Potrawy w Polsce 1.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Easter 2011 Easter 2011.
Ku ch ni a Po ls ka Dania Obiadowe Przekąski nakażdą okazje DaniaŚwiąteczne SłodkieNiespodzianki.
Autor: Adrianna Szalonka
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
W restauracji.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Zdrowa dieta Europejczyka
Tradycje wielkanocne w Polsce
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zdrowa dieta Europejczyków
Pizzeria „Caro” ul. Damrota 5 44 –145 Pilchowice tel
Według Górno Śląskiej tradycji w większości domów zachowywanej po dzisiejszy dzień, do Wigilii zasiadano z chwilą ukazania się pierwszej gwiazdki, wypatrywanej.
Od Połtawy do Warszawy albo co jest wspólnego między Polakami
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Świąt Wielkanocnych-między
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
American Food.
Zatrzymać lato w kuchni
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
OBIAD dla uczestników szkolenia
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Potrawy w Polsce 1

Prezentację opracowano w ramach realizacji projektu: ,,Współpraca europejska bez barier językowych w kierunku rozwoju nowoczesnych technologii” 2017-1-PL01-KA101-036847   w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus + Opisy opracowano na podstawie https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska http://thefad.pl/english-newsletter/the-best-dishes-of-traditional-polish-cuisine/

GOŁĄBKI Gołąbki – polska kapusta faszerowana. Nazwa ,,gołąbki” odnosi się do małych gołębi, gdy potrawa przypomina je kształtem i rozmiarem. Liście kapusty są najpierw gotowane, potem owija się nimi nadzienie z mielonej wieprzowiny, siekanej kapusty, ryżu lub kaszy. Gołąbki są zazwyczaj podawane z sosem pomidorowym. 3

PIEROGI Pierogi są uważane za polską potrawę narodową. Są to półokrągłe kluski zrobione z cienkiego, elastycznego, sklejonego ciasta, z różnego rodzaju nadzieniem. Gotowane w osolonej wodzie, pieczone lub smażone. 4

Kotlet schabowy Kotlet schabowy – to polska potrawa z mięsa wieprzowego, które jest krojone w cienkie plastry, rozbijane tłuczkiem, panierowane w jajku i bułce tartej, a następnie smażone na tłuszczu. Potrawa podawana najczęściej z ziemniakami i surówką. 5

BIGOS Bigos to tradycyjna polska potrawa. Jest to rodzaj gulaszu przygotowanego z kiszonej kapusty, świeżej kapusty i różnego rodzaju mięsa, kiełbasy i dodatków takich jak suszone grzyby, jabłka, śliwki, cebula i przyprawy. 6

ŻUREK Żur to zupa jedzona tradycyjnie na Wielkanoc. Nazywana jest także barszczem białym lub zalewajką. Żurek jest tradycyjnie przyrządzany na zakwasie z dodatkiem grzybów i warzyw. Jest czasem podawany w misce zrobionej z chleba lub z ziemniakami, kiełbasą lub jajkiem. Receptura różni się w zależności od regionu. Photo made by KLMircea on Foter.com/CC BY-Sa 7

ROSÓŁ Rosół – to tradycyjna polska zupa z kurczaka. Jest zrobiona z mięsa i warzyw. Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich potraw, podawaną na spotkaniach rodzinnych, jak również na weselach. Photo by MadPole on Foter.com / CC BY-NC-ND 8

ZUPA GRZYBOWA Zupa grzybowa – zupa podawana w Święta Bożego Narodzenia. Przygotowana jest na bazie wywaru mięsnego z suszonymi grzybami, śmietaną i makaronem. 9

FAWORKI Faworki, mają kilka różnych nazw. Znane są jako chrust, chruścik, chruściki. Są to słodki, chrupiące ciasteczka o kształcie kokardy. Faworki są smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. W Polsce są jedzone podczas karnawału, w tłusty czwartek i ostatki. 10

BABKA Baba wielkanocna – ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Pierwszy raz przygotowana w okresie Rzeczpospolitej Obojga Narodów w XVII wieku kiedy rządził król Stanisław August Poniatowski. 11

OGÓRKI KISZONE Ogórki kiszone, ogórki kwaszone – powstają z ogórków gruntowych umieszczonych w drewnianej beczce, w garnku kamiennym lub słoju z dodatkiem gałązek i łodyg kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku zalanych wodą z solą, które podlegają kiszeniu. 12