MNIEJ SOLI, PROSZĘ.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Czy wiesz co jesz?.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Pierwiastki występujące w człowieku
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
SÓL – dobro czy zło?.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Prawidłowa waga człowieka
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Czy sól jest zdrowa?.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Zdrowy styl życia.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
MPGK SP. Z O. O. W STARGARDZIE SZCZECIŃSKIM
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

MNIEJ SOLI, PROSZĘ

SÓL Kiedyś – niezbędna jako konserwant. Obecnie – popularna przyprawa, dodawana prawie do wszystkich produktów spożywczych i potraw. Jej niezauważalna, a stała obecność w diecie sprawia, że niesłone znaczy dla nas niesmaczne. Potrzebna w organizmie, jednak jej ''przedawkowanie'' może słono kosztować.

CZY SÓL JEST POTRZEBNA W DIECIE DZIECKA? Sól zawiera sód, który jest bardzo ważny dla organizmu: pomaga w utrzymaniu wapnia i innych pierwiastków w postaci rozpuszczonej w surowicy krwi, jest konieczny do wytwarzania kwasu solnego w żołądku, razem z potasem reguluje skurcze mięśni i przekazywanie sygnałów nerwowych, zapewnia równowagę wodną w organizmie. Aby wymienione procesy przebiegały prawidłowo, dziecku w wieku powyżej 4 lat potrzeba zaledwie ok. 500 mg sodu dziennie.

ILE SODU JEST W SOLI? 1 płaska łyżeczka soli dostarcza 200 mg sodu. Zawartość sodu w wybranych produktach: pieczywo wszystkich rodzajów: 550 mg w 100 g, płatki kukurydziane: 1110 mg w 100 g, chipsy: 1070 mg w 100 g, orzeszki ziemne solone i prażone: 400 mg w 100 g, polędwica sopocka: 748 mg w 100 g.

UKRYTA SÓL Najczęściej w diecie, zarówno dorosłych jak i dzieci, sodu, a także soli jest znacznie więcej, niż zalecają lekarze i dietetycy. Podobnie jak cukier, sól dostaje się do naszego organizmu z niezliczonych, ''ukrytych'' źródeł. Sól stosowana jest do konserwacji wielu wyrobów i często w tych produktach występuje w bardzo dużym stężeniu.

SŁONE SKUTKI Nadmierna konsumpcja soli prowadzi do przewlekłego zatrucia organizmu, czego skutkiem są np. wylewy krwi do mózgu i zawały serca, wiele przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie, choroba wieńcowa, zaburzenia pracy nerek, choroby nowotworowe. Schorzenia te są charakterystyczne dla wieku dorosłego, jednak coraz częściej zaczynają się w dzieciństwie. Duże spożycie soli powoduje też zwiększone wydalanie wapnia, co może prowadzić do osteoporozy w późniejszym wieku.

JAK OGRANICZYĆ SÓL? Do przyprawiania potraw zamiast soli lepiej używać ziół przyprawowych - właściwie przyprawione potrawy to charakterystyczna cecha dobrej kuchni (również dziecięcej). W żywieniu dzieci należy unikać potraw konserwowych, wędzonych, wędlin, ostrych serów, dań gotowych. Przed podaniem dziecku nowego produktu, należy sprawdzić zawartość soli. Warto pamiętać, że gusty żywieniowe kształtują się już w dzieciństwie, zatem soli stosujmy jak najmniej!