dzieci przedszkolnych
PRZY RODZINNYM STOLE.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Śniadaniowa klasa III b Szkoła Podstawowa im.ks. A. Podgórskiego
Agnieszka Jaroma I B Paulina Bazylewicz I B
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PIERWSZA POMOC Dominika Bogucka.
Żonglowanie Jak zacząć żonglować?
Savoir – vivre na co dzień
Dr Janusz Dobosz, Zakład Teorii Wychowania Fizycznego i Korektywy AWF Warszawa piątek, 31 marca 2017.
KURS PIERWSZEJ POMOCY.
TRENING Z MISTRZAMI /ANANAS.TV
ŚNIADANIE DAJE MOC. 8 listopada 2011 roku uczniowie kl. II Szkoły Podstawowej im. H. Sienkiewicza w Mojęcicach przyłączyli się do akcji objętej honorowym.
Savoir vivre.
KODEKS DOBREGO ZACHOWANIA
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
ABC zdrowego stylu życia – STOP nałogom
Zestaw ćwiczeń.
ŚNIADANIE DAJE MOC klasa II PSP w Guzowie. Pierwsze kroki w przygotowaniu śniadania.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
ŚNIADANIE DAJE MOC Dnia klasa Ic wzięła udział w akcji ŚNIADANIE DAJE MOC. Uczniowie przynieśli różne produkty. Natalia przyniosła ciemne pieczywo,
UNOSZENIE BARKÓW Ręce swobodnie oprzyj na udach. Wyprostuj się, napnij brzuch i nie opieraj się o oparcie krzesła. Unieś ramiona do uszu robiąc wdech,
8 LISTOPADA „WSPÓLNE ŚNIDANIE” kl. II c Szkoła Podstawowa nr 1 w Świnoujściu Przygotowania do wspólnego śniadania rozpoczęły się cztery dni przed klasowym.
Reportaż z przeprowadzonej akcji w dniu 8 listopada 2011 roku. Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Piszu Szkoła Filialna w Snopkach ŚNIADANIE.
ŚNIADANIE DAJE MOC ! Akcja zorganizowana przez Publiczną Szkołę Podstawową w Krępnej.
Śniadanie daje moc ! Dnia 7 listopada u nas w świetlicy szkolnej odbyła się akcja „Śniadanie daje moc”. Gdy śniadanie rano zjesz głowa myśli i ty też.
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
Pan Kamil Krajewski Pacjent zjawił się do kliniki objawami: ból pleców
Śniadanie Daje Moc. Szkoła Podstawowa im. Gen. Józefa Wybickiego w Manieczkach klasa III b wychowawca: Edyta Wesołek.
Naucz się mowy dłoni MD: uściski – kto inicjuje, w jaki sposób podaje dłoń, ile razy potrząsa, kto kontroluje przebieg powitania, czy towarzyszy mu uśmiech,
8 Listopada 2013 Odział Przedszkolny w Szkole Podstawowej nr 2 w Słubicach.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
„Człowiek – najlepsza inwestycja”
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Ukrywanie się za czymś to nasza reakcja obronna
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Zygmunt Korzeniewski, DODN
STANOWISKO PRACY UCZNIA
Rozmowa kwalifikacyjna Dziesięć złotych zasad wywierania doskonałego pierwszego wrażenia.
Poradnik Dobrego Wychowania
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA I ZACHOWANIA UCZNIÓW W ROKU SZKOLNYM 2017/2018
Dobre nawyki pielęgnacyjne
Savoir - Vivre na talerzu
Postawa i wygląd człowieka
czyli zasady dobrego zachowania
Zapis prezentacji:

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Zachowanie dobrych manier sprawia, że spożywanie posiłku staje się niejako rytuałem i daje o wiele więcej przyjemności niż zjedzony w pośpiechu hamburger.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Postawa podczas jedzenia Pamiętajmy przede wszystkim, by siedzieć prosto. Nogi powinny być ustawione na podłodze równoległe do siebie. Nie krzyżujemy ich, nie zakładamy jednej na drugą, ani nie zaplatamy wokół nóg krzesła. Stopy także powinny spoczywać spokojnie. W żadnym wypadku nie wolno ściągać butów pod stołem. Nie opieramy łokci na stole, a także nie podpieramy się. Nie pochylamy się nad talerzem, tylko przenosimy potrawy do ust (nawet, jeśli grozi to poplamieniem). Nie należy kręcić się na krześle. Ręce trzymamy na stole, nie pod nim. Jeśli akurat nie jemy lewą ręka, to kładziemy ją na krawędzi stołu na wysokości nadgarstka. Nie należy bawić się sztućcami, ani bębnić palcami w blat stołu.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Sztućce Podczas jedzenia nóż trzymamy w prawej dłoni, a widelec w lewej (odwrotnie jest w wypadku osób leworęcznych). Palec wskazujący nie powinien dotykać ani ostrza noża, ani wybrzuszenia widelca. Raz użytych sztućców nie wolno położyć z powrotem na obrusie. Nie należy także opierać ich o brzeg talerza, bowiem można ubrudzić nakrycie np. spływającym z widelca sosem. Łyżki nie wkładamy całej do ust, tylko jej zwężony koniec. Tak samo postępujemy z widelcem. Noża nigdy nie wkładamy do ust.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Sztućce Jeżeli kelner lub pani domu nie podali noża czy łyżki wraz z potrawą, to należy wziąć ze stołu sztućce leżące po zewnętrznej stronie nakrycia. Wraz z kolejnym daniami bierzemy też kolejne sztućce, posuwając się ku talerzowi. Podobnie jest z kieliszkami. Pijemy z tego, który stoi najbliżej nas.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Symbolika sztućców Jeśli akurat mamy przerwę w jedzeniu, to należy skierować sztućce ku sobie mniej więcej na środku talerza.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Symbolika sztućców Jeśli talerz jest pusty, ale jeszcze nie skończyliśmy jeść, to sztućce powinno się skrzyżować ze sobą na talerzu.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Symbolika sztućców Sztućce ułożone równolegle względem siebie, trzonkami skierowane w lewą stronę oznaczają, że skończyliśmy już jedzenie i można zabrać talerz.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Savoir vivre – podstawowe zasady: 1/ Przy stole należy siedzieć wyprostowanym. 2/ Przy jedzeniu nie trzymamy łokci na stole. Czekając na posiłek siedzimy wyprostowani, a na blacie stołu leżą tylko dłonie. 3/ Łokcie trzymamy blisko ciała, a jedzenie podnosimy do ust, a nie schylamy się do łyżki, czy widelca nie odrywając ręki, która je trzyma od stołu. 4/ Jeść trzeba powoli i starannie. 5/ Po zakończeniu posiłku sztućce na talerzu układamy równolegle.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Savoir vivre – czego nie robimy przy stole: 1/ Nie mówimy z pełnymi ustami. 2/ Nie rozpoczynamy jedzenia, dopóki wszystkim biesiadnikom nie podano jeszcze dania (chyba, że do tego zachęcają). 3/ Nie opieramy sztućców o brzeg talerza, ani nie odkładamy ich z powrotem na stół. 4/ Nie siorbiemy, nie mlaskamy, nie cmokamy, nie bekamy. 5/ Nie wycieramy talerza chlebem.

Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole. Życzenie komuś smacznego posiłku według zasad savoir-vivre jest czymś zupełnie zbędnym, a w niektórych sytuacjach nawet niekulturalnym. Jeżeli jednak bardzo zależy nam na tym, żeby to stwierdzenie nie znikło całkowicie z naszego życia, wówczas wypowiadamy je tylko w sytuacji, gdy własnoręcznie przygotowaliśmy posiłek. Savoir-vivre zezwala na używanie tego zwrotu jedynie przez samego kucharza (autora posiłku) lub kelnera (serwującego posiłek).

Źródło: Internet Zdjęcia własne. Klasa 1LA