W KUCHNI... 26.05.12r..

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZAWODY W PIŁKĘ NOŻNĄ W WIŚNIEWIE Opracowały: Ula Stupałkowska
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Milki Way Wiktoria Nowak.
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Jak przygotować konkurs Matematyczny spacer po Nowym Sączu? Grupa SP-M-I w Nowym Sączu.
Koncentraty mleczne.
Przewodnik po niebie.
,,Matematyka wokół nas – w kuchni’’
„TEATR CIENI” PREZENTACJA.
Działania profilaktyczne prowadzone pod kierunkiem pani Iwony Fabisiak oraz pani Jolanty Banasik.
Działania na ułamkach zwykłych
„Wesołe Przekąski”.
Oddział przedszkolny dzieci 3-5-letnich w Korytkowie Dużym Luty 2011.
Co mogę zrobić, aby mój dom był jeszcze bardziej ekologiczny
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
PROCENTY Diagramy procentowe.
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Cele konkursu: Rozwijanie wszechstronnych zainteresowań uczniów;
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
ﻙ Prawda o Czekoladzie.
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Dnia r. -,,środa” - Bartek i Mariusz Poszliśmy do szkoły podstawowej przy ul. Szkolnej 11. Zapukaliśmy do sekretariatu, otworzyła nam Pani.
Wymiana polsko-niemiecka
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Kości zostały rzucone…
Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
PROJEKT PRZYGOTOWANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD KIERUNKIEM PANI MILENY MAKOWSKIEJ.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Czekolada.
SEJM DZIECI I MŁODZIEŻY Bartek & Bartek. SDIM – Co to jest????  Sejm Dzieci i Młodzieży zbiera się od 1994 roku, co roku 1 czerwca. Posiedzenie odbywa.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch” Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
Wewnątrz przedszkolny konkurs kulinarny
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Chatka Puchatka.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
PROPORCJE ZADANIA. Zadanie.1 Piekarnia zamawia w zakładach zbożowych partie 1000kg maki. Jest to mieszanka trzech gatunków mąki połączonych w stosunku.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Projekt czytelniczy dla klas piątych
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Klasa 5d uczy klasę 4c Ułamki zwykłe.
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Warsztaty mydlarskie, etnograficzne i pantomimy
31 maja – Ogólnopolska akcja „Polska na rowery”
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Happening: ,,Tarcza zwycięskiej szkoły”
WYJAZD W TEREN r. - Nowy Tomyśl.
Pieczenie pierniczków w grupie Iskierek
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

W KUCHNI... 26.05.12r.

Dnia 26 maja 2012 roku nasza grupa projektowa spotkała się w domu naszej opiekunki Pani I. Śliczner w celu stworzenia domowej czekolady.

Najpierw należało przygotować składniki...

Do naszej czekolady potrzebne były: - 2 szklanki mleka w proszku; - 2 łyżki stołowe kakao; - pół kostki masła; - pół szklanki mleka; - 1 szklankę cukru;

Mieszanie składników:

Do wcześniej rozpuszczonego mleka i masła dodajemy zmieszane kakao i mleko w proszku.

Gotową masę przekładamy do foremek...

Gdy czekolada stygła w lodówce, część grupy obejrzała film dokumentalny pt. "Czekolada-gorzka prawda". Film ukazywał bowiem wykorzystywanie małych dzieci do zbierania ziaren kakaowca na plantacjach tychże roślin.

Czas na odrobinę zabawy... :)

Jednak wypada nieco popracować... Oprócz przyjemności związanych z czekoladą, zobowiązaliśmy się do rozwiązania pewnych zadań matematycznych. Podzieliliśmy się na trzy grupy, otrzymaliśmy karty pracy, mały poczęstunek i każda drużyna ruszyła do pracy. Przykładowe zadanie: 215 g ciasteczek kokosowych zawiera 29 g wiórków kokosowych. Ile wiórków należy przygotować, aby upiec 1 kg takich ciasteczek?

Grupa I

W składzie (od lewej) : Kasia Daria Karolina Tacjana

GRUPA II

W składzie (od lewej): Bartek Błażej Roksana Pani Śliczner (której niestety zabrakło na zdjęciu)

GRUPA III

W składzie (od lewej) : Marika Martyna Sara Hubert (którego również nie ma.

Nagrody! :-) Pani Iwona przygotowała dla nas nagrody w postaci kolorowych naklejek. Jak widać, naszej grupie bardzo się one spodobały...

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ. :)