Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Groch z kapustą i grzybami
Zestawienie wyników badań Researches summary. 1. Czy Twoi rodzice uprawiają jakieś sporty lub w inny aktywny sposób spędzają wolny czas poświęcając im.
Autor: Adrianna Szalonka
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Spaghetti po bolońsku. Składniki 500 g spaghetti 4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Sos: 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 1 posiekana.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
One tale one game one dance one recipe
„Miała baba koguta” The old lady had a rooster
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
 Primary School no 17  John Paul II, Chorzow, Poland  Made by Monika Winkler`s Project Group.
HAIRDRESSING.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM.ADAMA MICKIEWICZA W ŚWIĄTNIKACH GÓRNYCH ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ Z NASZEGO ŚNIADANIA, KTÓRE ODBYŁO SIĘ NA LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO.
Paulina Kowalczyk Dominika Struzik I LO Tadeusz Kosciuszko in Wielun POLAND.
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.
You are about to see a few sentences in Polish. Try to translate them into English, but keep in mind they are: The First Conditonal The Second Conditional.
Short presentation of the new Museum of PRL in Ruda Śląska. 1. Quick reminder or information about Polish history. 2. What is PRL and the most typical.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Marcin Gliński Instytut Języków Romańskich i Translatoryki UŚ Regionalny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli WOM w Katowicach NOCNE POWTÓRKI MATURALNE 2016.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Important holidays and festivals in Poland. The first of January New Year’s Day New Year’s Day the day of Mary the Holy Mother of God – for Catholics.
CIECHANÓW My town Author: Irena Ulinska. MÓJ CEL nauczę się prezentować i uzyskiwać w języku angielskim najważniejsze informacje o swoim mieście powiatowym;
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Christmas dishes in Poland
Opracowanie: Katarzyna Gagan, Anna Krawczuk
CHRISTMAS IN POLAND.
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
Christmas Eve traditions in Poland by Paulina
EMPOWEREMENT IN ICT SKILLS. I CREATED MY WEBSITE TO USE IT FOR TEACHING.
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Koszyczek wielkanocny
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Authors: ♥Jacek Nodzykowski ♥Zuzanna Gruszczyńska ♥Monika Gołębiewska
Tradycje kulinarne mojej rodziny
SatMapping Your map from space Cover page
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/ Author: Natalia Andrzejewska Suppervised by: Małgorzata Stasińska Szkoła Podstawowa nr 6 im. Jana Kochanowskiego z Oddziałami Dwujęzycznymi i Oddziałami Sportowymi

Składniki Przepis Szpinak Ciasto francuskie Sól i pieprz Gałka muszkatołowa Dwa ząbki czosnku Przepis Ciasto francuskie rozłożyć na desce i pociąć na kwadraty Na każdy kwadrat nałożyć jedną łyżkę szpinaku i zlepić na kształt pierogów Posmarować z wierzchu pierogi białkiem (dzięki temu po upieczeniu będą miały złotawy kolor) Wyłożyć pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec ok. 30 minut w 170 stopniach Szpinak dokładnie umyć kilka razy Gotować szpinak na wolnym ogniu cały czas mieszając Dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej oraz czosnek Zmiksować szpinak za pomocą blendera Zostawić do wystygnięcia

Ingredients Recipe Spinach French pastry Salt and pepper Nutmeg Two cloves of garlic Put the french pastry on the board and cut it into squares On each square put one table spoon of spinach Form the dumplings Spread the egg white on the front side of the dumplings (it’ll give them the golden colour while baking) Put the dumplings on a baking sheet coverd with baking paper Bake for about 30 minutes in 170 degrees Celsius Recipe Wash spinach carefully a few times Simmer the spinach and stir it all the time Add a pinch of salt, pepper and nutmeg And garlic Mix the spinach with a blender Let it cool off