Koszyczek wielkanocny

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Gazetka Szkolna.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Program „Mój własny chleb!”
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Autor: Michał Gendek III GA
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Panaderia Maria tradycyjne wyroby piekarskie. Wyroby tradycyjne: Manchegos Manchegos Rellenas chocolate Rellenas chocolate Croasut Croasut Tartas manzana.
Święta Wielkanocne Autor : Izabela Rychlewska.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Chatka Puchatka.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Legenda litwińskich potraw
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Koszyczek wielkanocny Przygotowuje Arkadiusz Krzeszewski uczeń II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSTU w Będzinie Opracowanie Maria Gocyła

RECEPTURA 2 szklanki mąki pszennej typ 500 12,5g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 jajko mąka na podsypkę

Potrzebne narzędzia i materiały Miska Żaroodporna misa lub forma na babkę Stolnica Folia aluminiowa, wykałaczki Wstążeczki do dekoracji Łyżka, nóż, wybierak, pędzel

Sporządzenie ciasta Z przewidzianych składników sporządzamy ciasto drożdżowe metodą dwufazową. Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia około ½ godz.

Przygotowanie formy W czasie wyrastania ciasta, szykujemy formę, na której będziemy piec koszyk. Foremkę na babkę owijamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Można użyć żaroodpornej misy wtedy koszyczek jest bardziej okrągły. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C.

Ciasto po wyrośnięciu formujemy w wałek, który dzielimy na 13 części

Rolowanie kawałków ciasta Pocięte kawałki ciasta rolujemy na wałki. Z pierwszych trzech pleciemy warkocz takiej długości jakiej ma być ucho koszyka.  

Wałeczki układamy na formie krzyżując tak jak na zdjęciu. Kolejne wałeczki zaplatamy jak w wiklinowym koszyku dookoła zaczynając od dna. Wypleciony koszyk odstawiamy do wyrośnięcia a przed wypiekiem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wypiek Spód koszyczka wypiekamy w temperaturze 180 stopni około 25 minut a uchwyt 10-15 minut

Studzenie Upieczony koszyczek studzimy. Jeśli spód koszyczka nadmiernie wyrósł należy położyć na ciepły koszyczek np. deskę aby wygładzić dno . Wystudzony koszyczek wyciągamy z formy razem z folią aluminiową. Uchwyt koszyczka ściągamy z formy gdy jeszcze jest ciepły i studzimy.

Za pomocą wykałaczek przypinamy uchwyt koszyczka, dekorujemy wstążeczkami, borowiną i gotowe. Wesołych Świąt