JAK POWSTAJE CZEKOLADA?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Advertisements

Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Termodynamiczne podstawy działania silników spalinowych.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Prezentacja multimedialna dla młodszych dzieci
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Piłka Siatkowa Wykonał: Filip Babiec. Ogólne Informacje Podstawowe zasady Urządzenia i sprzęt Zawodnicy Podstawowe błędy Podział boiska Dalej  Dalej.
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Wnioski z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w województwie świętokrzyskim 2015 Marek Szymański.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
INNOWACJE I PATENTY Innowacje i nowe technologie - przykład - Gepardy Biznesu Spotkania lokalne organizowane są w ramach projektu systemowego Urzędu Marszałkowskiego.
Prawdy oczywiste Kiedy zarejestrować działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Opakowanie – wytwór o określonej konstrukcji, którego zadaniem jest zabezpieczenie towaru lub otoczenia w trakcie transportu i przechowywania. Pełni on.
Zapraszamy wszystkich do obejrzenia prezentacji przedstawiającej, jak w poszczególnych kategoriach liczbowych przedstawia się nasza szkoła, która funkcjonuje.
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Charlie i fabryka czekolady
To znaczy, że składa się z dwóch identycznych części, które można na siebie nałożyć. Na przykład człowiek (w niektórych miejscach) jest takim stworem.
Przewodnik – od sygnału do mapy- wykorzystanie urządzeń GPS w pomiarach geodezyjnych Technik geodeta Technikum nr 6 w Głogowie Technik geodeta Technikum.
Menu Jednomiany Wyrażenia algebraiczne -definicja Mnożenie i dzielenie sum algebraicznych przez jednomian Mnożenie sum algebraicznych Wzory skróconego.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Pole wycinka kołowego r r α Wycinek kołowy, to część koła ograniczona dwoma promieniami. Skoro wycinek kołowy jest częścią koła, to jego pole jest częścią.
Cechy podobieństwa trójkątów Radosław Hołówko Konsultant: Agnieszka Pożyczka.
BARWY Wykonała: Oliwia Nowakowska.
Każdy człowiek ma prawo do... - problem łamania praw człowieka w Azji.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Obliczanie procentu danej wielkości Radosław Hołówko.
 Przedziałem otwartym ( a;b ) nazywamy zbiór liczb rzeczywistych x spełniających układ nierówności x a, co krócej zapisujemy a
Prezentacja LATO. Bocian biały Foka szara Ropucha paskówka.
MIESZANINY SUBSTANCJI
NIEDŹWIEDZIE.
Pharmanex® Bone Formula
Skały i minerały.
Nast. slajd Odcinki w trójkącie Maciej Kawka.
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
W kręgu matematycznych pojęć
Trening Funkcjonalno-siatkarski
NADLEŚNICTWO RYTEL.
:23:43 GRZYWACZ Columba palumbus.
Please click through slides at your leisure
Autorzy: Joanna Iwaszko Dominik Kliś
Odczytywanie diagramów
Inwentaryzacja.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wstęp do Informatyki - Wykład 3
Budowa, typologia, funkcjonalność
Opracowała: Monika Grudzińska - Czerniecka
Wycieczka do Głęboczycy
Analiza mapy barycznej – g UTC
WYJAZD W TEREN r. - Nowy Tomyśl.
MATEMATYKA Opracowała: Martyna Białas
Cobex Polska sp. z o.o. - zakład w Nowym Sączu
Aspekty prawne użytkowania instalacji grzewczych do 1 MW na paliwa stałe Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego Wydział Ochrony Środowiska.
B&L Bags and Lumber Gdzie nas znajdziecie? XI Liceum Ogólnokształcące im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Białymstoku.
W rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów w §3 czytamy.
KARNET INSTRUKTAŻ Autor: Dorota Jewczuk.
Zapis prezentacji:

JAK POWSTAJE CZEKOLADA? Opracowała na potrzeby klasy II B w roku szkolnym 2013/2014 mgr Katarzyna M. Liptak

Głównym składnikiem czekolady jest KAKAO, które ludzie przechowują w wielu różnych opakowaniach.

Kakao pochodzi z nasion drzewa, które nazywa się Kakaowiec Właściwy Kakaowiec uprawia się na plantacjach kakaowych w bardzo gorących krajach na przykład w Afryce

Nasiona Kakaowca występują w kolorze: RÓŻOWYM BIAŁYM POMARAŃCZOWYM ZIELONYM

Nasiona zrywa się z drzew i czyści

Gdy rozbijemy nasiono ostrym narzędziem zobaczymy to: W środku znajdują się małe, brązowe ziarna otoczone białym miąższem. Po oddzieleniu ich od miąższu, suszy się je a po wysuszeniu pakuje w worki i rozwozi statkami po całym świecie.

Niekiedy, już na plantacjach ziarna kakao oczyszcza i rozdrabnia się oraz uciera na proszek

Ziarno sproszkowane lub w całości trafia do różnych fabryk w których produkuje się czekoladę

POWSTAWANIE CZEKOLADY TO BARDZO TRUDNY PROCES A EFEKTEM OSTATECZNYM JEST:

Kiedy ziarno kakaowca jest już w fabryce czekolady, najpierw maszynowo, a następnie ręcznie wybierane są najlepsze ziarna, a odrzucane niedojrzałe lub uszkodzone

Nadmuch bardzo gorącego powietrza Przebrane ziarna są prażone w wysokiej temperaturze 120–140 stopni Celsjusza przez około pół godziny, czyli wkłada się je do urządzeń, które je nagrzewają Nadmuch bardzo gorącego powietrza Zbiornik na ziarno

Uprażone ziarno jest następnie złuszczane, by wyodrębnić brunatne części środkowe zwane jądrami, potem następnie kruszone. Właśnie one są podstawowym produktem do wyrobu najrozmaitszych odmian kakao i czekolady.

Ich drobiny trafiają do maszyny mielącej, gdzie ciężkie walce gniotą je wytłaczając gęstą masę tzw. miazgę kakaową

Uformowana w bloki miazga leżakuje przez 3-4 miesiące, po czym jest proszkowana (mielona) i łączona z masłem kakaowym – tak powstaje masa czekoladowa.

Masa czekoladowa jest przepuszczana przez pięć walców, z których każdy kolejny obraca się szybciej niż poprzedni i prasuje masę czekoladową na cienkie plastry Potem przez 7 dni, stale, masa czekoladowa podgrzewana jest i mieszana tak by uzyskać najlepszy jej smak. Takie długotrwałe mieszanie nazywa się „KONSZOWANIEM”

a potem przelewa się ją do odpowiednich form. Ostatnim etapem w produkcji czekolady jest jej schładzanie i „FORMOWANIE” Gorącą masę czekoladową chłodzi się do temperatury około 30 stopni Celsjusza (temperatura ciepłej wody) a potem przelewa się ją do odpowiednich form.

Po ostygnięciu czekolada jest już gotowa do spożycia.

Można spotkać różnego rodzaju czekolady: Z bakaliami Z nadzieniem Białą

Czekolada wykorzystywana jest także w kosmetyce.

Prawda, że czekolada jest wspaniała? SMACZNEGO !