Koszyczek wielkanocny Przygotowuje Arkadiusz Krzeszewski uczeń II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSTU w Będzinie Opracowanie Maria Gocyła
RECEPTURA 2 szklanki mąki pszennej typ 500 12,5g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 jajko mąka na podsypkę
Potrzebne narzędzia i materiały Miska Żaroodporna misa lub forma na babkę Stolnica Folia aluminiowa, wykałaczki Wstążeczki do dekoracji Łyżka, nóż, wybierak, pędzel
Sporządzenie ciasta Z przewidzianych składników sporządzamy ciasto drożdżowe metodą dwufazową. Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia około ½ godz.
Przygotowanie formy W czasie wyrastania ciasta, szykujemy formę, na której będziemy piec koszyk. Foremkę na babkę owijamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Można użyć żaroodpornej misy wtedy koszyczek jest bardziej okrągły. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C.
Ciasto po wyrośnięciu formujemy w wałek, który dzielimy na 13 części
Rolowanie kawałków ciasta Pocięte kawałki ciasta rolujemy na wałki. Z pierwszych trzech pleciemy warkocz takiej długości jakiej ma być ucho koszyka.
Wałeczki układamy na formie krzyżując tak jak na zdjęciu. Kolejne wałeczki zaplatamy jak w wiklinowym koszyku dookoła zaczynając od dna. Wypleciony koszyk odstawiamy do wyrośnięcia a przed wypiekiem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wypiek Spód koszyczka wypiekamy w temperaturze 180 stopni około 25 minut a uchwyt 10-15 minut
Studzenie Upieczony koszyczek studzimy. Jeśli spód koszyczka nadmiernie wyrósł należy położyć na ciepły koszyczek np. deskę aby wygładzić dno . Wystudzony koszyczek wyciągamy z formy razem z folią aluminiową. Uchwyt koszyczka ściągamy z formy gdy jeszcze jest ciepły i studzimy.
Za pomocą wykałaczek przypinamy uchwyt koszyczka, dekorujemy wstążeczkami, borowiną i gotowe. Wesołych Świąt